Felkeszulve_a_jarvany_masodik_hullamara1

Felkészülve a járvány második hullámára

Négy hónappal az eredeti határidő előtt készült el a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújításának második üteme. A járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet kezdetén döntött úgy a kórház, hogy a kivitelezőkkel összefogva felgyorsítja a munkálatokat. Az új épületrészt május 21-én adta át Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató.

Két szinten tizenegy új kórteremmel, valamint kiszolgálóhelyiségekkel bővült a Budapesti Szent Ferenc Kórház, ahol 27-tel több, azaz most már 115 ágyon tudják ellátni a betegeket, felkészülve a koronavírus-járvány esetleges második hullámára is – mondta el lapunknak dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató. A kórház a folyamatos működés érdekében 2017 óta több szakaszban újul meg, a tavaly átadott új épületszárny után az idén a régi épület két szintjének rehabilitációja következett. A február végi olaszországi hírek nyomán a főigazgató még akkor egyeztetett a kivitelezővel annak érdekében, ha Magyarországon nagy lesz a baj, hogyan tudnak minél előbb minél több embert ellátni.
„A kivitelező cég vállalta, hogy négy hónap helyett hat hét alatt fejezi be a felújítás második szakaszát. Tette ezt akkor, amikor gyakorlatilag leállt az élet szinte egész Európában” – húzta alá Toldy-Schedel Emil. Mint hozzátette, a munkatársaktól, az orvosoktól, az ápolóktól és a technikai személyzettől is fokozott figyelmet és többletmunkát igényelt ez az időszak.
A Budapesti Szent Ferenc Kórház teljes körű rekonstrukcióját a kormány mintegy négymilliárd forinttal támogatta az elmúlt években. A magyar társadalom egészének győzelme, hogy az első csatát megnyertük a betegséggel szemben – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter, megemlítve, hogy hazánkban folyamatosan alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát. Ennek tudatában is minden magyar mély fájdalommal fordul az áldozatok családja felé – tette hozzá.
A kórház főigazgatója lapunk kérdésére válaszolva kiemelte, hogy nemcsak a kórtermek kialakításakor, hanem az eszközbeszerzésnél is tekintettel voltak arra, hogy koronavírusos betegeket is el tudjanak látni. „Kórházunk az országban elsőként szervezte meg a COVID-betegek rehabilitációját, ami speciális ellátást igényel” – mondta.
Toldy-Schedel Emil arról is beszélt, hogy a jó infrastrukturális háttér és a legmodernebb eszközök mit sem érnek az orvos- vagy ápolószakmai hozzáadott érték nélkül. A Budapesti Szent Ferenc Kórház kollektívája kiválóan helytállt az elmúlt hetekben is, ezért nem véletlen az sem, hogy az intézmény lesz a bázisa a történelmi egyházak közelben – az egykori Budagyöngye Kórház helyén – megépülő nővér- és szakápolóképzési központjának.

BE

A koronavírusos betegek rehabilitációja nemzetközi példák alapján is hosszabb, mint egy kardiológiai beteg rehabilitációja – emlékeztetett Toldy-Schedel Emil kórház-főigazgató. A teljes gyógyuláshoz akár 40-50 nap is szükséges, és a folyamat komplex rehabilitációs szakembergárdát igényel. A rehabilitációs szakorvosnak együtt kell működnie tüdőgyógyásszal, kardiológussal, belgyógyásszal, gyógytornásszal, dietetikussal. A teljes felépüléshez pszichológust és pszichiátert is alkalmazni kell, és a csapatot konziliárusként aneszteziológusnak és infektológus szakorvosnak kell kiegészítenie. A Budapesti Szent Ferenc Kórházban a veszélyhelyzet idején két koronavírusos beteget láttak el, és több páciens érkezett a Szent László Kórházból utólagos kezelésre, számukra a kórház egy részén – fokozott biztonsági előírásokat betartva – alakítottak ki ágyakat. Az utolsó COVID-fertőzött május 16-án távozott gyógyultan, azóta nincs koronavírusos beteg az intézményben, ahol a biztonság érdekében a munkatársakat is rendszeresen tesztelik.Felkeszulve_a_jarvany_masodik_hullamara2