Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lila, avagy vörös – eljött a káposzta ideje

November közepe van, ilyenkor akár már arra is gondolhatunk, hogy nemsokára jönnek az ünnepek. Elkezdhetünk tervezgetni, kinek mit ajándékozunk, aztán óhatatlanul az eszünkbe jut, hogy mindez mennyibe kerül majd. Egyszóval takarékoskodni kellene. Számba vesszük a lehetőségeket, köztük azt is, hogy a hasunkon is lehetne. Ha belegondolunk, nem is elvetendő ötlet: kevesebb hús, több zöldféle, ezek között akadnak kevésbé drágák. Itt vannak mindjárt a káposztafélék, köztük a méltatlanul háttérbe szoruló lila, avagy vörös káposzta, amelyből remek saláták, köretek, akár levesek is készülhetnek. Ráadásul még a színe is jókedvre deríti az embert. A káposztafélék a sok C-vitaminon kívül nagy mennyiségű folsavat is tartalmaznak, ami igencsak hasznos azoknak, akiket gyakori stressz ér. Itt az ideje: együnk sok lila káposztát!


VÖRÖSKÁPOSZTA-LEVES DIÓS ROPOGÓSSAL

A leves elkészítése a hosszú recept ellenére nagyon egyszerű, mint ahogyan maga a leves is. A hangsúly a kellő ízesítésen van. A diós ropogós a tetejére pedig telitalálat – érdemes megjegyezni, más krémlevesekhez is jól illik.

 

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg vörös káposzta

1 kis lila hagyma

1 evőkanál vaj

1,5 dl vörösbor

1 l zöldségleves (biokockából is lehet)

só, bors, köménymag

2 dl tejföl

1 evőkanál liszt

1 fél csokor metélőhagyma

…a ropogóshoz:

5 dkg vaj

2 tojás sárgája

8 dkg finomra aprított dió

4 szelet szendvicskenyér

 

A káposztát elnegyedeljük, a torzsáját kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk, és egy levesesfazékban a vajon halványsárgára pirítjuk. A borral és a zöldséglevessel felengedjük, felforraljuk, és a káposztát beledobjuk. Sóval, borssal, köménymaggal fűszerezzük, néhány csepp citromot is adunk hozzá, és kis lángon kb. 25 percig főzzük.

Közben a lisztet a tejfölben egy kevés levessel simára keverjük, majd a lábosba visszaöntve ezzel az egész levest behabarjuk. Ezután még 10 percig főni hagyjuk. Végül kb. 20 deka káposztát a levesből szűrőkanállal kiemelünk, a többit a levesben turmixoljuk, majd a szálas káposztát a levesbe visszatesszük. Ha kell, még ízesítjük.

Míg a leves fő, elkészítjük a betétnek szánt diós ropogóst. Ehhez a vajat a tojások sárgájával kikeverjük, és a tört diót hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és a szendvicskenyerekre kenjük. Hagyományos vagy grillsütőben világosra pirítjuk, végül mindegyiket keresztben-hosszában átvágjuk. Az így kapott kis, háromszög alakú pirítósok kerülnek tálaláskor a leves tetejére, amelyet felaprított metélőhagymával vagy petrezselyemmel díszítünk.Lila_vagy_voros1

 

VÖRÖSBOROS, ALMÁS LILA KÁPOSZTA

Az köztudott, hogy a lila káposzta és az alma jó párost alkotnak, de az talán meglepő, hogy naranccsal, citrommal és ribiszkével is összeadható. A fűszerektől ízes, vörösborban pácolt, karamellizált hagymán párolt almás lila káposzta valami egészen új, gazdag köret lehet ünnepi alkalmakra.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg vörös káposzta
2 alma
2 dl könnyű vörösbor
só, őrölt bors
késhegynyi őrölt fahéj
1 babérlevél
3 szem szegfűszeg
2 narancs
2 citrom
10 dkg ribiszke (mélyhűtött is lehet)
2 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma

