Sikeres szövetség a társasházakkal (I.)

Több százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az 50 albetétnél nagyobb lakóépületek a Hegyvidéki Önkormányzattól 2005 óta, a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű programnak köszönhetően. Sorozatunkban a már megvalósuló fejlesztéseket, felújításokat, karbantartásokat mutatjuk be. Elsőként a Németvölgyi út 91. szám alatti társasházban jártunk.

Az elmúlt tíz évben, amióta két évre köt szerződést a Hegyvidéki Önkormányzat a lakóközösségekkel, közel hétmillió forintot nyert el az öt épületből álló Németvölgyi út 91. szám alatti társasház a pályázatokon. Minden alkalommal olyan munkákra pályázott a ház, amik a tulajdonosi közösség érdekeit szolgálták – mondta el lapunknak Margitay Erika közös képviselő. A nagyobb felújítási munkák összértéke eléri a negyvenmillió forintot.
Önkormányzati segítséggel sikerült az összes épületben felújítani a méretlen villanyhálózatot és a főbiztosíték-szekrényeket. Megtörtént a kémények és a szellőzők átépítése, továbbá valamennyi függőfolyosó felújítása. Energiatakarékossági szempontból is jelentős beruházást jelentett az új bejárati ajtók beszerelése, valamint az üvegportálok részleges cseréje. Ugyanebben a támogatási időszakban zárhatóvá tették a bejáratokat, és lecserélték a régi kaputelefonokat. 2020-ban a járvány miatt nem írt ki pályázatot az önkormányzat, de a 2022–2023-as ciklusra újra lehetőséget kapott a tulajdonosi közösség, amely ezúttal az épületek tető- és esőcsatorna-felújításához kért hozzájárulást.Sikeres_szovetseg_a_tarsashazakkal„Abban, hogy évek óta folyamatosan megújulnak a társasházi épületeink, haladnak a tervezett fejlesztések, és meg tudjuk oldani a vis maior helyzeteket, jelentős szerepe van az önkormányzat támogatásának. Ami legalább ennyire fontos, hogy a tervezhető pályázatok a tulajdonosokat is motiválják. Tudják, hogy nem egyedül kell megbirkózniuk egy-egy nagyobb feladattal” – hangsúlyozta Margitay Erika, aki szerint a pályázati lehetőségek még inkább összekovácsolják a közösséget. Nagyobb az összefogás, a tolerancia a másikkal szemben, mert mindenki tudja és érti, hogy a felújítások az ő érdekében is történnek.
„Jó látni, hogyan szépül a társasház, ami nemcsak a mi örömünket szolgálja, hanem hozzájárul a kerület fejlődéséhez, a komfortosabb lakókörnyezet kialakításához” – összegzett a közös képviselő, külön is megemlítve az önkormányzat szakirodájának támogató együttműködését. Mint fogalmazott, mindig minden segítséget megkaptak a pályázatok beadásakor. Ha menet közben egy másik, nagyobb munka vált szükségessé, a döntéshozók ahhoz is hozzájárultak, hogy a korábban elnyert támogatást fontosabb célra fordíthassa a társasház.

mm.