hvujsag-banner-hvonkormanyz

lapszamok_banner_kicsi

banner_kiadvany

hvujsag-banner-htv

hvujsag-banner-hegytortenet

Hegyvidéki Napok 2013

HN_-_Szurovizsgalat_tetotol_talpig

Hegyvidéki Napok 2013 - Szűrővizsgálatok tetőtől talpig

A Hegyvidéken élők az országos átlaghoz képest sokkal jobban figyelnek egészségük megőrzésére. A betegségmegelőzést az önkormányzat is kiemelten támogatja, egyebek mellett térítésmentes szűrőprogramokkal. A következő egészségnapon – június 1-jén 10–15 óráig a MOM Sport csarnokában – az érdeklődők ismét átfogó képet kaphatnak egészségi állapotukról.

A Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat kiváló lehetőséget nyújt a családok számára, hogy kikapcsolódjanak, és emellett egészségi állapotukra is kicsit jobban odafigyeljenek. „Tanácsadással, szűrővizsgálatokkal, kiállításokkal, kóstolókkal kívánunk segítséget, mintát adni a hegyvidékieknek az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés érdekében, az egészséges életmód kialakításához” – összegezte az egészségnap céljait az egyik szervező, Dezső Tünde, a Gazdasági Ellátó Szolgálat egészségügyi ágazatának vezetője.
Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a korábbi, őszi és nyári egészségnapokon a legnagyobb sikere az ingyenes szűrővizsgálatoknak volt, egy-egy alkalommal átlagosan 1500 szűrést végeztek közel harminc orvos szakma képviselői. A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei, tizedik egészségnapon is sokféle szűréssel várják az embereket. A Budai Egészségközpont, a Szent János Kórház és a Budai Gyermekkórház munkatársainak közreműködésével végzett vizsgálatok segítségével sok betegség már a kezdeti stádiumában kiszűrhető, illetve számos kór esetében megelőzhető az állapotromlás.
A június 1-jei egészségnap tervezett szűrővizsgálatai:

Szemészeti vizsgálat: legféltettebb érzékszervünk, a szemünk minden része különösen sérülékeny, emellett számos megbetegedés is fenyegeti – a vizsgálat ezért kiterjed a szem, a látás általános ellenőrzésére.

Alsó végtagi érvizsgálat, EKG: mindkét vizsgálat ma már a szív- és érrendszeri diagnosztika alapmódszere. Az alsó végtagi érvizsgálattal az alsó végtagok keringését, így az esetleges perifériás érbetegségeket, érszűkületet lehet kiszűrni. A szív elektromos tevékenységére fókuszáló EKG-vizsgálat fontos információt ad a percenkénti szívverések számáról, azok szabályosságáról, a szív ingerképzéséről, ingervezetéséről, ritmuszavarokról, ingervezetési zavarokról, a szívizomzat oxigénhiányáról. A két vizsgálat egymást kiegészítve nyújt tájékoztatást érrendszerünk egészének állapotáról.

■ Emlőszűrés: az emlők szűrővizsgálata a 45–65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatából, valamint tapintásos vizsgálatból áll, melynek célja az emlőrák, a nők leggyakoribb daganatos betegségének megelőzése. A helyszínen lévő szakember a tapintásos vizsgálat elvégzése mellett bemutatja az érdeklődőknek az önvizsgálat módszerét.

Anyajegyszűrés: életünk során bőrünk számtalan károsító tényezőnek van kitéve, ezek közül – veszélyessége miatt – kiemelkedik a napfény UV-sugárzása, ami számos bőrprobléma, esztétikailag zavaró elváltozás (pigmentfoltok, korai ráncosodás stb.) mellett a bőrdaganatok kialakulásában is szerepet játszik. A legveszélyesebb a melanoma, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből, leggyakrabban már meglévő festékes anyajegyből kiinduló, gyorsan áttétet képező, rosszindulatú bőrdaganat. Ennek kiszűrése miatt fontos az anyajegyek ellenőrzése bőrgyógyászati szűrővizsgálattal.

Csontsűrűségmérés: ez a szűrés a súlyos, csontritkulásos panaszok kialakulásának megelőzését szolgálja. A mérés csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott, valamint a csonttörésen átesett, klimax körüli életkorban levő nőknek, vagy olyanoknak, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő. Hormonális betegség, felszívódási zavar, cukorbetegség esetén szintén javasolt a vizsgálat, ami egyébként a szakrendelőkben csak szakorvosi beutalóval vehető igénybe.

Vérnyomásmérés, koleszterin- és vércukormérés: bár ezek a szűrések ma már hozzátartoznak az általános orvosi vizsgálatokhoz, az egészségnapok szervezői mégis azt tapasztalják, hogy a szűrésekre érkezők közül jó páran nem ismerik vérnyomás-, koleszterin- és vércukorértékeiket.

Gyermekgyógyászati szűrések: a szakemberek itt olyan szűréseket ajánlanak, amelyek a gyerekek számára nem fájdalmasak. A helyszínen elsősorban szaktanácsadást nyújtanak gyermekgyógyászok, valamint bemutatják a Budai Gyermekkórház munkáját.

Apróhirdetés

Apróhirdetés-feladás kényelmesen otthonról, a nap 24 órájában már 2 partnerünkön keresztül.

Kedves Hirdetőink!
Hirdetési szándékuk esetén az alábbi linken részletesen tájékozódhatnak a XII. kerületi lap, a Hegyvidék újság:

- hirdetési árairól és kedvezményeiről,

- a megrendelhető hirdetési felületekről,

- technikai paraméterekről

- lapzárták és megjelenések időpontjairól.


A Hegyvidék újság 2019. évi hirdetési tájékoztatója