Segitseg_a_haboru_elol_menekuloknek

Segítség a háború elől menekülőknek – megalakult a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport

Az ukrajnai háború elől menekülők, továbbá a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarok szervezett és összehangolt megsegítése érdekében széles körű egyeztetést folytatott a Hegyvidéki Önkormányzat. A segítségnyújtás és együttműködés lehetséges formáiról Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, Fürjes Balázs államtitkár és Fonti Krisztina alpolgármester mellett karitatív szervezetek, a hegyvidéki egyházközségek, valamint a Közép-Budai Tankerületi Központ és az itt működő felsőoktatási intézmények képviselői tanácskoztak a MOM Kulturális Központban.

„Kétféle feladatra kell fókuszálnunk. Egyrészt az ide érkező menekülteknek, másrészt pedig a kárpátaljai településeknek, az ott élő magyaroknak kell segítenünk” – így foglalta össze a tanácskozás tapasztalatait Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, nemcsak Ukrajna háborús övezeteiben, hanem már Kárpátalján is nagyon nehezen jutnak hozzá az emberek – az ott élők, valamint a Kárpátokon túlról oda menekülők – az alapvető élelmiszerekhez és a higiénés eszközökhöz.
A Hegyvidéki Önkormányzat a segélyszervezetekkel közösen mérte fel az igényeket. Az alpolgármester szólt arról is, hogy mind a Magyarországra érkező menekülteknek, mind a kárpátaljaiaknak jelenleg leginkább azonnal fogyasztható, tartós ételekre, konzervekre, továbbá alapvető gyógyszerekre, vitaminokra lenne szükségük. Bébiételekre, gyermekpelenkákra, kenőcsökre, popsitörlőkre, cumisüvegekre, termoszokra, női higiénés eszközökre, tamponokra, betétekre is komoly igény van.
„Arról, hogy aktuálisan mire van a legnagyobb szükség, az önkormányzat honlapján lehet tájékozódni” – emelte ki Fonti Krisztina. Arra kérte a hegyvidékieket, hogy használt ruhát ne vigyenek a gyűjtőpontokra, mert ezekre most nincs igény.
A szállásfelajánlásokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja. Az alpolgármester elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat a zarándokszállást és a balatoni üdülőjét kínálta fel, ahol összesen ötven embert tudnak fogadni a szeretetszolgálat közvetítésével. A szervezet segít abban is, hogy az önkormányzat által összegyűjtött adományokat eljuttassák egy kárpátaljai, Beregszász melletti településre.
Fonti Krisztina kitért arra is, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központtal együttműködve a hegyvidéki iskolákban fogadni tudják a menekült családokkal érkező gyerekeket. Az ELTE tanítóképzőjének munkatársai pszichológiai segítséget nyújtanak az érintett gyerekeknek, emellett mindegyik hegyvidéki felsősoktatási intézmény lehetőséget biztosít arra, hogy képzéseiken részt vegyenek a menekült fiatalok. Szálláshelyeket is felajánlott a MOME és az ELTE.
„Önkéntesek segítségére is biztosan szükségünk lesz, a koordinálásukra, Fonti Krisztina alpolgármester vezetésével, létrehoztuk a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoportot” – mondta Pokorni Zoltán polgármester. Az önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz egy online felület, ahol a különböző tevékenységekre lehet majd segítőnek jelentkezni. Mint hozzátette, várják az önkéntesek jelentkezését, mindenekelőtt azokat, akik ukrán vagy orosz nyelven tudnak tolmácsolni, vagy szívesen részt vennének az adományok összegyűjtésében, szortírozásában, szállításában.
„Ahogy érkeztek a menekültekről szóló hírek, mindenki egy emberként mozdult meg, köztük a civil szervezetek, egyházak, önkormányzatok, vagy éppen az egyének, a szomszédjaink” – összegezte benyomásait Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.
„Mi itt, Budán tudunk és szeretünk segíteni, és most ideje van a segítségnyújtásnak” – jelentette ki Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. A szálláslehetőségek biztosítása kapcsán megemlítette, hogy a XII. kerületi intézmények és a kollégiumok mellett a szállodák is kiveszik részüket a közös segítségből, a Szilágyi Erzsébet fasori Körszállót működtető cég például száz férőhelyet ajánlott fel. A családi befogadás szervezése elsősorban az egyházközségek, gyülekezetek feladata lesz – tette hozzá.
„A szeretet mindent tud pótolni, és a gondok valahol mindig nagy lehetőségei annak, hogy az ember rádöbbenjen, mennyivel többre képes, mint ahogy azt a mindennapok hozzák – fogalmazott Kozma Imre atya, a lakhatási kérdések országos szervezésével megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóelnöke. – Minden bajban ott rejtőzik a találkozások, a segítségnyújtás lehetősége. Az adományozások is az emberi kapcsolatainkat gazdagítják és a társadalmat gyógyítják.”

k.

Azok, akik a következő napokban, hetekben segítenének, az adománygyűjtés helyszínéről és módjairól a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársaival egyeztethetnek az alábbi telefonszámok valamelyikén: +36-70/938-6282, +36-70/938-4598, +36-1/224-5900/5207-es vagy 5952-es mellék. További hasznos információk olvashatók az önkormányzat honlapján, a www.hegyvidek.hu oldalon.