Ismeri ön Cucurbita pepót?

A címben feltett kérdés költői, hiszen mindenki ismeri a játékos nevű zöldséget, az uborka és a tök házasságából származó cukkinit. Igénytelen növény, olcsó, és kora nyártól késő őszig többnyire kapható. Húsa kellemesen ropogós, íze semleges, tehát olyan lesz, amilyenre ízesítjük. Jól házasítható a legtöbb zöldségfélével, de hússal, sajt­tal, tojással, tejföllel is gazdagítható. Főzéshez, sütéshez a karcsú, tizenöt-húsz centis példányok az ideáli­sak. A belsejükben alig van mag, a héjuk vékony, ezért meg sem kell hámozni felhasználáskor.

A cukkini nyersen is ehető. Kiváló, könnyen emészthető salátákat készíthe­tünk belőle, emellett párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, lerakhatjuk, sa­vanyíthatjuk, kovászolhatjuk. Még sütemény és befőtt is lehet belőle, sőt a virágját is kiránthatjuk.

Legnagyobb előnye talán az, hogy szénhidrátban szegény, és az energiaértéke is kevés. Tíz deka cukkini mindössze 42 kJ, illetve 10 kcal, ezért diétázóknak, cukorbetegeknek különösen ajánlott. Nagy a víztartalma, és sok nyers rost van benne. Jelentős mennyiségű C-vitamint és ásványi sót tartalmaz.

A frissen szedett cukkini hűtőszekrényben nyolc napig eltartható. Szeletelve, reszelve vagy kockákra vágva kiválóan fagyasztható, így télre is jut belő­le. Cukkiniból ilyenkor nem lehet eleget enni! Ha már kipróbáltuk a rántott, töltött, rakott, lecsós változatát, akkor ajánlok néhány kevésbé ismert receptet.

CUKKINIKRÉMLEVES

Senki nem hinné, hogy ebből a semlegesnek látszó zöldségből ilyen karakteres ízű leves születhetik. Egyszerre lágy és enyhén fűszeres, krémes és zöldséges. Semmiképpen sem szokványos krémleves. Langymelegen a legfinomabb, még a gyerekek is odavannak érte.

 

* Hozzávalók (4 személyre):

1 közepes fej vöröshagyma

2 ek olaj

60 dkg cukkini

2 gerezd fokhagyma

1 ek liszt

só, frissen őrölt bors

1-1,5 dl tejszín

* Levesbetétnek: pirított zsemlekocka

* A tetejére: hidegen préselt olívaolaj

 

A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, az olajra dobjuk, megsózzuk, és közepes lángon megfonnyasztjuk. A cukkinikat megmossuk, és miután a végeiket levágtuk, héjastul vékonyan felkarikázzuk. (A nagyobb, öregebb cukkinikat tanácsos meghámozni, nehogy a héjuk keserű és kemény legyen a levesben.) Az aranysárgára sült hagymára dobjuk, szétnyomott fokhagymával, őrölt borssal fűszerezzük, és megpároljuk. Mielőtt teljesen megpuhulna, néhány kisebb, szép, formás karikát kiemelünk, és félretesszük a tálashoz. A megpárolt cukkinit a liszttel megszórjuk, egy percig kevergetve sütjük, majd bő egy liter vízzel felengedjük, és felforraljuk. Az így kapott levesben a cukkinit merülőmixerrel turmixoljuk, és a tejszínnel gazdagítjuk. Nem lesz homogén sem a színe, sem az állaga, a cukkini zöld héját érezni lehet majd benne, de ettől egyedi. Tálaláskor a félretett párolt cukkinikarikákkal díszítjük, és pirított zsemlekockát is szórhatunk bele. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.

 

TIPPEK:

  • Ha kíméletesebben szeretnénk elkészíteni, nem kell liszttel sűríteni, elég valamivel több cukkinit főzni bele.
  • A tejszínt nem helyettesíthetjük tejföllel, mert ennek a levesnek az igazi jellegét a cukkini és a tejszín harmóniája adja meg.
  • Levesbetétként adhatunk gyufaszál vékonyra metélt cukkinit, lisztben megforgatva és olajban ropogósra sütve.Ismeri_on_a_cucurbita_pepot3

 

SZARDÍNIÁS CUKKINITEKERCSEK

A cukkini erényei közé tartozik, hogy könnyen formázható, felszeletelve hajlítható, tekerhető. Ez utóbbit kihasználva született meg ez a kellemes előétel, ami vendégváró büféasztal része is lehet. Nagyon mutatós, ínycsiklandó, már a látványáért is érdemes elkészíteni. Ráadásul másfajta kedvünkre való krémet is tölthetünk bele.

