Gyermekeink védelme is fontos

A hivatalos járványügyi adatok és a tudományos tanulmányok is azt mutatják, hogy a gyerekek kevésbé vannak kitéve a koronavírus okozta megbetegedésnek. Jellemzően tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint csupán a fertőzöttek körülbelül két százaléka 18 év alatti, a súlyos betegek száma pedig még ennél is jóval kevesebb.
A gyerekek egészsége azonban mindennél fontosabb, és azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan közülük teljesen panaszmentesek, ám képesek továbbadni a vírust társaiknak, a felnőtteknek, a szülőknek, a rokonoknak és a velük kapcsolatba kerülő idegeneknek. Mivel a fertőzés emberről emberre cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal (például a fertőzött felületek érintésével) terjed, csökkenteni kell a társas érintkezéseket. Ezért vált szükségessé az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárása, és ezért szünetelnek a közösségi programok.Gyermekeink_vedelme_is_fontos1

Mindez azonban korántsem elegendő óvintézkedés. Gyermekeink és mindnyájunk egészségének védelme érdekében tartsuk be a következő ajánlásokat. Járjunk el úgy, hogy közben nem keltünk félelmet, szorongást a gyerekekben, a kisebbeknél igyekezzünk játékos formában, magyarázatokkal ellátva bevezetni a szabályokat.

  • A fertőzés megelőzésének egyik kulcsa a személyes higiénia. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk naponta többször alaposan mosson kezet. A kézmosásukat mindig ellenőrizzük. (A helyes kézmosásról fenti cikkünkben olvashatnak részletesen.)
  • Tanítsuk meg őt a helyes kézmosásra, ha még nem elég idős ehhez, akkor mi magunk mossuk meg a kezét. Mindig használjunk szappant és meleg vizet. Hagyományos szappan helyett fertőtlenítő hatású, gyermekeknek készült folyékony szappant is választhatunk.
  • Ne hagyjuk, hogy a gyerek „piszkos” kézzel a szemébe, fülébe, orrába, szájába nyúljon.
  • Szintén tanítsuk meg a köhögési etikettet. Ennek lényege a papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, valamint az, hogy használat után a zsebkendőt ki kell dobni, a kezet pedig megmosni. Értelemszerűen akkor is így járjunk el, ha a gyerek orrát mi magunk töröljük meg.
  • Nem könnyű megállni, de lehetőleg ne puszilgassuk gyermekünket, hiszen a vírus a nyálkahártyákon keresztül jut a szervezetbe. Ugyanez a tiltás érvényes az ismerősök gyerekeire, valamint a gyerekek egymás közötti érintkezésére.
  • Szellőztessük gyakran a lakást, minél többször frissítsük fel a levegőt, a nedves, párás közeg ugyanis fokozza a vírus szaporodóképességét.

Fontos a gyakori fertőtlenítés

  • A koronavírus úgynevezett lipid burokkal rendelkezik, ezért a legtöbb egyfázisú tisztító- és fertőtlenítőszer képes elpusztítani. Még hatékonyabbak a virucid, azaz vírusellenes hatású készítmények. Lehetőség szerint a takarítást is ilyenekkel végezzük.
  • Ne csupán a vizes helyiségek rendszeres fertőtlenítéséről gondoskodjunk, ugyanilyen fontos a játékok folyamatos tisztán tartása. Különösen azokat fertőtlenítsük, amiket a kicsik a szájukba vehetnek, ezeket – amennyiben anyaguk engedi – ki is főzhetjük. Arra viszont ügyeljünk, hogy a fertőtlenítő anyagok ne kerülhessenek a gyerek szájába, szemébe vagy orrába.
  • Fordítsunk külön figyelmet a kapcsolók, kilincsek, csapok, fiókok, WC-lehúzók (nyomógombok), korlátok, kapaszkodók fertőtlenítésére. Ezek olyan helyek, amelyeken különösen sok vírus és baktérium telepszik meg. Tisztításukra nagyszerűen alkalmasak az alkoholos törlőkendők.
  • A kedvenc plüssfigurákról se feledkezzünk meg, az anyagtól függően a magas hőfokú mosás és a fertőtlenítő használata elengedhetetlen.

Ha gyermekünk légúti tüneteket produkál, erősen köhög, lázas, levert, semmi esetre se menjen közösségbe. Bár kétségtelen, hogy az oktatási és nevelési intézmények bezárása miatt sokan csak nehezen tudják megoldani gyermekeik elhelyezését, ezt lehetőség szerint ne a nagyszülők tegyék meg. A koronavírus a 70 éven felüliekre a legveszélyesebb, az unoka pedig tünetmentesen is megfertőzheti a nagyszülőket. 

Ezekre a tünetekre figyeljünk

A leggyakoribb panaszok a gyermekeknél és a csecsemőknél is a 38 fok feletti láz, a köhögés, a gyengeség és az orrfolyás. Ezekhez járulhat – igaz, csak rendkívül ritkán – hasmenés és hányás. Fontos tudni, hogy a kicsik esetében a betegség szinte mindig enyhe lefolyású, nagyobb baj azokat érheti, akik más súlyos, krónikus alapbetegségben is szenvednek.

