„Találkozzunk újra a Normafán!”

Új szabadidős programsorozatot indított a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény. A sport, az egészség és a helytörténet köré szerveződő közösségi rendezvények négy hónapon át tartanak a város tetején.

A Normafa a főváros legkedveltebb természeti környezetben lévő sport- és rekreációs célpontja – ez derült ki a Századvég Kutatóintézetnek, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézménynek még a világjárvány előtt közösen elvégzett felméréséből. A látogatottság meghaladja az évi egymilliót, így az állatkert után ez a második legnépszerűbb budapesti szabadtéri helyszín.
Kiválóan alkalmas volt a hely arra is, hogy újból összehozza a bezártság idején egymástól kényszerűségből eltávolodó generációkat. A „Találkozzunk újra a Normafán!” rendezvénysorozat is ezt a célt szolgálja, többféle érdeklődési körű embereknek kínál sokszínű programokat.
Nemcsak az egyedül érkezők, hanem a családok, kisebb közösségek is megtalálhatják a számukra izgalmas szellemi és fizikai aktivitást – mondta el lapunknak Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője. Mint hozzátette, tavaly készült el a Normafa új látogatóközpontja, amely egész évben étkezési lehetőségekkel, csomagmegőrzővel, sportszerkölcsönzővel, turistainformációs szolgáltatással várja az érkezőket. A közelben több tíz kilométer felújított, részben babakocsival és kerekesszékkel is könnyen járható turistaút, sok-sok pad, pihenőhely, valamint mosdók szolgálják a kulturált kikapcsolódást.
Március elején nyílt meg a látogatóközpontban az akadálymentesített nyilvános öltöző, ahol zárható szekrényekben lehet elhelyezni a ruhákat, sportolás után pedig a mosakodási és zuhanyzási lehetőség is biztosított. A fenntartó ezt az infrastruktúrát állítja most az egészségnevelő, kulturális és természeti, valamint aktív sporttevékenységeket kínáló programkavalkád szolgálatába.
A másfél órás események általában előre összehangolt időpontokban kezdődnek. Ez lehetővé teszi, hogy egy család tagjai azonos időben az érdeklődésüknek megfelelő különböző rendezvényeken vegyenek részt. A Normafa Park webes felületén, telefonon vagy e-mailben regisztrálni kell, de a szabad férőhelyek függvényében a helyszínen is lehet csatlakozni a programokhoz, amik végén a szervezők rétessel kínálják a résztvevőket.
„A sorozat első pillérét az egészségmegőrző események jelentik, »Út az egészséghez« címmel. A gyógytornász segítségével vezetett túrák egyben szűrőprogramok is, a vendégeket gyógytorna és edukációs előadások várják. A második pillér a helytörténeti és természetismereti séták, a harmadik pedig a sportolási lehetőségek, amik most a nyári tanpályán történő sízést és snowboardozást jelentik” – sorolta Mikó Gergely, megemlítve, hogy áprilistól mountain bike túrákat is szerveznek. A tervek szerint a négy hónapon át tartó sorozatot nagyszabású teljesítménytúra zárja. A „Normafa 21” elnevezés nemcsak a távra utal, hanem a kirándulóhely közösségi közlekedéssel való megközelítésének fontosságára is.
A programsorozat költségvetése mintegy 45 millió forint, ezt a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs döntése alapján teljes egészében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ biztosítja. A szervező és lebonyolító a Normafa Park intézmény, a Normafa Síiskolával, a Budapesti Szent Ferenc Kórházzal és a Hegyvidéki Helytörténeti Galériával együttműködve.

-os