Az írófejedelem, a nemzeti konyha és a kedvenc torta

Jókai Mór (1825–1904) regényeiben gyak­ran írt ízes ételekről, sütni-főzni nagyon jól tudó asszo­nyokról és enni-inni szerető férfiakról. Nem­csak a képzelet világában, de a való életben is szívesen időzött a konyhában. Jól ismerte kora és a régi idők szakácskönyveit, szakkifejezései precízek, leírásai hitelesek.

Féltette konyhánkat az idegen befolyásoktól, ezért feladatának te­kintette a nemzeti jelleg megőrzését, ami a régi magyar ételekben, főzési módokban nyilvánult meg, ezért is írt oly nagy szeretettel és hűséggel a magyar konyháról, amiért nem lehetünk eléggé hálásak, sem mi, az utódok, sem a magyar gasztronómia. Bár Jókai ez utóbbi kifejezést nem használta, helyette konyhatudományt írt, amely szerinte éppúgy megérdemli a históriai tanulmányozást, mint minden más tudomány.

Az írófejedelem Komáromban nőtt fel. Ez a nagyon krémes, édes torta a kedvence, és a gyerekkori süteményélményeiről tanúskodik.

 

JÓKAI TORTA

Hozzávalók (16 szelethez):

…a tésztához:

5 tojás

10 dkg cukor

25 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

30 dkg finomliszt

…a forma kikenéséhez: vaj, liszt

…a töltelékhez:

1 púpozott evőkanál zselatinpor

8 dl tejszín

10 dkg porcukor

0,5 dl rum

20 dkg kimagozott cseresznye (fagyasztott vagy befőtt is lehet)

…a tetejére: 4 evőkanál sárgabarack­lekvár

 

A tojások fehérjét a cukorral ke­mény habbá verjük. A puha vajat a porcukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra kever­jük, majd a tojáshabot beleforgat­juk. A sütőport a lisztbe keverjük, és apránként fakanállal a vajas-tojásos masszába dolgozzuk. Kb. 23 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, belisztezünk, a tésztát beletöltjük, és 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C-ra) előmelegített sütőben kö­zepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk.
Amíg a torta sül, a zselatint egy ke­vés vízben kevergetve addig mele­gítjük, amíg teljesen felolvad. A tűz­ről lehúzzuk, és kissé hűlni hagyjuk. A tejszínből a porcukorral kemény habot verünk, apránként a rumot belecsöpögtetjük, végül a langyos zselatint is beleforgatjuk. A három­negyedét az egyik tortalapra ken­jük, a lecsöpögtetett cseresznyével megszórjuk, a másik tortalapot rá­tesszük. A torta tetejét és oldalát a maradék tejszínhabbal megkenjük. A sárgabaracklekvárt jól kikever­jük, sima csöves habzsákba vagy egy műanyag zacskóba töltjük, amelynek az egyik csücskét levágjuk, majd csigavonalban a torta tetejére nyomjuk. Tálalás előtt néhány órára hidegre tesszük, hogy a krém jól megdermedjen.Az_irofejedelem

Pákozdi Judit