Központban az egészségmegőrzés

„Gondoskodó szakértelemmel” több mint húsz éve működik a Hegyvidéken, valamint néhány éve már azon kívül is a Budai Egészségközpont, amelynek kívül-belül megújult a Nagy Jenő utcai rendelője. Az itteni változásokról, az intézmény egyéb fejlesztéseiről, specialitásairól, továbbá a szemléletformálásban betöltött szerepéről dr. Nagy Judit orvos-igazgatóval beszélgettünk.

 • 2001 óta működik „tősgyökeres hegyvidéki” szolgáltatóként a Budai Egészségközpont. Hogyan váltak mára az ország egyik legnagyobb magánegészségügyi intézményévé?
 • Amikor közel húsz évvel ezelőtt idekerültem, még csak negyven orvos volt itt, néhány szakmában. Most már ott tartunk, hogy közel háromszáz orvossal dolgozunk együtt, több mint ötven szakmában, és folyamatosan újabb beruházásokra, termékfejlesztésekre kerül sor. Gyógyítói tevékenységünket a holisztikus gondolkodás szellemében alakítottuk ki. Ha például valakinek fáj a gerince, akkor nem csak a lehetséges gerincproblémákat vizsgáljuk, hiszen azokon túl akár nőgyógyászati, reumatológiai, belgyógyászati, endokrinológiai okok is húzódhatnak a háttérben. Most már ott tartunk, hogy ha bejönnek hozzánk a páciensek, annyi szakterület elérhető, hogy majdnem minden eset helyben diagnosztizálható és kezelhető, azaz csak elenyésző számban kell továbbirányítani őket. Orvosaink három helyszínen rendelnek, a szakrendelések, diagnosztikai vizsgálatok, menedzserszűrések és foglalkozás-egészségügyi ellátások a Nagy Jenő utcai, a Királyhágó utcai és a három évvel ezelőtt megnyílt Váci úti telephelyünkön érhetők el.Kozpontban_az_egeszsegmegorzes2
 • Miben különbözik a két hegyvidéki telephelyük profilja?
 • A Királyhágó utcában van a szakkórházunk, az Országos Gerincgyógyászati Központ, valamint a kórházi működéshez nélkülözhetetlen aneszteziológiai és intenzív osztály. Itt működnek a mozgásszervi – ortopédiai, gerincgyógyászati, reumatológiai, neurológiai – szakrendelések, valamint a gasztroenterológiai szakcsoport az ahhoz tartozó endoszkópos részleggel. Ezen a helyen vannak a nagy értékű diagnosztikai készülékeink, köztük egy CT, valamint két MRI. A Királyhágó utcában végezzük a foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálatainkat is, amikre akkora igény van, hogy már a Váci úti rendelőnkben is elérhetők. A Nagy Jenő utcában a belgyógyászati alapú szakrendelések, kis eszközös és labordiagnosztikai vizsgálatok, szűrések széles spektrumát nyújtjuk. Minden telephelyen elérhető a szemészet, a bőrgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a radiológia, a kardiológia és a dietetika.
 • Most a Nagy Jenő utcai rendelőben beszélgetünk, amely kívül-belül megújult. Mi minden változott itt?
 • A Nagy Jenő utcai épületünkben folyamatosan zajlott a munka az elmúlt két évtizedben, soha nem tudtunk hosszabb időre leállni, csak egy-egy tisztasági festésre volt lehetőségünk. Időközben változott a hely profilja, a sebészetünk és a proktológiánk átkerült a kórházba – ahol az idén már elkezdtük a hasi műtéteket, például a sérvműtéteket, epeműtéteket is –, ezzel együtt bővítettük a diagnosztikai lehetőségeket. A páciensek kényelmét szolgáló fejlesztésekre is sor került: több parkolóhelyet alakítottunk ki, nagyobbak lettek a várók, megújult a recepció, a hűtésrendszert is korszerűsítettük. Szeretnénk, ha minél többen megismernék a Nagy Jenő utcában elérhető magas színvonalú szolgáltatásainkat, ezért nyári egészségkampányt hirdettünk. Augusztus 31-ig 20%-os kedvezménnyel vehetők igénybe az urológiai, a belgyógyászati, a dietetikai, az ortopédiai, a kézsebészeti és a reumatológiai szakrendeléseink, valamint – előzetes szemészeti szakorvosi vizsgálattal – a papilla OCT-diagnosztika.Kozpontban_az_egeszsegmegorzes1
 • Mennyi időt vesz igénybe önöknél az egészségünkről általános képet adó, komplex vizsgálat?
 • A komplex szűréseink azért kedveltek, mert egy délelőtt alatt tíz-tizenhárom szakma vizsgálatát el tudjuk végezni. A délelőtti szűrések eredménye alapján, ha problémát diagnosztizálunk, délután már be is lehet menni a szakorvoshoz, aki gondozásba veszi a pácienst.
 • Milyen szűrőcsomagok közül lehet választani?
