A_fovarosban_nem_szunt_meg_a_kijarasi_korlatozas

A fővárosban nem szűnt meg a kijárási korlátozás

Budapesten és Pest megyében fennmaradt az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozás, míg az ország többi részén lazítottak a szabályokon. Országos vizsgálatsorozat indult a járvány kiterjedésének pontos felmérésére, továbbá döntés született az eddig szünetelő egészségügyi ellátások fokozatos újraindításáról.

„Az első csatát Magyarország megnyerte a vírussal szemben. Tehát az nem szabadult el, nem pusztított szándéka szerint (…). Időt nyertünk, és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök május 1-jén a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, hogy az egészségügyben most egyszerre kell járványügyi készenlétet tartani, és végezni a normális gyógyítási munkát, továbbá készen kell állni arra, hogy a járvány nyári lassulása után eredményesen tudjanak reagálni az október-november környékén várható második hullámra.

A kormányfő hangsúlyozta: a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, s külön előírások szükségesek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen való volt. Így az ország központjában fennmaradnak a kijárási korlátozások, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezettek be. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha a fővárosban sikerül csökkenteni a halálozási arányt, nem haboznak, hogy „a budapestiek számára is újraindulhasson a normális élet”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 30-án tartott Kormányinfón elmondta, májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről pedig később döntenek. Kitért arra is, hogy a magyar oktatási rendszer a jelenlegi helyzetben felkészült az érettségik megtartására, a lehető legkisebb kockázattal lebonyolíthatók a vizsgák. A diákok több mint 97 százaléka úgy döntött, most érettségizik, a többiek ősszel.

A kormány május 4-től feloldotta a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Mint a miniszter elmondta, ez azért is fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, különböző időpontokban oldják fel – tette hozzá.

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészeti ellátás – jelentette be az emberi erőforrások minisztere május 4-én az M1 csatornán. Kásler Miklós kiemelte, a fő szabály az, hogy a betegnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy ember ellátására lesz lehetőség, s minden páciens és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

A Semmelweis Egyetem vezetésével május 1-jén a hazai orvosképzők átfogó vizsgálatsorozatot indítottak, aminek célja, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek valós számáról. Összesen 17 778 statisztikai szempontok alapján kiválasztott személynek küldtek levelet, és kérték meg arra, hogy menjen el a szűrésre.

Lapunk megjelenéséig 3065 főre nőtt hazánkban a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 363-an hunytak el, ugyanakkor több mint 700-an gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek – számuk mostanra 2000 alá csökkent – 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei. Országszerte közel 1000 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára, és növelték ágykapacitásaikat. A kormány továbbra is arra kéri az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra között látogassák.

z.