Rendkívüli jogrend lépett életbe

A szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, ingyenes lesz a parkolás, csúcsidőszakban sűríteni kell a tömegközlekedési eszközöket – a járvány terjedésének lassítása érdekében újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök.

„A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Nyugatabbra ennél is rosszabb a helyzet. Ez azért is fontos, mert tapasztalataink szerint Magyarország öt-hét nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lapunk megjelenésének napján közzétett Facebook-videójában.

A kormányfő bejelentette: november 3-án éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. A kormány arról is döntött, hogy felkéri az Országgyűlést, ezt a korlátozott idejű rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg 90 nappal.

Újabb szigorításokról is hírt adott a miniszterelnök. Mint mondta, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező lesz. A hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, azonnal bezárják. A szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között pedig kijárási korlátozást léptetnek életbe. A zsúfoltság elkerülése érdekében a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és délutáni csúcsidőszakban járatsűrítést rendelnek el, és országszerte újra ingyenes lesz a parkolás.

„A védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadikak, lélegeztetőgépek tekintében pedig világelsők vagyunk” – mondta Orbán Viktor.

November 3-ra 86 769 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma, illetve 63 940 aktív fertőzöttet regisztráltak. Az elhunytak száma közel kétezerre emelkedett, ugyanakkor több mint húszezren már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen. Az operatív törzs országszerte 56 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

Továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken. November 2-tól a vendéglátóhelyeken is maszkot kell viselni, azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Aki ezeken a helyszíneken külön felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, ki kell vezettetni.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása, folyamatos a háziorvosi praxisok vakcinaellátása.

A fertőzés terjedésének megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartsunk egymástól kellő távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. A külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt elrendelt hatósági házi karantént szigorúan be kell tartani. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

sz.