Jeles magyarok jó fogásai
A 1848–49-es szabadságharc hősei elsősorban a politika, a költészet és az irodalom asztalánál foglaltak helyet. Kossuth, Petőfi, Jókai nem tartoztak sem az ínyencek, sem a nagyevők közé. Kossuthot jobban érdekelte a nemzet sorsa, mint a terített fehér asztal, a mai fogalmaink szerint leginkább vegetáriánusnak számított. Petőfi sorsa sokszor az éhezés és a nélkülözés volt – ki hinné, hogy a híres bordalok szerzője még bort sem ivott?! Jókai kis étkű volt, ám lelkesen tudott írni az ételekről. Talán csak a főnemesi származású gróf Batthyány Lajosról, az első magyar miniszterelnökről, valamint az agglegényként az Angol Királynő szállodában élő Deák Ferencről, az első felelős magyar kormány igazságügy-miniszteréről, a kiegyezés atyjáról mondható el, hogy élvezték a gasztronómia örömeit. Jeles magyarjaink kedvenc fogásairól keveset tudunk. Azt, hogy egyáltalán vannak, amiket máig őrzünk és főzünk, a hálás utókor megtartó emlékezetének köszönhetjük.