„Szükség volt az újabb, szigorúbb intézkedésekre”

Lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint az első hullám megjelenésekor voltunk – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kihívásokról és a Szent János Kórház leterheltségéről is kérdeztük.

– Tudjuk, hogy most különösen elfoglalt, köszönjük, amiért ennek ellenére ismét időt szakít olvasóink tájékoztatására! Májusban beszélgettünk utoljára, akkor elmondta, a járvány terjedését százszázalékosan megállítani nem lehet, minimalizálni viszont igen. Szeptember óta súlyossá vált a helyzet – voltak olyan napok, amikor az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta az ötezret, a halálos áldozatoké pedig a százat. Mit rontottunk el?

– Ez annak a következménye, hogy nyáron kicsit szabadabban mozogtunk, de a járványnak is vannak hullámzásai. Tudjuk kontrollálni a helyzetet, a számok is azt mutatják, hogy egyszer vége lesz a járványnak, azt viszont egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor.

– Korábban kitért arra is, hogy ha lesz, a második hullámot már felkészültebben tudják kezelni. Mennyire sikerült hasznosítani a korábbi tapasztalatokat?

– Lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint az első hullám megjelenésekor voltunk. Nyáron a Szent János Kórház valamelyest visszaállt a normál üzembe, de a második hullám megjelenésekor néhány nap alatt ismét át tudtuk alakítani osztályainkat a COVID-betegek fogadására, köztük a Kútvölgyi Klinikai Tömböt is. A tavaszi tapasztalat nagyon hasznos volt, hiszen most nem kellett újra megtanulni, hogyan kell járvány idején zsilipelni, dolgozni. Nagyon sok műszert, monitorrendszert, különböző lélegeztetőgépet, infúzióspumpát és ágyat kaptunk, védőfelszerelésekkel teljesen fel vannak töltve a raktárak.

– Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy bár védőeszközből, felszerelésből nincs hiány, és az orvosok, az ápolók is jók, de a számuk véges. (Beszélgetésünk ennek az interjúnak a másnapján készült – a szerk.) Mi a helyzet a Szent János Kórházzal, van elég szakember?

– Ha megengedi, akkor egy autószerelő-műhely példájával élnék. Hiába van egy csodálatosan felszerelt műhelyünk, ami telis-tele van új gépekkel. Ha hirtelen nem négy, hanem tizenkét autót kell megszerelni, akkor át kell szervezni a munkát. A hazai egészségügyben ezt, úgy látom, meg tudták oldani. Sikerült átszervezni a kollégák munkáját, ennek első lépéseként ápolókat, asszisztenseket és orvosokat is átirányítottak a Szent János Kórházba, jelenleg meg tudjuk oldani a betegek ellátását. A másik fontos lépés azoknak a műtéteknek az elhalasztása volt, amelyeknél nincs jelentősége annak, hogy most vagy december végén végezzük el. Természetesen ez nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, továbbá a daganatos betegekre, hiszen az ő esetükben mindenképpen elvégezzük az operációt.

– Ezek szerint van szabad kapacitásuk újabb fertőzöttek fogadására?

– Egyelőre igen. Az olvasók biztosan emlékeznek arra, hogy korábban már összevontuk az ortopédiát, ortopédtraumatológiát, és az ortopédia épületében alakítottunk ki koronavírus-fertőzött betegek ellátására alkalmas osztályt – itt tavasszal már megtörtént az oxigénellátás kiépítése. Szintén összevontuk a kardiológiai osztályt és az egyik belgyógyászati osztályt, intenzív terápiás részleget is kialakítottunk. Ezeket a területeket egy-két napon belül fel tudtuk készíteni a COVID-fertőzöttek fogadására, de ott van még a Kútvölgyi Klinikai Tömb is, ahol most már közel százhetven ágyon tudunk betegeket fogadni, s ha szükséges, akkor ezt is növelhetjük.

