Világszínvonalú fejlesztések az Országos Onkológiai Intézetben

Ultramodern diagnosztikai eszközök, robotsebészeti program, PCR-labor, új mellkassebészeti részleg és felújítások – az Országos Onkológiai Központ az elmúlt négy évben saját, uniós és a kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően mintegy 10 milliárd forintot fordított ezekre a fejlesztésekre. Az egészségügyi intézmény fejlődése még nem ért véget: a napokban 2,5 milliárd forintot nyert el a daganatdiagnosztikai eszközpark fejlesztésére. A kiemelt projektekről, a hazai onkológia helyzetéről és a hegyvidéki beruházásokról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és Pokorni Zoltán polgármester beszéltek sajtótájékoztatók keretében.

Magyarországon még mindig a rosszindulatú daganatok számítanak az egyik leggyakoribb haláloknak. Ezért is van kiemelten fontos szerepük azoknak az elmúlt négy évben megvalósuló beruházásoknak, amik az Országos Onkológiai Intézet (OOI) világszínvonalú fejlődését segítették.
Polgár Csaba főigazgató a fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2019-ben saját forrásból, mintegy 400 millió forintból sikerült felújítani a fej-nyaksebészeti osztályt, 2020-ban pedig az Egészséges Budapest Program keretében 1,5 milliárd forintból új sugárterápiás eszközöket szereztek be. 2021 júniusában 36 millió forintból az intézmény megnyitotta a PCR-laborját, majd még ugyanebben az évben a magyar kormány közel 3 milliárd forintos támogatásának köszönhetően új mellkassebészeti műtőblokkot és intenzív terápiás részleget avattak. Közép-Kelet-Európában itt történt meg az első tüdőtranszplantáció, amivel egy olyan betegnek az életét sikerült megmenteni, akinek a koronavírus miatt teljesen roncsolódott a tüdeje.Vilagszinvonalu_fejlesztesek_az_onkologiai_intezetben2A főigazgató az uniós forrásból induló robotsebészeti programról elmondta: az idén eddig harmincöt műtétet sikerült elvégezni a daVinci X elnevezésű géppel. A középtávú célok szerint a OOI egy regionális robotsebészeti képzőközpontnak is helyet adhat; ehhez, 48 millió forintos minisztériumi támogatással, egy szimulátort is beszereznek, amin a jövő szakemberei a robotsebészet mesterségét sajátíthatják el.
Az elmúlt négy évben több diagnosztikus, laparoszkópos, valamint vákuumasszisztált emlődiagnosztikai eszközzel bővült a kórház gépparkja. Az OOI csatlakozott a kormány által biztosított kórházfelújítási programhoz, aminek a részeként megújultak a folyosók, a várók és a kórtermi fürdőszobák, március végére pedig a nőgyógyászati osztály renoválása is elkészülhet.
Polgár Csaba kiemelte, a tervek szerint a kórház Gyógyfű utcai területén még az idén megkezdődhet az egynapos onkodiagnosztikai központ építése, ahol PET MR, PET CT, endoszkópos diagnosztika, citológia és mikropatológia mellett a különböző kutatóosztályok, valamint egy országos telemedicina-központ is helyet kapnak. Kitért arra is, hogy reményeik szerint 2022-ben ismét sikerül megújítani a Komprehenzív Rák Központ elnevezésű akkreditációjukat, amelyet a legkiválóbb intézmények kaphatnak meg.
„Az infrastrukturális háttér adott ahhoz, hogy megtartsuk ezt a címet. Ugyanakkor a kövek, a téglák, az épület és a modern gépek önmagukban nem elegek mindehhez. Szükség van arra a közel 1200 munkatársból álló csapatra is – ideértve a menedzsmentet, a főorvosi kart, a szakembereket és a szakdolgozókat –, amely a munkájával folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni intézményünk tiszta szellemét, kimagasló minőségét és azt az empatikus betegellátást, ami mindig is jellemezte az Országos Onkológiai Intézetet” – fogalmazott a főigazgató, aki azt is megemlítette, hogy az OOI tavaly bekerült az ország ötven legjobb kutatóintézete közé.
