Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mi kerüljön a húsvéti asztalra?

Jó dolgunk van: egyre többet süt a nap, megszólaltak a madarak, nyílnak a tavaszi virágok, készülhetünk a húsvétra! A legtöbb család ilyenkor a hagyományos fogásokhoz ragaszkodik, a megszokott sonka, tojás, krumplisaláta összeállításhoz. Vannak, akik a báránysülttel próbálkoznak. A szokás nagy úr, és ez így van jól. Mindennek ellenére érdemes néhány kevésbé ismert étellel bővíteni a húsvéti repertoárt. A bejglit pedig akár fel is válthatja a mutatós kuglófok valamelyike.

GYERGYÓI ASZALT SZILVÁS SONKALÉLEVES

A húsvéti sonka markáns ízű főzőlevét vétek kiönteni, remek levesalap lehet belőle, különösen akkor, ha egy kevés sonkamaradék is jár vele. Tudták ezt takarékos eleink, ahogy azt is, hogy a hűtőszekrényben kihűlt sonka tetejéről lekanalazott zsírt jól fel lehet használni rántás készítéséhez.

Hozzávalók (4 személyre):

2 sárgarépa

4 evőkanál olaj

1,5 l sonkafőzőlé

só, őrölt bors

2 evőkanál rizs

1 evőkanál liszt

1 mokkáskanál pirospaprika

20-25 dkg főtt füstölt sonka

2 evőkanál citromlé

1 kiskanál cukor

12 szem magozott aszalt szilva

a tésztához:

2 tojás

20 dkg liszt

1 evőkanál olaj

…a tálaláshoz: tejföl

 

A megtisztított sárgarépát kockákra vágjuk, és 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd a sonkalével felengedjük. Ha kell, nagyon óvatosan megsózzuk (a sonkalé már eleve sós!), borssal fűszerezzük, és a meg­mosott rizst beleszórjuk. Közben elkészítjük a levesbeté­tet, amihez a tojásokból és a liszt­ből egy kevés vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Liszttel behintett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk.
Amikor a répa és a rizs megpuhult, a rántáshoz a lisztet a maradék olajon megpezsgetjük, a pirospaprikával megszínezzük, majd a levest besűrítjük vele. A sonkát beleszórjuk, a citromlé­vel pikánsra ízesítjük, aztán az aszalt szilvával és a levesbetéttel együtt még egyszer felforraljuk. Tej­föllel meglocsolva tálaljuk.Mi_keruljon_a_husveti_asztalra1

MOZZARELLÁS CÉKLA

A mozzarella gyúrt és formázott, friss sajt, nagyon gyorsan megromlik. Az üzletekben tejsavóban, zacskóba hegesztve kapható, így megfelelő hűtés mellett néhány napig eltartható. Az eredeti olasz mozzarella fekete vízibivaly tejéből készül, de ma már tehéntejből is gyártják. Salátákba és pizza tetejére sütve rendkívül finom és mutatós.

Hozzávalók (4 személyre):

4 közepes, kb. 5 cm átmérőjű cékla

…az öntethez:

30 dkg paradicsom

1 fej vöröshagyma

2-3 dkg dió

3 evőkanál fehérborecet

őrölt bors

csipetnyi cukor

1,5 dl olívaolaj

2 zacskó mozzarella (saját levében)

1 csokor friss bazsalikom

A céklát alapos mosás után enyhén sós vízben kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Leszűrve hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe dobjuk, leszűrjük, a héjukat lehúzzuk, a belsejüket kis kockákra aprítjuk. A megtisztított hagymát finomra, a diót durvára vágjuk. A borecetben egy kevés sót és borsot elkeverünk, a cukorral ízesítjük. Kanalanként hozzáadjuk az olajat, majd a paradicsombelsőt, a hagymát és a diót is beleforgatjuk.
A mozzarellát a céklához hasonlóan felszeleteljük, és azzal együtt egy kerek tálon úgy rakjuk körbe, hogy a szeletek félig takarják egymást. A száráról lecsipkedett és megmosott bazsalikomlevelekkel sűrűn kirakjuk, végül a paradicsomos öntettel meglocsoljuk. Ropogós franciakenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.Mi_keruljon_a_husveti_asztalra3

 

SONKA KÉREGBEN

Szokatlan, ám látványos fogást tálalhatunk az így sült sonkából. Remekül illik hozzá a parajkrémmel zöldre színezett krumplipüré, valamint a parajos túróval töltött paradicsom, ami jó, ha a hússal együtt sül.

