Ne vedd fel a telefont, amíg fő a curry…

…erre int egy indiai curryszakácskönyv, arra utalva, hogy ez egy olyan gyorsan elkészülő fogás, amit főzés közben nem tanácsos magára hagyni. Világméretű divatját a mindenütt kapható speciális fűszerkeveréknek, a currypornak köszönheti, amely már nálunk is olyan természetességgel kelleti magát az üzletek polcain, mint a bors és a pirospaprika. Currynek írják, helyes kiejtése kari, de mi, magyarok, ki tudja, mi okból, körinek mondjuk. Délkelet-Ázsiában, ahonnan származik, nemcsak az ételt és a fűszerkeveréket nevezik így, hanem a cserjét is, aminek a levele is a currypor része. Ez utóbbi a kurkuma-, koriander-, kömény-, édeskömény-, mustármag, görögszéna, szárított gyömbér, Cayenne bors, szerecsendió egzotikus egyvelege.

Curry mindenféle húsból, halból, zöldségből készülhet, valóban gyorsan, egyszerűen. Már az összes valamirevaló étterem tart az étlapján egy-két currys fogást, és a szakácskönyvek, magazinok is magától értetődően kínálgatják a magyar háziasszonyoknak, hogy főzzenek egy-egy tál ilyen-olyan curryt. Jó tanács, mert az egzotikus illatú, ízű étel a legtöbb embernek nagyon ízlik.

Szülőföldjén egyszerre többfélét illik az asztalra tenni, és miután ott méregerősen szeretik, enyhítésül kötelezően joghurtot vagy joghurtos zöldségkeveréket kínálnak utána. Köretnek rizs jár hozzá, amely nagyon finom lesz, ha mazsolát kevernek bele, de elterjedtek mellé a frissen sütött, lepényszerű, lapos kenyerek is.

Ha curryfőzésre adjuk a fejünket, jobb, ha tudjuk, hogy szinte úgy készül, mint a mi gulyásunk, pörköltjeink: apróra vágott, olajon pirított vöröshagymára kerülnek a felaprított alapanyagok, húsok, zöldségek, majd a fűszerek, köztük nem ritkán a pirospaprika is, csak sokkal csípősebbek, mint a hazaiak. Ezért nekünk érdemes enyhébb vagy közepesen erős curryport vásárolni hozzá. Nem véletlen, hogy az indiaiak szerint a magyar gulyás nem más, mint egy gyáva curry.

 

CSIRKECURRY

A húsos curryk közül ez készíthető el a leggyorsabban. A főzéséhez ugyan kókusztej kell, de ez konzervben, dobozban már szinte minden üzletben kapható, végső esetben pedig tehéntejjel pótolható.

 

Hozzávalók (4 személyre):

2 csirkemell

2 kiskanál currypor

1 nagy fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

kis darabka gyömbér (vagy késhegynyi gyömbérpor)

fél kiskanál köménymag

2 gerezd fokhagyma

2 dl tej (lehetőleg kókusztej)

1/2 citrom leve

 

A csirkemelleket lebőrözzük, kicsontozzuk, a húsukat kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, majd a curryporral jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a húst. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és az olajon megfuttatjuk. Ezután a meghámozott, összevágott gyömbért, a zúzott fokhagymát és a köménymagot hozzáadjuk. Kevergetve addig sütjük, amíg a kömény pattogni kezd. Ez az a pillanat, amikor a húskockákat belekeverjük, és fehéredésig sütjük. Ezután a tejet ráöntjük, és lefedve megpároljuk. Mire a hús megpuhul, a tejet is magába szívja. Végül a fedőt levesszük, és még néhány percig a tűzön hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt citromlével meglocsoljuk.Ne_vedd_fel_a_telefont_amig_fo_a_curry3

 

MARHACURRY

A marhahús lassan puhul, ezért erre nem érvényes az indiai szakácskönyv címünkben idézet állítása. Az időigényes curryk közé tartozik, az eredmény azonban egy rendkívül szaftos, markáns ízű fogás, ami mellé mindenképpen többféle zöldségcurry kívántatik!

Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg sovány marhahús

1,5 kiskanál pirospaprika

1,5 kiskanál currypor

2 kiskanál enyhe ecet

2 fej vöröshagyma

2 szem paradicsom

3 evőkanál olaj

3 centi hosszú fahéjdarab

1 kiskanálnyi mustármag

3 centis friss gyömbér

4 gerezd fokhagyma

2-3 dl tej

A másfél centis kockákra vá­gott húst egy tálban a pirospaprikával, a curryporral, az ecettel és egy kevés sóval összekeverjük, majd félretesszük. A megtisztított, apróra vágott hagymát, a felszeletelt paradicsomot az olajon egy serpenyőben a fahéjjal, a mus­tármaggal, a gyömbérrel, a zúzott fokhagymával fűszerezve meg­pirítjuk, majd a húst beleforgat­juk. Három deci vízzel leönt­jük, és fedő alatt puhára párol­juk, ami a hús minőségétől függően akár két órába is beletelhet. Végül a tejjel felöntjük, és addig forraljuk, amíg elfő a leve.Ne_vedd_fel_a_telefont_amig_fo_a_curry1

ZÖLDBABCURRY

A zöldbab üdítő zöld színe és roppanós állaga miatt kitűnő tagja bármilyen curry-összeállításnak. Kiadósabb lesz, ha egy-két kockákra vágott krumplit is főzünk bele.

