Onkentesek_jelentkezeset_varja_a_menekultsegito_csoport_2

Önkéntesek jelentkezését várja a menekültsegítő csoport

Az ukrán–orosz háború következményeként ezrek menekülnek hazánkba Ukrajnából, különösen a magyarlakta Kárpátaljáról. A magyar kormány gondoskodik a biztonságukról és az ellátásukról, ám ezekben a nehéz időkben minden segítségre szükség van.
A XII. kerületben Fonti Krisztina alpolgármester vezetésével az önkormányzat létrehozta a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoportot, amely összehangolja a helyi intézkedéseket és a lakosságtól érkező felajánlásokat. Egyebek közt biztosítja, hogy a tárgyi és pénzügyi adományok mielőbb eljussanak a rászorultakhoz.
Az egyik első intézkedésként a csoport megszervezte az adományok átvételét a polgármesteri hivatalban, amire a főbejárat portáján nyílik lehetőség. A már beérkező élelmiszereket, higiénés termékeket, matracokat, ágyneműket és sok minden mást önkéntesek segítségével rendszerezik az önkormányzat munkatársai. Várják tolmácsolást vagy gyermekfelügyeletet vállaló önkéntesek jelentkezését is, ehhez elegendő kitölteni a Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport információs oldalán található űrlapot: www.hegyvidek.hu/menekultsegito.
Aki pénzügyi támogatást szeretne nyújtani, az önkormányzat elkülönített, 12001008-00155297-01000002 számú számlájára utalhat. Szállásfelajánlásokat a karpataljaert@maltai.hu e-mail-címen lehet tenni, és ugyanide írhatnak azok is, akik szállást keresnek menekültek számára.
„Amire leginkább szükség van, azok az alváshoz elengedhetetlen tárgyak: alvózsák, matrac, párna, paplan, ágynemű, törölköző, sportszőnyeg. Ugyanígy fontosak az alapvető tisztálkodási szerek, valamint a vény nélkül kapható gyógyszerek, például a lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, görcsoldók; a gyermekesek számára a pelenka, nedves törlőkendő, hintőpor, babakrém, cumi, cumisüveg, bébiételek, továbbá a női higiéniai eszközök, az egyszer használatos poharak, evőeszközök és természetesen a nem romlandó élelmiszerek” – sorolta Varga-Kovács Emese, a hegyvidéki polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője, aki kifejezetten kérte a XII. kerületi polgárokat, hogy kizárólag jó minőségű tárgyakat adományozzanak, és ne vigyenek semmilyen műszaki cikket, bútort, vagy játékot, babakocsit.Onkentesek_jelentkezeset_varja_a_menekultsegito_csoport_1Mint mondta, az első szállítmány már el is indult a határra. „A Hegyvidéki Önkormányzat ötven fő elhelyezését biztosítja a kenesei üdülőben – tette hozzá –, ezenkívül megnyitottuk a Mátyás-tábor zarándokszállását. Utóbbiban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyezi el a menekülteket.”
Fonti Krisztina arról beszélt, hogy a hegyvidéki emberekre mindig lehet számítani, ha segíteni kell, ami felemelő érzés: „Ahogy a járvány idején, most is nagyon sokan jelentkeztek az önkormányzat felhívására. Ki tárgyi vagy pénzadományokkal, ki önkéntesként vesz részt a munkában. Rengeteg felajánlás érkezett az elmúlt napokban. A Hegyvidéki Menekültsegítő Csoport az önkéntesekkel közösen folyamatosan leltározza és rendszerezi az adományokat, amiket elszállítunk a határhoz, és átadjuk a rászorulóknak.”
További információk kérhetők a hms@hegyvidek.hu e-mail-címen, az ingyenesen hívható 06-80/630-102 zöldszámon, valamint mindennap 8–18 óráig a 06-30/644-6278, 06-30/630-9749, 06-30/644-6628 telefonszámokon.
A hegyvidéki iskolák is egymás után indítanak gyűjtést a háború miatt otthonaikat elhagyó emberek megsegítésére. Az Ukrajnában menedékhelyen tartózkodó családoknak, rászorulóknak háromnapos adománygyűjtést szervezett a Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola szülői munkaközössége. Sikerült kapcsolatot találniuk a határ túloldalán, így az adományokat el tudják juttatni oda – egy gyermekekkel teli ukrán menedékhelyre –, ahol igazán nagy szükség van rá.
Egyre szélesedik az a támogatói program, amit a Sashegyi Arany János Általános Iskolába járó Czagány Bulcsú testvére, Czagány Botond indított el a Mathias Corvinus Collegiumban. Hozzájuk csatlakozott az Arany iskola diákönkormányzata, és hirdette meg a gyűjtést, azóta pedig a Zugligeti Általános Iskola és az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola is részese az akciónak. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban a 11. a osztály kezdeményezett gyűjtést, továbbá a Virányos Általános Iskola és a Városmajori Kós Károly Általános Iskola közössége is segíti az adományozói programokat.Onkentesek_jelentkezeset_varja_a_menekultsegito_csoport_3

sm.