„Ezt az épületet a magyar medicina fészkének is nevezhetjük” – utalt a múltra Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az intézet korábbi főigazgatója. Mint mondta, a magyar onkológia történetének számos felemelő mozzanata volt, rendkívül sok kutatási eredmény minősítette a világban elfoglalt helyét. Emlékeztetett arra is, hogy 1993-ban a WHO kérésére Magyarország, az európai országok közül elsőként, elkészítette a Nemzeti Rákkontroll Programot, ami a daganatos betegségek megelőzését, szűrését, diagnosztizálását, terápiáját és rehabilitációját tartalmazza. A tanulmány 2018-ban kormányprogrammá vált.
A miniszter arról is szólt, hogy Magyarország az oltások vonatkozásában világhatalomnak számít: idehaza tizenhárom kötelező védőoltás van, az átoltottság pedig 98 százalék feletti. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy már nemcsak az iskolás lányok, hanem a fiúk számára is elérhető a HPV (humán papillomavírus) elleni vakcina, amit – annak ellenére, hogy nem kötelező – sokan kérnek: a lányok 80, a fiúk 66 százaléka megkapta.Vilagszinvonalu_fejlesztesek_az_onkologiai_intezetben1Elhangzott az is, hogy a kormány által meghirdetett új egészségkultúra részeként elindult a Három generációval az egészségért program – eddig 143 praxisközösséget több mint 10 milliárd forinttal támogattak. 1993-tól a méhnyakrákszűrés, 2002-től az emlőszűrés, majd 2018-tól a vastag- és végbélrákszűrés került fókuszba. Az utóbbi években pedig a hazai onkológia eszközparkjának nyolcvan százaléka megújult, ráadásul számos új gyógyszer szolgálhatja a daganatos betegek gyógyulását.
Kásler Miklós mindezek után bejelentette, hogy az OOI az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program keretében újabb 2,5 milliárd forintot nyert el a daganatdiagnosztikai eszközparkja fejlesztésére, ami magában foglalja a képalkotó, labor- és molekuláris patológiai diagnosztikát. Az ennek részeként beszerzésre váró tömegspektrométer, génszekvenáló készülék, három operálótorony, operációs mikroszkóp, két ultrahangkészülék és egy videogastroscop mind jelentősen hozzájárulnak a rövidebb gyógyulási időhöz és a szövődmények számának csökkentéséhez. Szintén megújulhat az OOI sugárterápiás eszközparkja: új MR-készülék és 3D-s röntgenberendezés szolgálhatja a betegek biztonságosabb és hatékonyabb kezelését.
„Lenyűgöző látni a Hegyvidéken lévő országos intézetek és klinikák dicséretes fejlődését” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki az egészségügyi béremeléseket jelentős lépésnek, a kórházi eszközök korszerűsítését világszínvonalúnak nevezte. Az OOI-vel kapcsolatban elmondta, hogy az ott dolgozók, a betegek és a látogatók számára visszatérő problémát jelent a parkolás. Szerinte szükség van arra, hogy az intézet harmóniában legyen a saját környezetével, a parkolási költségek hosszú távon nem fenntarthatók, gondolni kell a gépjárművek elhelyezésére. Jó példaként említette az Országos Gerincgyógyászati Központot, ahol az új épület alatt egy 250 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki.
A polgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt hat évben szinte minden felnőtt- és gyermekháziorvosi rendelőt sikerült korszerűsíteni, nyár végére a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti épület is megújulhat. „A beruházásokban nagy szerepet játszott az Egészséges Budapest Program” – emelte ki. Végezetül arról is szólt, hogy még ebben az évben bővülhet a betegelőjegyzési rendszer, amelyet a tervek szerint a Kútvölgyi úti szakrendelővel is összekötnek.

Boussebaa Mimi