A Szent János Kórházban lassan minden a régi lesz

Dr. Nyulasi Tibor a COVID-19 magyarországi megjelenése óta tájékoztatta lapunkat a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, miközben folyamatosan harcolt a koronavírussal fertőzött betegek életéért. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a legutóbbi hétvégéjét már a családjával tölthette, ugyanakkor rengeteg feladat vár még rá és a kollégáira is.

– Hónapok óta vártunk arra a napra, amikor bejelentik: sikerült visszaszorítani a COVID-19 terjedését. Most már látjuk az alagút végét. A Szent János Kórházban hogyan készülnek a járvány utáni időszakra?

– Úgy gondolom, június második feléig visszaállunk a járvány előtti kórházi munkára. A következő két hétben – amint megkapjuk a szükséges engedélyeket – fokozatosan újraindítjuk az ellátást. Május 18-tól a belgyógyászat, az utána következő héten a kardiológia, majd június 1-jétől az ortopédia is visszatér a járvány előtti időkben megszokott betegellátáshoz. A többi osztály, az előírt óvintézkedések betartása mellett, koronavírusra negatív tenyésztés eredményével fogadja a pácienseket. Kiemelten fontos odafigyelnünk a szabályokra, hiszen csak így tudjuk megakadályozni a vírus kórházon belüli terjedését.

Nem tartanak a kórház túlterhelésétől?

– A betegszámot illetően eddig nem tapasztaltunk nagy rohamot. Ennek oka lehet az is, hogy sokan ismét elkezdenek dolgozni, a halasztható műtétekkel még várnak az emberek, mert nem szeretnék betegállományban tölteni a munkába állás első időszakát. A szakrendeléseket, valamint a halaszthatatlan beavatkozásokat továbbra is elvégezzük.

A Szent János Kórházban vannak még koronavírussal fertőzött betegek?

– Beszélgetésünk idején tizenegy fertőzött beteget látunk el az ortopédiai osztály izolációs részlegén, a Kútvölgyi karanténkórházban is nagyjából ennyien állnak megfigyelés alatt. A koronavírus intenzív részlege jelenleg üres, ott nincs betegünk. Az előírásoknak megfelelően az újonnan diagnosztizált COVID-19-fertőzötteket a Szent László Kórházba, valamint az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetbe szállíttatjuk. Intézményünkben tehát jelenleg csak olyan betegek tartózkodnak, akiknél korábban igazoltuk a koronavírust.

– Hosszú távon mennyire változtatta meg a járvány a Szent János Kórház működését?

– A karanténkórház egy ideig készültségi helyzetben marad. Reményeink szerint – ha erre megkapjuk a lehetőséget – kisebb átalakítások lesznek. A Szent János Kórház osztályainak egy részét átköltöztetjük a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, ezáltal centralizálni tudjuk a sürgősségi ellátást. A tervek szerint a Szent János Kórházon belül funkción kívüli, üres épületeket hozunk létre annak érdekében, hogy azokat egy hasonló járvány esetén megnyithassuk, az aktív ellátások akadályozása nélkül. A koronavírus miatt megerősödött a két intézmény funkcionális kapcsolata.

Budapesten is enyhítettek a korlátozásokon. Nem lesz ebből baj?

– Valószínű, hogy nő majd az új aktív esetek száma, de nagy változásra nem számítok. Ha a koronavírus-járványnak lesz második hulláma, akkor már tudjuk, hogy mit kell tenni. Mindenre megpróbálunk felkészülni, az elmúlt hónapok tapasztalatait most már bármikor tudjuk hasznosítani. A járványt terjedését százszázalékosan megakadályozni nem, de minimalizálni lehet.

– Köszönjük, hogy a koronavírus-járvány márciusi megjelenése óta tájékoztatta lapunkat a legfontosabb tudnivalókról, miközben kollégáival együtt folyamatosan harcolt a betegek életéért. Milyenek most a mindennapjai?

– Hosszú idő óta ez volt a második hétvége, amit a családommal tölthettem. Remélem, ez így is marad. A védőfelszerelések bekerültek a raktárba, és odafigyelünk az óvintézkedések maximális betartására. Ugyanakkor folyamatosan készültségben vagyunk, hiszen bármikor rosszabbodhat a helyzet.

BM.