Új védelmi intézkedések léptek életbe

Szigorított maszkviselési előírások, lázmérés az óvodákban, iskolákban, ingyenes influenza elleni oltás, fél évvel meghosszabbított hitelmoratórium – újabb járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány az elmúlt napokban.

A kormány kiterjesztette a maszkviselésre vonatkozó eddigi szabályokat: szeptember 21-e óta már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is kötelező maszkot hordani. Fontos változás az is, hogy már valóban maszkot kell felvenni, nem elég sállal vagy kendővel eltakarni az orrunkat és a szánkat.

A maszkviselési előírások be nem tartása szigorúbb szankciókkal jár. A tömegközlekedési eszközökről leszállítható lesz, aki nem visel maszkot, emellett akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak rá. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést – ez esetben rendőri intézkedés kezdeményezhető ellene és elzárással is büntethető.

A maszkviselési kötelezettség betartását az üzletek, mozik és bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal ellenőrzi, a rendőrség pedig bárhol intézkedhet. Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valakin nincs maszk, fel kell szólítania őt a szabályok betartására. Amennyiben a látogató ennek ellenére sem vesz fel maszkot, távozásra kell felszólítani, és a kiszolgálás is megtagadható tőle.

A vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek az új szabályok szerint csak 23 óráig tarthatnak nyitva. Zenés, táncos rendezvényeken a résztvevők száma továbbra sem haladhatja meg az 500 főt.

A PCR-tesztekre vonatkozóan 19 500 forintos hatósági árat írt elő a kormány. Fontos tudni, hogy a potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak és a járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetni tehát kizárólag akkor kell, ha valaki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni, vagy külföldről hazatérve két negatív PCR-teszttel kíván mentesülni a hatósági házi karantén alól.

Október 1-jétől az óvodákba, iskolákba, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. A lázas gyerekeket azonnal elkülönítik, és értesítik a szüleiket.

Az egész országban ingyenes lesz az önkéntesen kérhető influenza elleni védőoltás. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint október második felétől elérhető a térítésmentes, szezonális influenza elleni vakcina.

A gazdaságvédelmi intézkedések részeként, a kormányfő bejelentése szerint, 2021. január 1-jétől automatikusan meghosszabbítják a hitelmoratóriumot további hat hónappal a gyereket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozóknak, ha kérik, szintén felfüggesztik további fél évvel a törlesztési kötelezettségüket, amennyiben a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent. Mindemellett a kormány 2021. június 30-ig felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre.

A Hegyvidéki Önkormányzat az általa fenntartott bölcsődékben, óvodákban már a nevelési év kezdetén szigorította járványügyi szabályait. Szeptember eleje óta minden gyerek testhőmérsékletét megmérik érkezéskor, és hazaküldik, akinél az érintés nélküli lázmérő 37,3 °C feletti értéket mutat. A gyerekeket gyógyulásuk után csak orvosi igazolással engedik újra közösségbe.

A szülők csak rövid időre, maszkban, a kihelyezett kézfertőtlenítők használatát követően léphetnek be az épületbe, a gondozókkal, óvodapedagógusokkal való kapcsolattartáshoz pedig elsődlegesen a telefont, e-mailt vagy más online csatornákat vehetik igénybe. Az intézményi közösségeket kisebb egységekre szeparálták: az intézkedés célja, hogy ha előfordulna egy-egy megbetegedés, ne kelljen mindenkit hazaküldeni. Folyamatosan zajlik a fertőtlenítőtakarítás az épületekben, emellett rendszeresen teszteli az önkormányzat a bölcsődei, óvodai dolgozókat.

sz.