 

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg zöldbab

2 nagy fej vöröshagyma

4 dl tej

2 evőkanál olaj

2 kiskanál currypor

 

A zöldbabot szálkáitól megszabadítjuk, és négy centiméteres da­rabokra vágjuk. Az egyik fej megtisztított vöröshagymát fel­szeleteljük, és a zöldbabbal összekeverjük. Megsózzuk, a curryporral fűszerezzük, és a tejjel leöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a tejet nem főné el teljesen, fedő nélkül addig hagyjuk a tűzön, amíg el nem párolog. Végül a másik fej vöröshagymát is felaprítjuk, és az olajon megsütjük, majd a kész zöldbabcurrybe forgatjuk.Ne_vedd_fel_a_telefont_amig_fo_a_curry4

 

SÁRGARÉPACURRY

A csípős ételsort a sárgarépa édes íze megszelídíti, harmonikussá, könnyedebbé teszi, ezért szinte egyetlen összeállításból sem hiányozhat. Még selymesebb lesz, ha a joghurtot tejjel helyettesítjük.

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 közepesen vastag szál sárgarépa

2 evőkanál olaj

2 közepes vöröshagyma

2 dl joghurt

2 kiskanál currypor

1 kiskanál enyhe ecet

 

A sárgarépákat megtisztítjuk, kis kockákra vagy karikákra vágjuk, és az ola­jon félpuhára sütjük, pároljuk, mialatt szép sárga színét kiadja. Ezután szűrőla­páttal kiszedjük, és félretesszük. A visszama­radó olajban a megtisztított, felkockázott hagymát aranysár­gára pirítjuk. A sárgarépát a hagymával összekeverjük, megsózzuk, a curryporral meg­szórjuk, a joghurtot és az ecetet ráöntjük, majd fedő alatt még öt percig pároljuk.Ne_vedd_fel_a_telefont_amig_fo_a_curry2

INDIAI LAPOS KENYÉR

A currys fogásokhoz rizs helyett szokás lepényszerű lapos kenyeret is adni. (A legegyszerűbb változatát chapatinak írják, csapatinak ejtik, de ha megtöltik, összehajtogatják, már más és más a neve.) Frissen, melegen, ropogósan egyszerűsége ellenére finom. Jó megoldás lehet akkor is, ha hirtelen kifogyunk a kenyérből. Liszt, víz, só bizonyára minden háztartásban akad.

 

Hozzávalók (8 darabhoz):

18 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű, fele sima)

csipetnyi só

kb. 1,5 dl langyos víz

 

A kétféle lisztet a sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, összegyúrjuk, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Ezután nyolc cipócskát gömbölyítünk belőle. Ezeket belisztezett deszkán arasznyi (kb. 18 centiméter) átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk, majd egyenként megforrósított vasserpenyőben vagy egyszerű palacsintasütőben (mindenféle zsiradék nélkül) megsütjük. A serpenyőt először forrósítsuk fel, majd a lángot csökkentsük közepesre, és úgy fektessük bele a tésztát! Amikor az alján barna foltok jelennek meg, a felszíne pedig hólyagosodni kezd, egy tiszta konyharuhával óvatosan nyomkodjuk le, majd megfordítva a lepény másik oldalát is hagyjuk megpirulni. A megsült darabokat tálalásig kendőbe burkolva tartsuk melegen, közben a tetejüket olvasztott vajjal megkenhetjük.Ne_vedd_fel_a_telefont_amig_fo_a_curry5

 

INDIAI UBORKÁS JOGHURT

A nagyon erős, fűszeres curryételek mellé kell valami hűsítő, enyhítő kísérő. Az általunk ismert saláták erre a célra kevésnek bizonyulnának, a jéghideg joghurtos uborka viszont pont ezt a célt szolgálja.

Hozzávalók (4 személyre):

2 közepes kígyóuborka

1 kiskanál őrölt köménymag

4,5 dl natúr joghurt

Az uborkákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A joghurtot habverővel habosra verjük. A köménymagot egy serpenyőben kevergetve szárazon megpirítjuk, a joghurtba keverjük, megsózzuk, végül a reszelt uborkát is beleforgatjuk.

Pákozdi Judit