Hozzávalók (6 személyre):

3 zsenge (15-20 cm hosszú) cukkini

só, őrölt bors

2 doboz olajos szardínia (kb. 20 dkg)

20 dkg natúr krémsajt, kecskesajt vagy túró

  1. ek majonéz

2 ek olívaolaj

fél citrom

fél-fél cső piros és sárga színű paprika

petrezselyem

 

A cukkinikat megmossuk, majd miután a vé­geiket levágtuk, hosszában kb. 2 millimé­ter vastagon felszeleteljük. Enyhén sós, forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük, és a nedvességet leitatjuk róluk. A halat lecsöpögtetjük, villával összetörjük, utána a krémsajttal és a majo­nézzel kikeverjük. Akkor jó, ha könnyen kenhető. Az olívaolaj felével, a citrom reszelt héjával és a levének a felével ízesítjük, meg­sózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen, nem túl vastagon a cukkinicsíkokra kenjük, és feltekerjük. A halas krém összetartja a tekercseket, de a biztonság kedvéért fogvá­jóval is rögzíthetjük, amelyet természetesen tálaláskor eltávolítunk. A paprikákat kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk, és a maradék olajjal, citromlével összeke­verjük. A tekercseket ezzel és petrezse­lyemmel díszítjük. Tálalás előtt legalább 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.Ismeri_on_a_cucurbita_pepot5

 

GRILLEZETT KARAJ CUKKINIS ZÖLDSÉGRAGUVAL

Nyár van, ideális idő a grillezéshez és a zöldségraguk készítéséhez! A grillezés előtt a húsokat pácolni kell, amihez vagy van saját receptünk, vagy vásárolhatunk a számtalan kész grillpác közül. Amiben viszont kedvünkre kísérletezhetünk, az a zöldségraguk elkészítése. Ilyenkor, nyár elején ebben is a cukkini viszi a prímet.

 

* Hozzávalók (4 személyre):

4 csapott kk saját készítésű pác vagy kész grillfűszerkeverék

4 ek olívaolaj

4 vastag szelet, csontos karaj

* A körethez:

1 vöröshagyma

3-4 ek olaj

4 paradicsom

60 dkg cukkini

1 nagyobb padlizsán

2 sárga színű zöldpaprika

3 gerezd fokhagyma

1 ek paradicsompüré

só, őrölt bors

fél csokor friss oregánó vagy kakukkfű

 

A fűszerkeveréket az olajba keverjük, vagy elkészítjük a saját pácunkat. A hússzeleteket megmossuk, leszárogatjuk, majd a fűszeres páccal alaposan bedörzsöljük. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a sütést először a köret elkészítésével kezdjük. A zöldféléket megtisztítjuk, majd a hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe dobjuk, a héjukat lehúzzuk, majd a paprikával, a cukkinival, a padlizsánnal együtt (egyiket sem hámozzuk meg!) nagy körömnyi kockákra vágjuk. A hagymára dobjuk, és 5-6 percig pirítjuk. Zúzott fokhagymával és paradicsompürével ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a felaprított oregánóval meghintve még 1-2 percig a tűzön hagyjuk. Közben a becsomagolt karajszeleteket közepesen forró grillserpenyőben vagy rácson 15 percig sütjük, majd kicsomagolva mindkét oldalukat megpirítjuk. A zöldségraguval tálaljuk.Ismeri_on_a_cucurbita_pepot1

 

TEPSIS CUKKINI PARADICSOMMAL ÉS BURGONYÁVAL

Minden formájában rajongói vagyunk a cukkininak, de két étel még a többi közül is kitűnik. Az egyik a cukkinis tészta, aminek a receptjét a múlt év júniusában már közreadtuk, a másik ez az egyszerű tepsiben sült cukkini, sok fokhagymával, oregánóval, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve, illatosan ropogósra sütve. Köret, ami önmagában is megállja a helyét.

