„Mindenre fel kellett készülnünk”

„Nagy öröm volt számunkra, hogy több koronavírussal fertőzött idős beteget is meggyógyíthattunk” – mondta dr. Istráb Tünde. A Szent János Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályát vezető főorvos az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól és sikerélményeiről is beszélt lapunknak.

– Március elején jelent meg hazánkban is a COVID-19. Mennyire változtatta meg a járvány a mindennapjaikat?

– A kezdetektől igyekeztünk kézben tartani a helyzetet. Az osztályunkon elsősorban 65 év feletti, idős, multimorbid, több krónikus betegségben szenvedő embereket látunk el. Tudtuk, hogy komoly kihívás a fertőzés elkerülése, ezért nagyon szigorúan kellett vennünk a higiénés szabályok betartását. Az egyik részlegünket elkülönítettük a koronavírus-fertőzött betegek számára; a többi között a Pesti úti idősek otthonából is fogadtunk embereket. Folyamatosan naprakész információkat kaptunk a kórház vezetőségétől és a kórház-higiéniától, ami nagy segítségünkre volt a védőfelszerelések helyes használatának elsajátításában. Ezt rendszeresen beépítettük az ápolók szakmai tudásába, valamint a gyakorlatban is ellenőriztük a szabályok pontos betartását.

– Leginkább az időseket veszélyezteti a koronavírus. Az ő ellátásuk során milyen kihívásokkal kellett szembenézniük?

– Esetükben kiemelten fontos, hogy sosem szabad egy betegséget kiragadni, a tünetek apró mozaikdarabkák, amiket nekünk kell összerakni ahhoz, hogy komplex képet kapjunk. A koronavírus felerősíti az alapbetegségeket. A terápiát mindig optimalizálni kell a klinikum függvényében, és a klinikumhoz igazítani.

– Folyamatosan harcoltak a koronavírussal fertőzött betegek életéért. Mennyire volt nehéz az elmúlt időszak?

– Az elmúlt hetek során sok betegünk története szerencsésen zárult, sikerült legyőzniük a koronavírust. Többen is visszamehettek az idősek otthonába. Úgy gondolom, összességében több volt a sikertörténet, mint amire előzetesen számítottunk.

– Melyik sikertörténet a legemlékezetesebb?

– Ahol embereket látunk el, emberekkel dolgozunk, sajnos a legnagyobb óvatosság és a szabályzat pontos betartása ellenére is kivédhetetlen, hogy megjelenjen a koronavírus, hiszen vannak tünetmentes hordozók, akik mindeközben fertőznek is. Az osztályunkon elláttunk egy 97 éves hölgyet is, nagy öröm számunkra, hogy sokan másokhoz hasonlóan ő is felgyógyult.

– Ha jól tudom, a Szent János Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályán már nincs koronavírussal fertőzött ember. A betegellátást illetően most minden olyan lesz, mint a járvány előtti időkben?

– Az utolsó koronavírussal fertőzött betegünk gyógyulását követően a higiénés protokolloknak megfelelően fertőtlenítettük az osztályunkat. Az érintetteket az óvintézkedések maximális betartása mellett tudjuk fogadni. Ez azt jelenti, hogy hozzánk csak olyanok érkeznek, akiket előzetesen negatív eredménnyel teszteltek COVID-19-re, ezután az osztályunkon megismételjük a vizsgálatot, és a beteget a teszt eredményéig egy elkülönített kórteremben látjuk el. Az osztályon belül is betartjuk a szükséges távolságot, a nővérek pedig – csakúgy, mint az elmúlt hónapokban – továbbra is védőfelszerelésben ápolják a betegeket. A látogatási tilalom március 9-e óta továbbra is érvényben van – a hozzátartozók csak a kórház igazgatójának engedélyével, védőfelszerelésben jöhetnek be az osztályra. Ez kizárólag akkor megengedett, ha a beteg nagyon súlyos állapotban van.

– A szakértők szerint lecsengőben van a koronavírus-járvány. Megkönnyebbültek?

– Az igazi megkönnyebbülés az volt, amikor az első betegek gyógyultan hagyhatták el az osztályunkat. Sikerélmény számunkra, hogy mindez a csapatmunkánk eredménye. Most már tudjuk, hogy van esély a gyógyulásra. Fellélegezni azonban még nem szabad, a járvány kivédésére most is készülnünk kell!

BM.