A káposztát kettévágjuk, kitorzsázzuk, és a külső leveleit lehántjuk. A káposztafejet vékony csíkokra metéljük, de le is gyalulhatjuk. Az egyik almát megtisztítjuk, és a káposztába reszeljük. A vörösbort egy tálba öntjük, sóval, borssal, fahéjjal, babérlevéllel, szegfűszeggel, a narancs- és citromlével ízesítjük. Az almás káposztát és a ribiszkét beleforgatjuk, majd lefedve egy napig hűvös helyen érleljük.
Másnap a cukrot az olajon kevergetve karamellé pirítjuk, a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk. Az almás káposzta levét leszűrjük, és a karamellizált hagymát ezzel felengedjük. Felforraljuk, majd a káposztát beleforgatjuk, és lefedve, időnként megkeverve, lassú tűzön puhára pároljuk. Vigyázzunk, könnyen odaéghet! Amikor a káposzta már majdnem puha, a másik meghámozott és nyolc cikkre vágott almát is belekeverjük, utána néhány percig még együtt pároljuk. Végül ízlés szerint egy kevés cukorral édesítjük. Lila_vagy_voros4

DIÓS, HAGYMÁS LILAKÁPOSZTA-SALÁTA

Szokatlan étel a lilakáposzta-saláta, ezenkívül azonban más érvünk nem lehet ellene. Ugyanolyan finom, mint a fehér fejes káposztából készült, sőt, a színe miatt még változatosságot is jelent. Nem beszélve a dióról, az újhagymáról és a gazdag salátaöntetről! Tökéletes grillezett, sült húsok, sült kolbász mellé salátaként, és ha egy kevés kecskesajtot morzsolunk rá, nagyszerű előétel is lehet.

Hozzávalók (4 személyre):

fél fej (kb. 50 dkg) lila káposzta

1 kis fej lila hagyma

5 szál újhagyma

5 dkg dió

fél fej fejes saláta


…a salátaöntethez:
2 evőkanál borecet
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
cukor
só, őrölt bors

A lila káposztát megmossuk, kitorzsázzuk, és hajszálvékonyra legyaluljuk. Megsózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. A lila hagymát lehéjazzuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. Az újhagymák végét levágjuk, ha kell, a külső héjukat lehúzzuk, majd a zöldjükkel együtt felkarikázzuk. A dióbelet egy serpenyőben olaj nélkül, azaz szárazon kissé megpirítjuk.
Egy mély salátatálban a borecetet, ami lehet fehér- vagy vörösboralapú, az olajat sóval, borssal, csipetnyi cukorral összekeverjük, megkóstoljuk, ha kell, még ízesítjük, majd a lila és újhagymát a káposztával együtt beleforgatjuk. Az összetördelt dióbelet rászórjuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ha kecskesajtot is adunk hozzá, ezt a tálaláskor morzsoljuk a tetejére.Lila_vagy_voros2

CSIRKECOMB MAJDNEM KENTUCKY-MÓDRA

A híres Kentucky Fried Chicken, azaz a KFC világszerte azzal csalogatja a vendégeket, hogy a sült csirkéje ropogós bundáját tizenegyféle fűszerrel ízesíti. Persze az összetétele szigorúan titkos. Sokan próbálták kitalálni, ám hiába, mi sem tudjuk megfejteni, de van néhány ötletünk. A káposztasaláták viszont biztosan illenek hozzá.

 

Hozzávalók (4 személyre):

8 csirkealsócomb

1 kiskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

1 kiskanál pirospaprika

…a bundázáshoz:

15 dkg natúr kukoricapehely

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 mokkáskanál só

1-1 mokkáskanál őrölt bors és pirospaprika

8-10 dkg liszt

3 tojás

…a sütéshez: bőven olaj

 

A csirkecombokat lebőrözzük, majd a sóval, a borssal és a pirospaprikával bedörzsöljük. A kukoricapelyhet tiszta konyharuhába csomagolva húsverő kalapáccsal finomra törjük. Utána a morzsával, a sóval, a borssal és a pirospaprikával összekeverjük. A csirkecombokat lisztbe, felvert tojásba és a fűszeres kukoricapehelybe forgatjuk, végül közepesen forró olajban megsütjük, ahogyan a hagyományos rántott csirkét szokás.

Szárított, por alakú és zöldfűszerek, amelyek közül kedvünkre válogathatunk: currypor, Cayenne bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kiskanál apróra vágott zöldpetrezselyem vagy metélőhagyma, kakukkfű, tárkony, borsikafű. A kényelmesebbek eleve valamilyen fűszerezett kukoricapelyhet vehetnek, így nem kell bajlódniuk az ízesítéssel. Lesz, amilyen lesz…Lila_vagy_voros3

(pákozdi)