Magyarorszagnak_meg_kell_tudni_vedeni_magat_1

Magyarországnak meg kell tudni védenie magát!

Ukrajna orosz inváziója szomorú aktualitást adott a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott lakossági fórumnak. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program bemutatása mellett az aktuális háborús helyzetről, Magyarország lehetőségeiről is beszélt. Az eseményen részt vett Fürjes Balázs államtitkár és Pokorni Zoltán polgármester is.

Amikor két hónappal ezelőtt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezésére lakossági fórumot hirdettek, még senki sem gondolta, hogy ennyire aktuális lesz ez a program. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mindenekelőtt elmondta, hogy a magyar emberek védelmének, biztonságának garantálása a honvédség feladata. Hangsúlyozta: elítéljük az orosz támadást, mert az erőszak nem lehet megoldás. Magyarország ugyanakkor önállóan nem ad fegyveres támogatást szomszédjának, mert nem akarja belehajszolni Ukrajnát egy értelmetlen totális háborúba.
Jelenleg kétféle fenyegetettséggel áll szemben a régió, az egyik déli, a másik keleti gyökerű, és Magyarország ezek keresztmetszetében helyezkedik el. Erre válasz a haderőfejlesztési reform, ami lehetővé teszi a katonai problémák kettős megközelítését: NATO-tagként és önállóan is erőt tudunk demonstrálni, miközben teret engedünk a diplomáciának.
A kormány 2016-ban döntött arról, hogy hazánknak erős, korszerű, lojális és áldozathozatalra képes honvédségre van szüksége. Olyanra, ami nemcsak Magyarország, hanem a régió biztonságát is garantálni tudja. Az elért eredményeket már a szövetség is elismeri, ennek egyik jele, hogy NATO-hadosztályszintű parancsnokság működhet itthon, amelyhez több ország csatlakozott.Magyarorszagnak_meg_kell_tudni_vedenie_magat_2A miniszter arról is szólt, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nem csak a haditechnikai rendszerek vásárlását jelenti. Szükség lenne saját fegyvergyártásra, ami a nemzetgazdaság számára is komoly előnyöket hozhat. Egyre jobban működik az önkéntes tartalékos rendszer: míg 2011-ben 17 ilyen szerződés élt, ma már ez a szám 11 500. Mindez azt mutatja, hogy van utánpótlás, vannak elhivatott és lojális fiatalok.
Az önkéntes tartalékosok pedig „nem papírkatonák”, ott vannak, ahol épp szükség van rájuk: a kórházakban, a déli határon, a Nyugat-Balkánon a békefenntartók között, sőt, az ohiói nemzeti gárdával is tartottak már közös gyakorlatot. Ebből a tartalékos rendszerből jöhetne létre járásonként egy önkéntes tartalékos század és legalább hét ilyen ezred az országban. Végezetül a miniszter kitért az ifjúság nevelésére is, aminek egyik színtere lehetne az egykori MHSZ-hez hasonló sportegyesületi rendszer.
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról beszélt a fórumon, hogy a magyar kormány megbízásából felelőse lehetett a Ludovika Campus megvalósításának. Azon dolgoznak, hogy teljes egészében oda költözzön a honvédtisztikari képzés.
Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester kérdésünkre elmondta, jó elképzelésnek tartja a sportolási lehetőségek bővítését, mert ez is egy közösségformáló erő, kiváló eszköze a hazaszeretetre nevelésnek. Az ukrajnai krízissel kapcsolatban arra figyelmeztetett: most nem szabad felelőtlen kijelentéseket tenni, „nagyokat mondani”. A magyar érdekeket kell szem előtt tartani ebben a rendkívül veszélyes háborús helyzetben. Európában felnőtt egy generáció, amelyik sosem látott háborút, katona sem volt, amelynek a honvédség, a honvédelem egy szó, egy zengzetes kifejezés, és nem érzi annak az életeket átformáló, véres súlyát. Miközben hazánkért aggódunk, nem szabad elfelejteni, hogy a háborúnál nincs rosszabb, és azt mindenáron el kell kerülni. Ehhez erős honvédségre és diplomáciai párbeszédre van szükség.

sm.