– A járvány első hullámában főleg az idős, krónikus betegséggel küzdő betegek voltak veszélyben – most a fiatalok sem érezhetik magukat biztonságban. Húsz-harminc éves betegek között is voltak halálos áldozatok.

– A második hullámnál azt látjuk, hogy jóval több fiatal fertőződik meg. Vannak köztük olyanok is, akiknek rosszabbra fordul az állapota, ugyanakkor – bár sokukat nagyon megviseli a vírus – jóval nagyobb az esélyük a gyógyulásra, mint az idősebb, társbetegséggel rendelkező embereknek. Tavasszal főleg a szépkorúakat érintette a járvány, de saját tapasztalataink szerint a halálozási arány jelenleg jóval kedvezőbb, mint akkor volt. Hangsúlyozom: ez nem országos statisztika, hanem a mi számaink.

– Minden eddiginél szigorúbb járványügyi szabályok léptek életbe. Sok más mellett ilyen a kijárási korlátozás, miszerint este nyolc óra után csak indokolt esetben lehet utcára menni, valamint a közterületeken való maszkviselés. Vajon lesz érezhető hatása az intézkedéseknek?

– Hála istennek, hogy a kormány meghozta ezeket a korlátozásokat! Úgy vélem, a szabályoknak köszönhetően lassul majd a járvány terjedése. Tudom, a fiatalok és a tinédzserek nagyon nehéz helyzetben vannak – nem is lehet őket könnyen rábeszélni arra, hogy ne találkozzanak egymással. Óhatatlanul szükség volt az újabb, szigorúbb intézkedésekre. Még mindig sokan vannak, akik butaságnak tartják a maszkviselést, ezért is jó, hogy most már kötelezővé tették azt. Úgy gondolom, ha mindenki százszázalékosan betartotta volna a szabályokat, akkor nem valószínű, hogy szükség lett volna a további korlátozásokra.

– A koronavírus-járvány nemcsak a testet, a lelket is megviseli. Sokan féltjük a szeretteinket, ahogy attól is tartunk, ha baj van, talán el sem tudunk búcsúzni tőlük… Ezért is jelenthet némi vigaszt Müller Cecília tisztifőorvos nemrég közzétett utasítása, ami szerint a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett a COVID-osztályon is ott lehet egy hozzátartozó.

– Mindenkit önmérsékletre intenék! Egy fertőzőosztályon mi is beöltözünk, hiszen ezzel védjük saját magunkat, hogy holnap is tudjunk dolgozni. A tisztifőorvos asszony bejelentése alapján egyénileg, bizonyos helyzeteket mérlegelve, van mód a látogatásra. Ugyanakkor nem látom reálisnak azt, hogy egyszerre tíz-tizenkét ember várjon arra, hogy beengedjük őket a COVID-intenzívre.

– A kormányfő az M1-nek adott interjújában elmondta, abban reménykedik, hogy – mint fogalmazott – „karácsonyra már szabadulhatunk”. Ön hogyan látja, mikor kaphatjuk vissza a régi életünket?

– Ha emlékszik rá, tudja, én optimista ember vagyok. Nagy könnyebbség, hogy ma már nem csak a Szent István Kórház, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint a Szent László Kórház fogad súlyos koronavírus-fertőzötteket. Ennek köszönhetően érezhetően könnyebbé vált a munka. Bízom benne, hogy nyugodt karácsonyunk lesz.

– A szakemberek szerint a pandémiát csak a vakcina állíthatja meg – szerencsére ebből a szempontból látjuk a fényt az alagút végén. Sokan azonban már előre kijelentették: hiába lesz oltás, nem adatják be maguknak…

– Nem látok jelentőséget abban, hogy melyik ország vakcináját választjuk – nyilván jóval kevesebb idő jutott a tesztelésekre, mint normál körülmények között, de úgy gondolom, nyugodtan betoltathatjuk magunkat. Nem tudom meggyőzni azokat, akik ezt elutasítják. Én biztosan beoltatom magam az első elérhető vakcinával.

Boussebaa Mimi