Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Spenóttól eperig szabad a gazda!

Ilyenkor, április vége felé már bőven kapható a friss spenót, úri nevén paraj, népiesen laboda, ami talán az egyik legmegosztóbb zöldségfélénk. Az eperárusok is megjelentek, kóstolgathatunk az első – méregdrága – szemekből. Az anyák napi süteményekhez ez a gyümölcs illik leginkább. A friss spenót szezonja sokkal rövidebb, mint az eperé, különösen ha a zsenge, ún. bébispenótot vennénk, amit nyersen is salátákba lehet keverni.

A spenót a klorofiltól kapta a színét. Ez a festékanyag a természet csodája, ugyanis értékes szénhidrátokká alakítja át a napból érkező fényenergiát, ezeket fogyasztjuk el minden kanál spenóttal. A zöldség áldás stresszes világunkban, mert bőséges A-, B-, C-, E-, K-vitamin-tartalma és ásványi anyagai – kalcium, réz, vas, kálium – gyorsan feltöltik kimerült szervezetünk tápanyagraktárait. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, valamint az A-vitamin mellett koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint, amik fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében. Gyerekeknek az új sejtek képződésében, időseknek a biológiai óra lassításában segít. A spenót jelentős vastartalma viszont csak mítosz – nem ideális vasforrás, mivel nagy az oxálsavtartalma. Érdemes olyasmivel együtt enni, ami csökkenti ennek hatását: például paradicsommal, burgonyával, brokkolival, tejtermékekkel.