Legyen most is örömteli a gyermekáldás!

A koronavírus-járvány kevésbé veszélyezteti az egészséges kismamákat és az újszülötteket, ugyanakkor a megfelelő óvintézkedések betartása az ő esetükben is kiemelten fontos. Dr. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főorvosa a látogatási tilalom fontossága mellett arról is beszélt lapunknak, hogy milyen módszerekkel próbálják szebbé tenni a gyermekáldás időszakát.

– Mennyire veszélyezteti a járvány a kismamákat?

– Szerencsére még nem találkoztunk COVID-19-fertőzött kismamával, de a szakmai fórumokon folyamatosan informálódunk. A koronavírus elsősorban a 65 év felettiekre és a súlyos alapbetegségben szenvedőkre jelent kockázatot. A várandós anyukák életkoruktól fogva nincsenek veszélyben, eddig nem hallottam olyan kismamáról, akinél súlyos tünetek jelentkeztek volna. Ettől függetlenül nekik is kiemelten elővigyázatosnak kell lenniük!

– Mi történik akkor, ha kiderül, hogy koronavírus-fertőzött a kismama?

– Az osztályunkon is felkészültünk erre az eshetőségre. Külön izolációs szobát és műtőt alakítottunk ki a koronavírus-fertőzött kismamák részére, szerencsére eddig nem volt szükség a részleg használatára. A COVID-pozitív anyukák is szoptathatnak, a vírus ugyanis cseppfertőzéssel terjed. A szakirodalmi adatok alapján úgy tudom, a fertőzött anyukáknál eddig nem mutatták ki a vírust a hüvelyváladékban, az anyatejben és a magzatvízben sem.

– A Szent János Kórházban – miként a többi hazai kórházban – látogatási tilalom van. A kismamáknak, az apukáknak és a rokonoknak nem lehet most könnyű…

– Az osztályunk szinte hermetikusan le van zárva, ezért az épületbe egyáltalán nem lehet bejönni. A vajúdás és a szülés ideje alatt azonban egy személy jelen lehet, tehát az apás szülés továbbra is megengedett. Szigorú szabályokat vezettünk be, ezért feltételként jelöltük meg, hogy a kismamával egy háztartásban kell élnie annak, aki szeretne részt venni a szülésen, és ami a legfontosabb: az illető nem lehet COVID-gyanús!

– Miután megszületett a baba, a családtagok és a közeli ismerősök is találkozni szeretnének vele. Az anyukák hogyan viselik azt, hogy személyesen nem oszthatják meg örömüket a szeretteikkel?

– Négy gyermekem van, mindegyikőjük születésénél apaként voltam jelen. Egy gyermek érkezése életünk legszebb eseménye. Biztos vagyok abban, hogy az anyukáknak és a családtagoknak is nehéz lehet feldolgozni, hogy még várniuk kell a személyes találkozásokra. Éppen emiatt igyekszünk lelkileg is minden támogatást megadni az anyukáknak. Mindenben segítünk, amiben csak tudunk, a csomagjaikat is felhozzuk az emeletre. A modern kommunikációs eszközöknek köszönhetően az anyukák folyamatosan tartani tudják a kapcsolatot a családdal. Húsz évvel ezelőtt még nem volt ilyen lehetőség, akkoriban biztosan sokkal nehezebb lett volna a helyzet.Legyen_most_is_oromteli_a_gyermekaldas1

– Érdemes megvárniuk a járvány végét azoknak, akik gyermeket vállalnának?

– Erre vonatkozóan nincs semmilyen irodalmi adat, ezért nehéz objektíven válaszolni. Bízom benne, hogy a koronavírus-járványnak mihamarabb vége lesz, és különösebb stressz nélkül lehet gyermeket vállalni!

– A közösségi oldalakon sokan arról beszélnek, hogy kilenc hónap múlva ugrásszerűen megnő az újszülöttek száma, hiszen aki teheti, most otthon marad… Ön mit gondol, tényleg így lesz?

– Tény, hogy most több időt töltenek együtt a párok, így a szexuális aktusok száma is megnőhet. A pontos választ azonban csak néhány hónap múlva lehet megmondani.

– Mit tanácsol a várandós anyukáknak és a kisbabás szülőknek: ők most kimehetnek sétálni a szabadba?

– Hiszek a mozgás és a friss levegő jótékony hatásában. Kiemelten fontos, hogy minden óvintézkedést betartsanak a várandós kismamák és az újszülöttek szülei is! Ne menjenek olyan helyre, ahol tömeg van, és a babakocsis anyukák is mellőzzék a csoportos találkozásokat. Ha ezeket a szabályokat betartják, akkor érdemes rövid ideig sétálni a szabad levegőn. Mi is nagyon elővigyázatosak vagyunk, hiszen ha nem figyelünk, bajt okozhatunk.Legyen_most_is_oromteli_a_gyermekaldas2

– Több tízezer halálos áldozatot követelt eddig a koronavírus-járvány – az egészségügyi dolgozók közül sokan most a frontvonalban harcolnak az emberi életek megmentéséért. A Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának dolgozói hogyan élik meg, hogy ebben az igen nehéz időszakban is részük lehet a születés csodájában?

– A szülészet esetében nem történt változás, hiszen az előírt vizsgálatokat akkor is el kell végezni, ha semmilyen akkut, sürgősségi állapot nem áll fenn. Rengeteg felajánlást kapunk: pékségek, éttermek és sok különböző profilú cég is elhalmoznak minket ajándékokkal, az alapítványi támogatások száma is megnőtt. Köszönettel tartozunk ezért, örülünk a nagylelkű gondoskodásnak! Szerencsés helyzetben vagyunk, nekünk most is részünk lehet a gyermekáldás örömében, de korábban sem találkozunk annyi halálozással, mint például egy sürgősségi osztály. Ez az időszak átmenetileg mindenki számára nehéz. A kismamáknak azt javaslom, hogy ne idegeskedjenek, éljék meg a várandósság minden pillanatát – az ő boldogságuk óriási motiváció számunkra!

BM.