kutvolgyi_klinika02

Fokozottan figyeljünk idős embertársainkra!

A fiatalabb korosztály általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, viszonylag könnyen átvészeli a vírusfertőzést, az időseknél viszont jóval súlyosabb lehet a betegség lefolyása. Megoldást jelenthet a fertőzés elkerülésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szociális távolság betartása, ami azt jelenti, hogy idegenek ne menjenek 2 méternél közelebb egymáshoz. Ennél is hatékonyabb védekezés, ha az idősek otthon maradnak, és egyáltalán nem teszik ki magukat a társas érintkezések okozta veszélynek.

Idős családtagjainkat, ismerőseinket csak valóban indokolt esetben látogassuk, ilyenkor maradjunk tőlük legalább 2 méterre, vagy legyen rajtunk szájmaszk. Mielőtt elmennénk, fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amikhez hozzáértünk.
A Hegyvidék hétezer 70 év feletti polgárának biztonságához az önkormányzat többféle módon is hozzájárul. Elsőként megkezdte a segítséget igénylő idősek felkutatását, valamint felvette a kapcsolatot a kerületben működő nagy élelmiszerforgalmazó cégekkel, amelyek támogathatják a helyi kezdeményezéseket. A Hegyvidéki Önkormányzat valamennyi 60 év feletti munkavállalóját felmentette a hivatali munkavégzés alól.

Önkénteseket keresnek

Az önkormányzat keresi azokat az önkénteseket, akik szívesen részt vállalnának az időseket támogató programban. Érdeklődni, jelentkezni a polgármesteri hivatal népjóléti irodájánál, az onkentes@hegyvidek.hu e-mail-címen vagy a 06-1/224-5991-es telefonszámon lehet.
Nemcsak az önkormányzaton keresztül tudunk segíteni, szűkebb lakókörnyezetünkben önállóan is felajánlhatjuk közreműködésünket az idős embereknek. Társasházak vagy akár a közvetlen szomszédok megszervezhetik a bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését. A lényeg, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozók a lehető legkevesebb időt töltsék másokkal összezárva, mert ilyenkor könnyebben megfertőződhetnek.
Annál is inkább szükség lehet a segítségre, mert éppen a járványhelyzet miatt a gondozási központok és az idősklubok bezártak. Az önkormányzat az idősek otthonaiban biztosítja az étkeztetést az eddigi jövedelemarányos térítési rendszerben.

*

A megszokott szezonális influenza esetében is minden évben felhívják a figyelmet a szakemberek arra, hogy a járványos időszakban ne csak magunkra, hanem másokra is gondoljunk, hiszen a felelős magatartással sokat tehetünk a fertőzés megfékezése érdekében. Különösen igaz ez a COVID-19 koronavírusra, ami az influenzánál lényegesen gyorsabban terjed, és súlyosabb tüneteket okozhat. Azért, hogy ez ne így legyen, szükséges megtenni néhány egyszerű, ám annál fontosabb óvintézkedést.

Mikor gyanakodjunk?

Tudni kell, hogy a koronavírus – legalábbis eleinte – más légúti vírusokhoz hasonló tünetekkel jár. Felmerül a fertőzöttség gyanúja, ha a betegnek legalább 38 fokos a láza, erősen köhög, légszomjjal küzd, és a panaszok hirtelen jelentkeznek. Fokozott a koronavírus-fertőzés esélye, ha a tünetek megjelenését megelőzően bizonyítottan már fertőzött vagy valószínűsíthetően fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba, netán a fertőzéssel érintett területen járt.
Ha ezek a feltételek teljesülnek, nagyon fontos, hogy a beteg ne menjen be egészségügyi intézménybe, ügyeletre, hanem hívja háziorvosát, vagy tárcsázza a 24 órában elérhető 06-80/277-455 és 06-80/277-456 zöldszámokat. Ezt haladéktalanul meg kell tenni erőteljes légszomj, csillapíthatatlan magas láz, jelentős folyadékvesztés, nyelési zavar és fokozott gyengeség esetén.

Segíthet az önkarantén

Mindnyájunk érdeke, hogy a vírus a lehető leglassabban terjedjen. Ehhez járul hozzá az otthoni karantén, amit a hatóságok azokkal szemben rendelnek el, akik bizonyítottan fertőzöttek, ám állapotuk nem teszi szükségessé a kórházi kezelést. Az önkéntes karantén akkor javasolt, ha a koronavírus-fertőzésre utaló, de még enyhe panaszokat észlelünk magunkon. Ilyenkor maradjunk otthon, és alkalmazzuk a felső légúti megbetegedések kezelésekor szokásos módszereket. Amennyiben állapotunk romlik, hívjuk a fentebb megadott telefonszámokat.

Hogyan védekezzünk?