Információ fertőzés esetén

Amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, nagyon fontos, hogy a gyermeket ne vigyük a házi gyermekorvoshoz vagy az ügyeletre, hiszen így másokat is megfertőzhetünk.

Hívjuk fel a gyermekorvosunkat vagy a 06-80/277-455, 06-80/277-456 zöldszámok valamelyikét. Az egészségügyi személyzet megbetegedése beláthatatlan következménnyel járhat az egészségügyi ellátórendszer működésére, hiszen az érintett orvosok, asszisztensek, nővérek karanténba kerülnek, és annak végéig nem tudnak részt venni a gyógyításban.

Rendelőlátogatás

A házi gyermekorvosok arra kérik a szülőket, hogy a jelen helyzetben orvosi beavatkozást nem igénylő tünetekkel, betegségekkel ne keressék fel a rendelőket. Ilyen esetekben telefonon érdeklődjenek a teendőkről. A tünetmentes gyermek is fertőzhet, ezért kell az orvoslátogatások számát a minimálisra csökkenteni, és csak a valóban szükséges esetekre korlátozni.

Nincsenek veszélyben az oltások

A Böszörményi úti rendelőben megmarad a korábbi időpontfoglaló rendszer az egészség-tanácsadásra. Természetesen itt is elsődleges, hogy egészséges csecsemőt, kisgyermeket kísérjen egészséges felnőtt.

Szoptató anyák

Mostanáig nincs tudomásunk arról, hogy a vírus az anyatejben is megjelenhet, ezért a szakmai állásfoglalás szerint a szoptatást nem kell felfüggeszteni a járványos időszakban. Annál is inkább, mert az anyatej a többi között védelmi funkciót lát el, hozzájárul a gyermek védekezőképességének javításához.
Szoptatás közben ugyanakkor fennáll a vírus cseppfertőzéssel történő átadásának lehetősége. Éppen ezért azok az anyák, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy tüneteket mutatnak, fokozottan tartsák be a higiénés szabályokat. Idetartozik a körültekintő kézfertőtlenítés és a szájmaszk használata. A még nagyobb biztonság érdekében a lefejt anyatejet egy bizonyosan egészséges személy adja a gyermeknek, a tejszívó készüléket pedig fertőtlenítsük.

Megváltozott a járóbeteg-ellátás a Szent János Kórházban

Március 16-tól megváltozott a járóbeteg-ellátás rendje a Szent János Kórház Gyermeksebészet és Traumatológiai Osztályán. A járványügyi helyzet megszűnéséig a szakrendelőben nem fogadnak betegeket, az ambulancián kizárólag akut esetekkel foglalkoznak.
A kórház arra kéri a szülőket, hogy csak akkor vigyék be gyermeküket, amikor úgy érzik, feltétlenül szükséges. Ilyenek a vérzéssel járó sérülés, fejsérülés, nem múló hasi panaszok, életveszélyes állapotok, komolyabbnak ítélt végtagsérülések, amik látható deformitással, komolyabb duzzanattal, fájdalommal járnak, és a házi praktikák alkalmazása után sem múlnak. Természetesen törések esetén kontrollra, röntgenre, gipszelésre továbbra is várják a pácienseket. Az ambulancia telefonszáma: 06-1/458-4524.

Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?

A legfontosabb, hogy nem kell feltétlenül orvoshoz menni lázas gyerekkel, legtöbbször távoli orvosi segítség mellett és az ismert útmutatók alkalmazásával is megkezdhető az ápolás. Tudni kell, hogy a láz természetes reakció, csillapítására először érdemes paracetamolt tartalmazó lázcsillapítót alkalmazni, ezt követhetik az ibuprofent tartalmazó készítmények. A szájon át bevehető gyógyszerek felszívódása jobb, a kúp használata a hányós gyermeknél indokolt.

Főleg a kisebbeknél jó szolgálatot tehet a priznic és a hűtőfürdő. Szokványos fertőzés okozta lázra akkor adjunk gyógyszert, ha a gyermek közérzete ezt indokolja. Ne ijedjünk meg, ha a lázcsillapítás ellenére ismét felmegy a láza, ez teljesen normális a betegség akut szakaszában. Ügyeljünk a folyadékpótlásra, a gyerek igyon minél több vizet, mert csak így előzhetjük meg a kiszáradást.

 

Bezártak a játszóterek

Határozatlan ideig tilos a XII. kerületi játszóterek látogatása. Ahol nincs zárható kapu, kordont állítanak fel.Gyermekeink_vedelme_is_fontos2

Működik az e-Menza

A Hegyvidéki Önkormányzat megszervezte az ügyeleti rendszerű gyermekétkeztetést, amit az e-Menza rendszerben lehet megrendelni márciusra. A lemondott étkezések díját az önkormányzat jóváírja, a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetését pedig kérelemre a Németvölgyi Általános Iskolában biztosítja. A családokkal a polgármesteri hivatal népjóléti irodája veszi fel a kapcsolatot.

 

M.