Mit tegyünk tünetek észlelése esetén?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei:

- láz, fáradtság és száraz köhögés;
- egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet, és nem érzik magukat betegnek.

Mit tegyen, ha ön potenciálisan fertőzöttnek érzi magát?

Ha ön vagy egy önnel szoros kapcsolatban álló személy fertőzött területen (például Észak-Olaszországban) járt, vagy ön akár itt, Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett, és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők az alábbiak.

- Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
- Ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
- A háziorvos telefonon kikérdezi önt.
- Ha felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, és
a) a tünetei enyhék, nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, és otthonában megoldható a megfelelő elkülönítése, akkor otthonában/tartózkodási helyén marad. A háziorvosa értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti önt.
b) Ha a tünetei súlyosak (például nehézlégzés, tüdőgyulladás), és/vagy rizikócsoportba tartozik, valamint az otthoni elkülönítés nem megoldható (például rizikócsoportba tartozó családtagja van), az OMSZ a területileg illetékes infektológiai osztályra, vagy járványkórházba, vagy a COVID-19-beteg ellátására kijelölt egyéb intézménybe/osztályra szállítja önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.
- A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e, vagy nem.
- Ha a laboreredmény megerősíti, hogy ön koronavírussal fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

Nagyon fontos tudni, hogy ha meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség.
A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.
A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, a krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell a legjobban vigyáznunk! Minden hatodik fertőzöttből nagyjából egynél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbbek ezek, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémái vannak, mint a magas vérnyomás, a szívproblémák vagy a cukorbetegség.