 • A mindhárom telephelyünkön elérhető szűrőcsomagunknak két fő kategóriája van, az „optimum” és a „prémium”, továbbá úgynevezett gócszűrést is végzünk. Az optimum csomag 40-45 év alatt, a prémium pedig ezen életkor felett javasolt. Az optimumban benne van az urológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat, a labor, a radiológia – mellkasröntgen, hasi ultrahang, hölgyeknek emlődiagnosztika –, a belgyógyászati vizsgálat, a 12 elvezetéses nyugalmi EKG és a szemészet. A prémium szűrés mozgásszervi szűréssel, fogászati vizsgálattal, a fogászati állapotfelméréshez szükséges panorámaröntgen-felvétellel, fül-orr-gégészeti szakvizsgálatokkal is kiegészül. Ebben a csomagban a bővített laboron kívül 40-45 év fölött már kardiológiai vizsgálat, legalább egy szívultrahang, esetleg egy nyaki érultrahang és anyajegyszűrés is történik. Minden szűrés laborvizsgálata a 40 év feletti férfiak prosztatarákszűrésére alkalmas PSA-t is tartalmazza. Székletvérvizsgálatot is végzünk 40 éves kor felett, mert a vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganattípus, amit időbeni felismeréssel gyógyítani lehet. A látásvizsgálathoz pedig 40 év felett a szemnyomásmérés is hozzátartozik, mert a zöldhályog vaksághoz vezethet, ha nincs időben kezelve. Belgyógyászati szempontból is fontos, hogy a szemész szemfenékvizsgálatot is végezzen, mert az ott található erek állapotából kiderülhet, ha az illetőnek magas a vérnyomása.Kozpontban_az_egeszsegmegorzes3
 • Speciális, ritkaságszámba menő vizsgálatokat is végeznek?
 • Folyamatosan bővítjük a szűrési lehetőségeket és ezek eszköztárát. A hallászavarok alapos kivizsgálásához beruháztunk egy úgynevezett süketkabinba. Évek óta alkalmazzuk a magyar szabadalmi díjban is részesülő arteriográfos (értágulékonyság-) vizsgálatot. Körülbelül egy éve van kardio-CT-nk, ami fantasztikus készülék. Egy 60 éves kor fölötti férfinél, aki dohányzik, keveset mozog, stresszes életet él, nincs rendben a koleszterin- és a vércukorszintje, érdemes a kardiológiai kivizsgálást a koszorúereket megfestő CT-vel befejezni, még akkor is, ha panaszmentesnek vallja magát. Könnyen kijöhetnek ugyanis azok a problémák, amik még bőven megoldhatók a szívinfarktus kialakulása előtt. A nemrégiben elindított urológiai osztályunkon, dr. Póth Sándor kollégám külföldi tapasztalatai alapján, bevezettünk egy új módszert, az MR-fúziós prosztatabiopsziát. Ha a prosztatarákszűrés eredménye miatt szövettani mintára van szükség, ezzel az új technikával MR-képek alapján, a gáton keresztül, a bőrfelületen át lehet mintát venni. Ezzel a mintavételi eljárással radikálisan csökken a fertőzésveszély, és sokkal nagyobb a találati arány a végbélből történő mintavételhez képest.
 • A háziorvosok nagy része rendkívül túlterhelt. Vannak olyan szakembereik, akik az ő szerepüket is be tudják tölteni?
 • A háziorvosoknak az lenne a teendője, hogy évente minden páciensüket végigvizsgálják. Ám azokban a praxisokban, ahová 2000-2500 ember tartozik, rengeteg energia megy el az adminisztrációra, és ez egész egyszerűen nem fér bele az idejükbe. Nálunk egyébként egy orvosi vizsgálat legalább húsz-harminc percig tart. Sőt, éppen azon törjük a fejünket, hogy legyenek háromnegyed órás vizitek is, mivel számos esetben nagyon sok mindent át kell beszélni. Rendkívül fontosnak tartom a szűréseket, a betegségek időben történő felismerését, és szükséges, hogy a kiszűrt eltérések követését egy jó háziorvosi vagy gondozóorvosi szolgáltatás végezze. A rendszeresen visszatérő páciensekhez mi gondozóorvost rendelünk. Hozzá mehet az illető optimális esetben évente egyszer átbeszélni az egészségét érintő változásokat. A gondozóorvos írja fel a recepteket, ő az, aki az oltásokat javasolja, vagy egy hosszabb utazás előtt útipatikát állít össze. A gondozásszervezés is része a tevékenységünknek. Ha valaki bejön az első kullancsoltásra, de a másodikat vagy a harmadikat elfelejti, akkor emlékeztetőt küldünk neki e-mailben. A rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatokról is értesítjük a pácienseket. Ahogy a Budai Egészségközpont alapítója, dr. Varga Péter Pál még a kezdet kezdetén megfogalmazta: munkatársaink tevékenységét alapvetően a „gondoskodó szakértelem” határozza meg.
 • A szemléletformálás is a tevékenységükhöz tartozik, az elmúlt években nagyon sok hegyvidéki időshöz jutottak el egészségmegőrzési tanácsaik. Lesz folytatása az előadásaiknak?
 • Bízom abban, hogy lesznek újabb hasonló programok, amikre bármikor szívesen elmegyünk. A Hegyvidéki Kulturális Szalon által rendezett eseményeken mindig telt ház volt, nagy érdeklődés kísérte kollégáim előadásait. Nagy örömmel tartottam én is előadást a sokakat érintő betegség, a magas vérnyomás hátteréről, valamint az onkológiai szűrővizsgálatokról. Kozpontban_az_egeszsegmegorzes4

n.