Lehetőleg mindenki egyedül vásároljon!

Csak 15 óráig maradhatnak nyitva az éttermek, kávézók, üzletek március 17-e óta, kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat, valamint a dohányboltokat és a benzinkutakat. Az élelmiszerellátás folyamatos, ezzel együtt akadnak olyan termékek, amik nem mindig vannak kint a polcokon. Az egyik üzletbe mi is elmentünk, hogy megnézzük, mit és hogyan vásárolnak a hegyvidékiek.

„A baromfihús és az ilyenkor még főleg importból érkező zöldség-gyümölcs szállítása akadozik” – mondta el lapunknak Gyelán Zsolt, a CBA-üzletlánc elnökhelyettese, aki Budapesten és vidéken huszonnégy, ezek közül a XII. kerületben négy üzletet (a Zugligeti úton, a Szarvas Gábor úton, a Királyhágó téren, valamint a Márvány utcában) irányít közvetlenül tulajdonos-ügyvezetőként.

Az ügyvezető szerint tartós élelmiszerekből nincs hiányuk, a tej- és kenyérellátással, vagy épp a sertéshús-utánpótlással sincs gond, nagy mennyiségű készleteik vannak a központi raktárukban. Még győzik a keresletet, ami a korábbi napokban sokszor a négyszerese volt a megszokottnak. A járvány miatt, persze, ügyelnek arra is, hogy boltjaikban ne alakuljon ki tömeg: ha egyszerre túl sokan akarnának bemenni, odaállítanak egy dolgozót a bejárathoz, aki fokozatosan engedi be a vásárlókat.

A CBA-nál az irodai alkalmazottak jelentős része otthon végzi a munkáját, ám az üzletekben kell lennie embernek. Azokat a bolti dolgozókat, akik most otthon a gyermekeikre vigyáznak, a többiek helyettesítik, fizetett túlórában.Lehetoleg_mindenki_egyedul_vasaroljon1

A Hegyvidéken több üzlettel is jelen lévő Spar ugyan nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogyan tudnak megbirkózni XII. kerületi boltjaik a megnövekedő kereslettel, ám azt láttuk, hogy ezeken a helyeken is sokszor „ki van fosztva” a zöldségrészleg és a húspult, valamint számos konzerv- és mirelitterméknek is csak a hűlt helyét találtuk. Viszont úgy tűnik, mintha a nagybevásárlások időszaka lecsengett volna.

Elmentünk az egyik boltba körbenézni, kik és hogyan vásárolnak, és sajnos idős embereket is láttunk a sorban. Egy hölgyet meg is szólítottunk – természetesen biztonságos távolságból.

– Nem tetszik aggódni a koronavírus miatt?

A néni először meglepődött a kérdésen, de aztán elmosolyodott:

– Dehogynem! Nyilván azért kérdezi, mert itt vagyok, igaz? Maguk, fiatalok, csúnyán néznek ránk emiatt, tudom. A Facebookon is olvasom, hogy biztos azért mászkálnak az öregek, mert nem bírnak otthon ülni, és nem értik meg, mekkora a veszély. Szerintem ez nem így van. Pontosabban, biztos vannak, akik nem fogják fel ennek a súlyát, viszont akadnak olyanok is, akik nem nagyon tehetnek mást.

– Miért?

– Hát, mert egyedül vannak… Nekem az egyik fiam Sopronban él, a másik pedig Londonban. A férjem szívbeteg. Őt biztos nem engedem le most az utcára. De valakinek meg kell venni a kenyeret és minden mást… Bespájzolni sem tudok. Egyrészt nem bírok egyszerre sok dolgot cipelni, másrészt nem is nagyon tudnám hová eltenni. Viszont mindig alaposan kezet mosok, ha hazaérek. Tanárnő voltam, tudom, mit jelent a fegyelem és a figyelem. Látják, tartom a két méter távolságot is!

Már éppen kérdezősködtünk volna tovább, ám a sorban előttünk álló fiatalember, akin látszott, hogy figyel a beszélgetésünkre, hátrafordult.

– Elnézést, hogy beleszólok, de nincs a házban valaki, aki segítene? Én például nem csak magunknak vásároltam be – mutatott a dugig telt kosarára. – A párommal kiírtuk a lépcsőházban az idős szomszédoknak, hogy ha felhívnak bennünket, vagy becsengetnek hozzánk egy listával, mi megvesszük szívesen, amit kell. Patikába is elmegyünk… És szóltak is! Még egy olyan bácsi is, aki eddig soha senkivel nem barátkozott. Azt mondta, a lánya, aki szintén külföldön él, egy napig kiabált vele a telefonba, amíg ő végre megígérte, hogy nem lép ki a lakásából. A lánya kintről akarta elintézni, hogy a bácsinak élelmiszerszállítást vagy ebédet rendeljen, de még nem sikerült neki. Most már nem is szükséges: ha minket nem dönt le a vírus, két-három naponta kijövünk a boltba.

– Önök nem félnek a vírustól?

– Dehogynem félünk… Most home office-ban dolgozunk, és tényleg csak vásárolni járunk ki, felváltva. Jól is esik kicsit mozogni. De mi egészségesek vagyunk, reméljük, nem lesz baj. Persze, megfertőzni sem akarunk senkit, ezért van rajtam gumikesztyű. Amikor az élelmiszert átadjuk a házban, egy másik zacskóba tesszük át, ami régről maradt otthon. Ezt meg kimossuk, és majd felhasználjuk legközelebb.

*

Az Aldi, az Auchan, a dm, a Lidl, a Metro, a Media Markt, a MOL, az Obi, a Penny Market, a Praktiker, a Rossmann, a Spar és a Tesco az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjaiként a héten közleményben jelezték: a fokozott vásárlások nyomán előfordulhat, hogy az áruházakban egyes árucikkek átmenetileg nincsenek kint a polcokon. „Ezek pótlása érdekében minden intézkedést megteszünk, ugyanakkor kérjük elfogadni, hogy egyes esetekben időigényes is lehet az áruutánpótlás” – hangsúlyozzák.

A szövetség tagjai a járvány terjedésének megakadályozása érdekében arra kérnek bennünket, lehetőleg ne a családdal vagy barátokkal, hanem egyedül intézzük a vásárlást, ezzel is segítve, hogy az áruházakban ne alakuljon ki tömeg. Az idősebbek számára azt tanácsolják, amit mindenki: ha lehet, ne személyesen intézzék a bevásárlást, hanem támaszkodjanak a fiatalabbak segítségére.

Javaslataik közt szerepel továbbá, hogy ne halmozzunk fel otthon feleslegesen sok élelmiszert, és jól átgondolt listával induljunk el az üzletbe, így csökkenthetjük ugyanis vásárlásaink gyakoriságát, valamint a boltokban eltöltött időt. Fontos, hogy a sorban állva tartsunk legalább kétméteres távolságot a többi vásárlótól!Lehetoleg_mindenki_egyedul_vasaroljon2

z.