Rendkívüli intézkedések a járvány megfékezésére

Meredeken emelkedik a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában és Magyarországon, folyamatosan nő a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. A fertőzés terjedésének lassítása és a kórházak túlterhelésének megelőzése érdekében rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezetett be itthon a kormány.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe Magyarországon, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Kivételt jelent a munkavégzés, ezt azonban igazolnia kell a munkáltatónak. Azokra az esetekre sem vonatkozik a tilalom, amikor egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetet kell elhárítani. A kutyasétáltatás is megengedett a lakóhely 500 méteres körzetében.

Továbbra is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, bevásárlóközpontokban, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban. Újdonság viszont, hogy most már a tízezer főnél nagyobb településeken a polgármesterek által kijelölt közterületeken is el kell takarni a szánkat, orrunkat.

Itt, a Hegyvidéken az alsó, sűrűn lakott területen, azaz a Városmajor utca – Kék Golyó utca – Németvölgyi út – Stromfeld Aurél út – Jagelló út határsáv mindkét oldalán, valamint az e határszakasztól a Duna felé eső részeken kell felvenni a maszkot, 6 éves kor felett. Kivételt a parkok, játszóterek, kutyafuttatók használata, továbbá az egyéni sportolás jelent. A kerület többi részén csak a buszmegállókban, az iskolák, óvodák, bölcsődék előtt várakozva kell maszkot viselni, valamint minden olyan helyen, ahol sokan zsúfolódnak össze, és nem lehet tartani az előírt távolságot.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A vendéglátóhelyek, éttermek – az üzemi étkezdéket kivéve – nem fogadhatnak vendéget, ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol megszegik az előírásokat, bezárja.

Országszerte tilos a gyülekezés, általános rendezvénytilalom lépett életbe, a karácsonyi vásárokat sem lehet megtartani. A családi és magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül szervezhetők. A temetéseken maximum ötven ember lehet jelen. A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, a szabadidős létesítmények használata viszont tilos, ideértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. A sportlétesítményeket csak a versenyzők használhatják, a sportmérkőzéseket pedig zárt kapuk mögött kell megtartani.

Az iskolák a középfokú oktatásban, kilencedik osztálytól, digitális munkarendben működnek, az érintett diákok és tanárok ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe harminc napra. A kérést a szolgáltatónál kell jelezni, amely a decemberi számlán írja jóvá a kedvezményt.

Újra ingyenesen lehet parkolni az egész országban, emellett előírta a kormány, hogy Budapesten és a megyei jogú városokban sűríteni kell a tömegközlekedési járatokat munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban, 7 és 9 óra, valamint 15 és 19 óra között. A veszélyhelyzet idején az egészségügyi dolgozók és a védekezésben részt vevő orvos- és egészségtudományi hallgatók is országszerte térítésmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.

A koronavírusos betegek számának folyamatos emelkedése miatt minden kórházat bevontak a COVID-ellátásba, a halasztható műtéteket pedig felfüggesztették. A sürgős, életmentő beavatkozásokat természetesen továbbra is elvégzik. A járóbeteg-ellátás egyelőre változatlan.

Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási tilalom van érvényben az ország összes egészségügyi és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében, valamint az idősotthonokban. A kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást, amit a háziorvostól kell kérni.

Lapunk megjelenése napján országszerte 115 193 aktív koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván. Az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en ugyanakkor meggyógyultak. 7477 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 576-an voltak lélegeztetőgépen.

A járvány közösségi terjedésének megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát!

k.