Tartós egészség

Nehéz időket élünk, nézzük, hogyan segíthetünk magunkon. Amit már mindenki tud az egészségmegőrzésről: együnk minél több zöldséget, főleg nyersen!

Én elsősorban a karcsú testű, sötétzöld, hegyes erős paprikára szavazok. Mellészeletelem a lila vagy fehér testű hagymát, aminek csak a szaga riasztó, az is csak mások számára. Ha egyenként fóliába csavarjuk, nem hajt ki, nem puhul meg, és tovább marad frissen. Ha egy felvágott hagymát nem használunk fel teljesen, akkor a vágási felületet kenjük be vajjal, így csomagoljuk fóliába, nem bánjuk meg!Tartos_egeszseg

Ha a már felvágott hagymát megsózzuk, friss marad. Ne felejtsük el a cserepes snidlingünket, azaz metélőhagymánkat ősszel, az utolsó vágás után friss földbe átültetni! Napos ablakban, kétnaponta öntözve, ismét kihajt, két hét múlva vágni lehet belőle.

Klasszikus csodaszer a még sokkal büdösebb fokhagyma. Azért, hogy ez friss maradjon, legjobb, ha a gerezdjeit mélyhűtőben, erősen záródó műanyag zacskóban tároljuk. A biztonság kedvéért húzzunk rá még egy zacskót, és gumizzuk át.

A leveles zöldségeket, a petrezselymet, a zellerlevelet, a kaprot tároljuk hűtőszekrényben, széles szájú, csavaros üvegben, akkor majd frissen lehet vágni. Ha műanyag dobozt használunk, ki kell bélelni selyempapírral. Mindhárom növény kiválóan alkalmas mélyhűtésre, nem veszíti el az ízét.

Gyerekkorom kedvenc szórakozása volt, amikor a zellergumó és a petrezselyemgyökér felső részéből levágtunk egy-egy másfél ujjnyi darabot, kistányérra állítottuk, és aláöntöttünk néhány cseppnyi vizet. Az aljából naponta lemetszettünk egy vékonyka szeletet, hogy jobban felszívhassa a vizet. Ha napos, meleg helyen tartottuk, három-négy nap múlva bonsai méretű, friss zöldpetrezselymünk és zellerzöldünk lett. A tisztított, darabokra vágott petrezselyemgyökeret, sárgarépát, petrezselyemlevelet, zellerlevelet tökéletesen megszáríthatjuk a fűtőtesten. A napon szárítottal ellentétben így megőrzik eredeti, friss, üde színüket.

A fejes saláta és más leveles saláták akkor maradnak frissek, ha műanyag zacskó helyett újságpapírba csomagolva tesszük be őket a hűtőbe. A néphit szerint a salátát napokig frissen tarthatjuk, ha cserépedényben a kamrába helyezzük, és jól lefedjük. A hűtőszekrény zöldségtárolóját mindig béleljük ki konyhai papírtörlővel, mert az felszívja a nedvességet, és a salátafélék tovább maradnak frissen. Az áfonya rengeteg B-vitamint tartalmaz, amely nagyon jó immunerősítő. Ehető egymagában, joghurttal vagy gabonapehellyel keverve. A házilag befőzött lekvár nem penészedik meg, ha belefőzünk egy kis áfonyát.

Reggel és este igyunk egy-egy pohárka citromos vizet, vagyis limonádét, de cukor nélkül! Nagyon egészséges, immunizál és fogyaszt. A kettévágott citrom jól eltartható, ha a vágási felületét behintjük egy kis kristálycukorral. Az egész, ép citromokat jól záródó üvegbe tesszük, amelyet előzőleg megtöltöttünk vízzel, így tárolhatjuk hűtőben.

Kövesdy Zsuzsanna