Befejeződött a fasor megújítása

Minden évben ősszel és tavasszal végzi el a fővárosi fasorok ápolását a FŐKERT Noprofit Zrt. Ilyenkor történik meg a gallyazás és az ifjítás, továbbá szükség szerint a már menthetetlen példányok eltávolítása. A cél az, hogy a fasorok egészséges maradjanak, és ne jelentsenek veszélyt az arra közlekedő autókra, gyalogosokra.
Nemrégiben fejeződött be a Böszörményi úti növényzet megújítása, amit egy többlépcsős, szigorú protokoll alapján meghatározott felmérés előzött meg. Amikor elkészültek a favizsgálati szakvélemények, azokat kifüggesztették a kivágandó fákra. Több akác törzse szó szerint átlukadt, ezek „időzített bombák” voltak.
Az eredeti szakvélemények 31 fa kivágásáról szóltak, ám az utolsó szemrevételezésen a FŐKERT szakemberei úgy döntöttek, kettőnél érdemes ifjítással próbálkozni, így azok a helyükön maradhattak. A 14-ből egy ifjításra váró fa viszont már annyira kiszáradt, hogy kénytelenek voltak eltávolítani. A nagyobb beavatkozások mellett 30 fa gallyazása is megtörtént, a száraz ágak már nem jelentenek veszélyt a járókelőkre.
A FŐKERT még az idén elvégzi az ilyenkor kötelező fapótlást, a tervek szerint a városképnek megfelelő és a fasorban lévő fákhoz illeszkedő fajtákat ültet, zömében hársot, japánakácot és kőrist. A mostanáig többségben lévő fehér akácok nem kerülnek vissza, mert a tapasztalatok szerint nem bírják a városi klímát. Legalább 25-30 centi törzskörméretű egyedeket telepítenek a kertészek, a többször iskolázott fák 2-3 méter magasak. A FŐKERT három-öt év utógondozást vállal, ami az öntözés, metszés mellett azt is jelenti, hogy cseréli a meg nem gyökerező, kiszáradó példányokat.

M.