A Speciális Olimpián is remekelt a Fekete diákja

Úgy tűnik, Magyarország a jégen is egyre komolyabb sporteredményeket ér el, elég csak a nemrég véget érő pekingi téli olimpiára gondolni. Kőrösi-Fehér Nándor műkorcsolyázóval, a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanulójával beszélgettünk, aki a 2017-es Speciális Olimpián dobogóra állhatott fel, nemrég pedig egy grazi versenyen győzött.

 • A Regőczy Krisztina–Sallay András páros az egyetlen magyar érmes jégtáncban a téli olimpiák történetében. Láttad őket versenyezni?
 • Igen, még kisgyerekkoromban a tévében. Csárdást táncoltak a jégen, és a közönség felállva tapsolt. Nemrég vetítettek egy róluk szóló műsort. Mostanában a YouTube-on nézem a világ nagyobb műkorcsolyázóinak versenyeit.
 • Esetleg befolyásolt a sikerük abban, hogy a műkorcsolyát választottad?
 • Tudat alatt biztosan ez is közrejátszott abban, hogy tizenegy éve elkezdtem műkorcsolyázni. Mára már családi anekdota, hogy amikor betegeskedtem – ami a ködös idő beköszöntével gyakorta megesett velem –, a szüleim, hogy ágynyugalomban tartsanak, a tévé csatornáit váltogatva kerestek nekem való műsort, de egyik sem tetszett. Aztán az egyik adón épp balett ment. Néhány percig ott hagyták, majd sávot váltottak, mire én sírni kezdtem. Hamar rájöttek, miért. A negyedik karácsonyomon már A Diótörőt nézhettem az operaházban. Szerintem nincs nagy különbség a balett és a műkorcsolya, illetve a jégtánc között, csak rajtam, ahogy Regőczy Krisztinán és Sallay Andráson is, korcsolyacipő van, és jégen mutatjuk be, amit tudunk.A_Specialis_Olimpian_is_remekelt1
 • Emlékszel, mi volt az első korcsolyás élményed?
 • Igen! A befagyott gombai tó jegén tettem meg az első korcsolyacipős lépéseimet. Négy és fél évesen, 2008 telén már egy éve görkorcsolyáztam a Monor SE igazolt versenyzőjeként, Lugosi Annamária irányításával. Ilyen előzmények után nem igazán kellett tanítani engem. Felcsatolták a szüleim a korit, és úgy haladtam a jégen, mint görkorcsolyával az aszfalton. Annyi volt a különbség, hogy ha elestem, továbbcsúsztam, és az nem fájt, inkább vicces helyzeteket teremtett.
 • A legtöbb gyerek megtanul korcsolyázni, de hogyan találtál rá a sportágra? Vagy inkább fordítva történt?
 • Igen, a sportág talált rám! Belovai Józsi bácsi, a JSE edzője javaslatára 2009-ben a szüleim felvették a kapcsolatot a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel, és sikerült rátalálni Miklósné Malek Erzsi nénire. Ő befogadott minket. Nemcsak engem, mint fiatal és tehetséges görkorist, hanem a községünkben, Gombán sportoló gyerekeket is. Így figyelt fel rám az MSOSZ műkorcsolyaszakágának vezetője, Kelemen Zsuzsanna és Vas Mária edző.
 • Nem titok, hogy a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolába jársz mint sajátos nevelési igényű diák. A versenysport mennyiben könnyíti meg a dolgod az iskolapadban?
 • Valóban, a Fekete iskola végzőse vagyok. A korcsolyázás olyan területeket képes fejleszteni az agyban, amit csak nagyon kevés más mozgásforma vagy sportág. Az elért sikerek és az addig vezető út megtanítanak küzdeni, míg a sikerek önbizalmat adnak. Ez pedig a tanulásban is rengeteget számít.
 • Gondolom, az iskola mindenben támogat.
 • Bár otthonról az Orbánhegyi útig, ha zűrösebb a közlekedés, majdnem két óra az út, de nem bánom, hogy korán kell kelni. Tulajdonképpen már az első alkalom is emlékezetes volt számomra, amikor nyolcadikosként anyával elmentünk személyesen is megismerni az iskolát, és beszélgetni a vezetőjével, Somogyiné Takács Andreával. Azonnal úgy éreztem, hogy jó lesz nekem, ha itt folytatom a tanulmányaimat. Örülök, hogy az iskola tanulója lehetek. Mindig éreztem az új osztályfőnököm, Apró Zoltán tanár úr segíteni akarását és végtelen türelmét. Ő is, mint a többi pedagógus, emberséggel, szeretettel és nagy szaktudással igyekszik átadni mindazt a tudást, amire szükségünk van.A_Specialis_Olimpian_is_remekelt2
 • A sportsikerek gyorsan jöttek, hiszen 2017-ben, tizenkét évesen bronzérmet szereztél a Speciális Olimpián. Mire gondoltál a dobogón állva?
 • Mérhetetlen boldogságot és büszkeséget éreztem, és leírhatatlan örömet! El tudtak jönni a szüleim és testvéreim is a versenyre. A dobogón állva arra gondoltam, hihetetlen, hogy életem első külföldi versenyén, sőt a világ legrangosabb versenyén itt állhatok bronzéremmel a nyakamban.
 • Tavaly újabb nagy lépés következett: első lettél a Speciális Olimpikonok Nyílt Osztrák Műkorcsolya Bajnokságán Grazban, méghozzá az 5. szinten. Mit jelent a szintbesorolás?
 • Műkorcsolyában szintekkel jelölik a tudásbeli különbséget. Az SO nemzetközi szabályrendszere a műkorcsolyaszakág versenyeit 1–6. szintig kategorizálja. Felfelé haladva minden szint egyre nehezebb kötelező elemeket tartalmaz, amiket be kell építeni a programba. Amikor először versenyeztem, a 2. szinten indultam. Aztán megtanultam egy lábon forogni, majd ugrani, később pedig bonyolultabb lépéskombinációkat bemutatni.
 • Meddig szeretnél eljutni a korcsolyával, mi az álmod?
 • Mindenképpen szeretnék a dobogó legfelső fokán állni a soron következő téli világjátékokon, és jó lenne elérni a 6. szintet.

sm.