Hozzávalók:

kb. 1,5 kg kötözött sonka vagy füstölt comb

2 babérlevél

1 vöröshagyma

…a kéreghez:

2 szelet kenyér

0,5 dl olívaolaj

1 csokor petrezselyem

A sonkát jól megmossuk, majd a babérral és a vöröshagy­mával ízesített vízben puhára főzzük. Amikor a hús elkészült, a zsineget lefejtjük róla, és egy tepsibe fektetjük. A kenyeret megpirítjuk, majd összetördelve a petrezselyem­mel és az olívaolajjal együtt turmixoljuk. A kapott pépet a sonkára kenjük, a főzővizéből 1-2 decit aláöntünk, és 180 °C-ra (légkeveré­ses sütőben 165 °C-ra) előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a bevonata ropogós piros lesz. Csak 10-15 percnyi állás után szeleteljük fel!Mi_keruljon_a_husveti_asztalra4

BÁRÁNYKOTLETT FŰSZERESEN

Ezt a pecsenyét ünne­pi alkalomkor egzotikus gyümölcsökkel tálaljuk! Ezek lehet­nek negyedekbe vágott eperszemek, sárgadinnyegolyók, meghámozott, vékonyra szeletelt mangócsíkok és kivikarikák, félbevágott friss fügék.

Hozzávalók (4 személyre):

2 nagy, piros húsú kaliforniai paprika

1 kicsi, csípős pirospaprika

fél csomó újhagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 zöldcitrom (bio)

4-4 levélke friss vagy 1-1 késhegynyi morzsolt kakukkfű és majoránna

8 szem szegfűszeg

só, őrölt bors

csipetnyi őrölt Cayenne bors

4 evőkanál olaj

1 mokkáskanál barna cukor

8 szelet kicsontozott, bőrös báránykaraj

A kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk. A csípős paprikát félbevágjuk, és az ereit kikaparva vékonyra szeleteljük. Az újhagymát a zöldjével együtt finomra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A zöldcitrom héját lereszel­jük, a gyömbért meghámozzuk, és szintén lereszeljük. Ha friss fűszernövényeket használunk, a leveleiket lecsipkedjük, megmossuk, megszárogatjuk, fel­aprítjuk. A szegfűszeget durvára törjük.
Az összes hozzávalót deszkán egy kupacba halmozzuk, és éles késsel még finomabbra, szinte pépesre aprítjuk. Tálba töltjük, sózzuk, borsozzuk, a Cayenne borssal fűszerezzük, majd 2 evőkanál olajjal és a cukorral alaposan összekeverjük. Serpenyőbe önt­jük, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, és hűlni hagyjuk. Közben a hússzeleteket megmossuk, konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róluk, és éles késsel a bőrös szélüket bevagdos­suk. Csak azokat az oldalaikat sózzuk meg egy egészen kicsit, amik alulra kerülnek. A fűszeres masszát a szeletek tetején elsimítjuk, úgy, hogy a bőrös résszel ne érintkezzen.
A húsokat vékonyan kiolajozott tepsibe sora­koztatjuk, a maradék olajjal meglocsoljuk, és alufóliával lazán befedve előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Ekkor a fóliát levesszük róla, és a sütőbe visszatolva addig süt­jük, amíg a bőrös része ropogós sültszalonna-szerűre sül.Mi_keruljon_a_husveti_asztalra2

(pákozdi)