Fokozatosan_ujraindulnak_az_egeszsegugyi_ellatasok

Fokozatosan újraindulnak az egészségügyi ellátások

Az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, így megkezdődhetett a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos, több ütemben történő beindítására. A járvány kezdeti szakaszában megszokott rendhez visszatérve két kiemelt kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják az új, súlyos állapotú fertőzötteket.

Az élet újraindításának további lépései legkorábban e hét végén következhetnek – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök május 8-án a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Mint mondta, Budapest ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással.

A kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, valamint a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket – erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a május 7-i Kormányinfón. Megerősítette, hogy a kormány az indokoltnál egy nappal sem szeretné tovább fenntartani a veszélyhelyzetet.

Alig van olyan tudományos vélemény, ami ne valószínűsítené, hogy a járványnak lesz egy második hulláma – figyelmeztetett a miniszter. Hozzátette: amíg nincs vakcina, addig reális a veszély, hogy legkésőbb ősszel egy újabb hulláma következik a fertőzésnek. Ismeretei szerint a legidősebb gyógyult magyar beteg 97 éves, aki a választókerületében, a Szent János Kórházban épült fel. Az ő esete mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb korosztályból is van, akinek sikerül meggyógyulnia – fogalmazott.

A kormány koronavirus.gov.hu tájékoztató oldalán május 11-én közzétett hírek szerint egy hét alatt az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. A fertőzések számának csökkenésével megkezdődött a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos újraindítására, ami több ütemben történik. Elsőként az egészségügyi alapellátás, a háziorvosok, a fogorvosok, valamint a járóbeteg-szakrendelők nyitották meg újra szolgáltatásaikat, de még csökkentett üzemmódban és fokozott óvintézkedések mellett.

A kórházak is fokozatosan megnyitnak, ezt szolgálja a „régi új” beutalási rend. A járvány kezdeti szakaszában megszokottakhoz visszatérve két kiemelt intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják az új, súlyos állapotú, koronavírussal fertőzött betegeket. A döntés célja, hogy a koronavírusos esetek ellátása minél kevesebb helyen történjen, így a felszabaduló kapacitások lehetővé teszik, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások.

Lapunk megjelenése napján 3313 volt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 425 fő hunyt el, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 56%-a budapesti vagy Pest megyei. 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg a védekezés második szakaszában vagyunk, ami nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. A kormány célja, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újrainduljon az élet az országban, ugyanakkor elkerüljük a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében életben maradt a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe.

Továbbra is fontos, hogy tartsunk egymástól másfél méteres védőtávolságot, míg a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön takarjuk el az arcunkat. Az idősek változatlanul csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerüzleteket, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9–12 óráig látogassák!

z.