 • Ne nyúljunk a szemünkhöz, szájunkhoz, fülünkhöz, arcunkhoz mosatlan kézzel. Ezt a szabályt otthon is tartsuk be.
 • Szellőztessünk minél többször, a nedves, meleg, „megülő” levegő kedvez a vírusoknak.
 • Más törülközőjét, fésűjét, tisztálkodószereit ne használjuk. Lakásunkban és a munkahelyünkön rendszeresen tisztítsuk meg azokat a felületeket, amikhez gyakran hozzáérünk. Ilyenek a kilincsek, fogantyúk, kapcsolók, korlátok, asztalok, székek, csapok, WC-lehúzók. A mobiltelefonokat és a számítógép klaviatúráját se hagyjuk ki a sorból.
 • Kerüljük a zsúfolt helyeket, a zárt légterű helyiségeket és a maszk nélküli érintkezést azokkal, akik köhögnek, tüsszögnek, lázasak.
 • Kizárólag papír zsebkendőt használjunk, amelyet használat után azonnal dobjunk a szemétbe. Ha éppen nincs nálunk, és köhögnünk, tüsszentenünk kell, ezt ne a tenyerünkbe, hanem a könyökhajlatunkba tegyük.
 • Ha hazaértünk, vegyük le az utcai ruhánkat. A cipőinket, ha erre lehetőség van, inkább az ajtónk előtt tartsuk.
 • Kerüljük a boltokat, a bevásárlást kiszállítással oldjuk meg.
 • Csökkentsük minimálisra a személyes találkozókat, telefonon intézzük az ügyeinket.

Rendszeresen mossunk kezet

Bár a koronavírus a levegőben, cseppfertőzéssel terjed, a legtöbb felületen képes megtapadni. A leginkább veszélyes helyek ebből a szempontból a járművek kapaszkodói, a korlátok, a kilincsek, a liftgombok, a különböző szaniterek és minden olyan eszköz, amit idegenek is megfoghatnak, megfertőzhetnek.
A vírus azonban a megfelelően kivitelezett kézmosás hatására elpusztul!
Éppen ezért, ha hazaértünk, vagy bementünk a munkahelyünkre, ez legyen az első dolgunk. Elegendő hagyományos szappant használni, de még jobbak a vírusölő hatású folyékony készítmények. Valamilyet mindenképpen alkalmazzunk, az ember számára még elviselhető hőfokú víz ugyanis önmagában nem pusztítja el a betegséget okozó mikroorganizmusokat.

 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az egész művelet legalább 20 másodpercig tartson. Ez pontosan annyi idő, amíg magunkban elénekeljük a Boldog születésnapot című dalt.
 • Először nedvesítsük be a kezünket.
 • Kenjük be szappannal.
 • Dörzsöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat.
 • Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy közben az ujjakat összefonjuk, majd váltott kézzel ismételjük meg.
 • Dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.
 • Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Ezt is váltott kézzel ismételjük meg.
 • Markoljuk meg az egyik hüvelykujjat, és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet. Az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet.
 • Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt.
 • Ha a körmünk túlnőtt az ujjbegyünkön, körömkefét is használjunk, így biztosak lehetünk abban, hogy alaposan eltávolítjuk az esetleges kórokozókat.
 • Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, kutatások szerint ugyanis az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulunk meg.

A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig a saját tiszta, száraz törülközőnket használjuk. Nyilvános helyen a papírtörlőt részesítsük előnyben, ne alkalmazzuk a légfújással történő kézszárítást, mert ezek a levegőbe porlasztják a kórokozóval fertőzött vizet, ami újabb fertőzésforrást jelent.
Mossunk kezet főzés előtt, étkezések előtt, babák etetése előtt, a csecsemő pelenkacseréje előtt és után (a koronavírust a székletben is megtalálták), orrfújás, köhögés, tüsszentés után, járműveken történő utazás után, beteg ismerősök látogatása vagy tudvalevően beteg emberek tárgyainak megérintését követően, WC használata után – férfiaknál különösen fontos, hogy előtte is mossanak kezet, hiszen direkt kontaktus révén átvihetik a kórokozókat az intim testrészre –, szemét kidobását követően, kontaktlencse kivétele/berakása előtt, fogmosás előtt.

Új szabályok a háziorvosi rendelőkben

Ahhoz, hogy az egészségügy működőképes maradjon, egészséges dolgozókra van szükség. Az orvos, asszisztens, ápoló ugyanúgy elkaphatják a fertőzést, mint bárki más. Erre annál nagyobb az esély, minél több emberrel találkoznak, ezért csökkenteni kell a személyes orvos-beteg találkozókat. Ehhez járul hozzá az önkormányzat azzal, hogy szigorította a háziorvosi rendelők látogatásának rendjét.
Rendelésre kizárólag telefonon lehet időpontot kérni, az orvosi rendelők csak az időpontra érkezőket fogadják. Március 18-tól a korábbi bejelentkezéseket törölték, csak az újakat veszik figyelembe. Krónikus betegek telefonos egyeztetés után e-receptet kapnak.

Járványkórházak

A járványügyi helyzetre tekintettel a Budai Egészségközpont felajánlotta fekvőbeteg-kapacitását az operatív törzsnek. Ennek megfelelően az Országos Gerincgyógyászati Központ járványkórházzá alakult, és bekapcsolódott az ellátásba. Megnyílt a Kútvölgyi karanténkórház is, ahol két hétig maradnak a fertőzésgyanús betegek.Fokozottan_figyeljunk_az_idosekre

mm.