Idősbarát séta a Jókai-kertben

Az Alzheimer Café programsorozat idei nyitányaként növénytani és irodalomtörténeti érdekességeket is felvillantó, könnyű „téltemető sétára” hívta a Hegyvidéki Önkormányzat az érdeklődőket a Jókai-kertbe. A Hegyvidéki Kulturális Szalon, a polgármesteri hivatal népjóléti irodája, valamint a Hegyvidéki Zöld Iroda „Zöld környezet és Egészség” projektjével együttműködésben megvalósított programban a kertet, egykori neves alapítóját és az emlékszobát Kővári Anita, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa mutatta be.
Mint elmondta, Jókai 28 évesen vásárolta meg az elvadult kőbányát az Egy magyar nábob és a részenként megjelenő Kárpáthy Zoltán honoráriumából. Célja – a szabadságharc utáni üldöztetés miatt – az elrejtőzés volt. „Látom a várost a Svábhegyről, viszont a város nem láthat engem” – írta később.
A szúrós kökénydzsungel nem rettentette el őt, hiszen szüleivel egy Komárom melletti szigeten már volt alkalma látni, hogyan alakul át az áthatolhatatlan bozótos szép és termékeny kertté. Itt hatalmas lendülettel vetette bele magát a munkába. Fákkal védte a gyümölcsfáit a hideg szelektől, sziklákból épített teraszokkal vette elejét a termőföld lemosódásának, ásott ciszternákba gyűjtötte az esővizet. A ma látható kert inkább jellegét és emlékét őrzi az egykori legendás gazdaságnak, de a bejáratnál virító virágok, a téltemetők pompás szőnyege bizonyosan mosolyt csalt volna az ősz szakállas írónagyság bajusza alá.Idosbarat_setaA több mint harminc résztvevő önmagában is igazolta, hogy különösen a vírus utáni időszakban mennyire vágyunk a szabadba. Ez a zsigeri érzés tudományosan is igazolt: a zöld környezet, a jó társaság, a könnyű testmozgás – főleg időskorban – javítja a mentális jóllétet és a fizikai egészséget. Nemcsak a rehabilitáció keretében, hanem az egészségmegőrzés és rekreáció során is megfigyelhető, hogy a szabad levegőn töltött idő jótékonyan hat a vérnyomásra, a vércukorszintre, és javul az általános közérzet is.
A Hegyvidéki Önkormányzat időseknek szóló ingyenes programsorozata folytatódik. Az időjárás és a járványügyi megkötések figyelembevételével megtartott zárt és szabadtéri rendezvényekről egyebek közt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tájékozódhatnak az érdeklődők.

B.