Mángold, a sokoldalú nyári zöldség

A mángoldra mint valami egzotikus zöldségfélére tekintünk a piacon, holott a Földközi-tenger mentén élő népek, ­főként a rómaiak és a görögök ­már a Kr. e. V–IV. században bőven éltek vele. Nyugat-Európában és Amerikában ma is népszerű. Örök titok marad, hogy ez a kedvelt zöldség miért merült nálunk a feledés homályába. Ahhoz képest, hogy milyen olcsó és igénytelen, rendkívül sokoldalú. Hatalmas, zöld levelei leginkább a spenótéra emlékeztetnek, és spenót módjára is készíthetők el. A nagyobbakat, a káposztához hasonlóan, meg lehet tölteni. A dalmátok például a fokhagymás olajon megpárolt mángoldot krumplival köretként kínálják roston sültjeik mellé. A levelek vastag, fehér szárából, pontosabban levélnyeléből – ami megszólalásig hasonlít a spárgához, és akként is használható – kitűnő hamis spárgaleves főzhető. Mind a levél, mind a szár sokféle saláta és könnyű, nyári fogás alapanyaga lehet. Elkészítési módjainak valójában csak a fantáziánk szab határt.