Tegyük el télire!

A padlizsán tartósításának egyszerű módja a mélyhűtés. Ehhez a lehetőleg egyforma nagyságú példányokat sütőben kell megsütni, úgy, hogy egy nagy tepsit alufóliával kibélelünk, rácsot állítunk rá, és arra fektetjük a padlizsánokat. Így jó sok elfér, és a kicsöpögő leve sem ég levakarhatatlanul a tepsire.

Közepesnél kicsit erősebb lánggal süssük, és időnként forgassuk is meg. Akkor jó, ha a héja összeráncosodik és megpirul. Tegyük egy nagy edénybe, fedjük le, és hagyjuk állni, amíg kihűl. Ezalatt összeesik annyira, hogy a héját könnyedén le tudjuk húzni (de a kicsi szárát hagyjuk rajta, azzal lehet megfogni). A meztelen padlizsánokat tegyük szűrőkanálba, a levét hagyjuk kicsöpögni. Végül, felhasználási célunknak megfelelően, kettesével-hármasával csúsztassuk műanyag zacskóba (a biztonság kedvéért mindig duplába), és már mehetnek is a mélyhűtőbe!

Télen különlegesen finom, fűszeres fogás lehet belőle, ha a kissé felengedett padlizsánokat borsos, oregánós olajon, amiben 5-6 gerezd fokhagymát is megfuttattunk, átsütjük. Néhány szelet zöldpaprikát, 2-3 szem feldarabolt paradicsomot, valamint 1 maroknyi zöld és fekete olajbogyót szórunk mellé. Előételként, önálló vacsoraként egyaránt kínálhatjuk.

A kissé felengedett mélyhűtött sült padlizsánokból sóval, frissen őrölt borssal, citromlével, apróra vágott vöröshagymával, olívaolajjal ízesítve krémet is keverhetünk. Majonézzel meg is szelídíthetjük markáns ízét.Tegyuk_el_telire

(Pákozdi)