 

* Hozzávalók (4 személyre):

5-6 gerezd fokhagyma

50 dkg burgonya

60 dkg cukkini

4-5 nagy, kemény paradicsom

só, őrölt bors

friss vagy szárított kakukkfű és rozmaring, oregánó

* A tepsi kikenéséhez: olaj

 

Egy nagy, lapos, tűzálló tálat vagy egy tepsit jól kiolajozunk, és az alját bőven beszórjuk az apróra vágott fokhagymával. A burgonyát meghámozzuk, és két milliméter vastag karikákra vágjuk. A cukkinikat, a végüket lemetszve, héjastul, a paradicsommal együtt a burgonyánál jóval vastagabbra szeleteljük. A cukkini-, burgonya- és paradicsomkarikákat váltakozva, félig egymásra fektetve a tálba rakjuk, sóval, borssal, apróra vágott kakukkfűvel, oregánóval és rozmaringgal megszórjuk, olajjal meglocsoljuk. (Ha nincs friss fűszerünk, szárítottat morzsolhatunk rá, de a friss az igazi!) Aki szereti, a tetejére is szórhat felszeletelt fokhagymát. Forró sütőben addig sütjük – legalább 50 percig –, amíg a burgonya megpuhul, és a teteje szép piros lesz. Sültekhez köretként kínálhatjuk, de tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal megszórva önálló ételként is megállja a helyét.Ismeri_on_a_cucurbita_pepot2

 

CUKKINIS PÜSPÖKKENYÉR

Talán hihetetlen, de sütemény is készülhet cukkiniból, ráadásul roppant kiadós! Két püspökkenyerünk is lesz. Egy részét szeletekre vágva, alufóliába csomagolva mélyhűtőbe tehetjük, és később mindig annyit vehetünk ki belőle, amennyire szükségünk van. Kenyérpirítóban megpirítva kiváló a mindennapi kávéhoz, teához, sőt cukormázzal még vendégváráshoz is megfelel. Kedvünk szerint többféle ízesítéssel készülhet.

 

* Hozzávalók (2 püspökkenyérhez):

40 dkg cukkini

20 dkg őrölt mandula vagy dió

25 dkg liszt (fele rétes-, fele sima)

1 kk sütőpor

1 mk szódabikarbóna

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt gyömbér

½ kk reszelt szerecsendió

35 dkg cukor

2 dl olívaolaj

3 nagy tojás

1 zacskó vaníliás cukor

* A forma kikenéséhez: vaj, liszt

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (a légkeveréses sütőt 165 °C-ra), és két püspökkenyérformát jól kivajazunk, belisztezünk. Ha szögletes formát választunk, akkor azt sütőpapírral béleljük ki! A cukkinit meghámozzuk, és lereszeljük. A száraz anyagokat: mandulát, lisztet, sütőport, szódabikarbónát és fűszereket egy mély tálban összevegyítjük. Egy másik edényben a cukrot az olívaolajjal fehéredésig keverjük, közben a három tojást egyenként hozzáadjuk, végül a vaníliás cukrot és a már lereszelt cukkinit is beleforgatjuk. Az így elkészült „folyékony” masszát könnyedén összekeverjük a száraz anyagokkal, majd az előkészített tepsikbe töltjük, és az előmelegített sütőbe tolva 10 percig sütjük, utána a lángot kissé mérsékelve kb. még 40 percig a sütőben hagyjuk. Akkor jó, ha tűpróbánál a beleszúrt tűt szárazon tudjuk kihúzni a süteményből. Ha kész, azonnal rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

 

TIPP:

Készíthetünk a tetejére cukorszirupos mázat is, akkor igazán angolos (amerikaias) lesz a süteményünk. Ehhez 4 evőkanál citromlevet 12,5 dkg porcukorral elkezdünk keverni, közben hozzáadunk 4 evőkanál kristálycukrot. A massza összeáll, és kenhető lesz, főleg ha a még meleg sütemény tetejére kenjük. A kristálycukortól darabossá válik a cukormáz, ami rusztikussá teszi a süteményt.Ismeri_on_a_cucurbita_pepot4

Pákozdi Judit