Coronavirus-Covid-19-DNA

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A világot váratlanul érte az új koronavírus, amely a jelenlegi adatok alapján már több mint 160 országban ütötte fel a fejét, köztük Magyarországon is. A járvány sebesen terjed, a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma folyamatosan nő, kezelési gyógymód, vakcina és védőoltás egyelőre nincs. Most minden a személyes felelősségvállaláson és odafigyelésen múlik. Idős szeretteinket és önmagunkat csak az óvintézkedések és ajánlások betartásával tudjuk megóvni.

Az egész világot körbejárta a hír 2019 decemberében, hogy Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban megjelent az új koronavírus, amelyet SARS-CoV-2-nek neveztek el, mivel rokonságban áll a korábbi SARS-CoV-vel (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa). Az általa okozott betegség a COVID-19 (coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevet kapta.

Koronavírusok alapvetően állatoknál fordulnak elő, ám egyes fajtái az embereket is megfertőzhetik. A virológusok és a kutatók azt gyanítják, hogy az új típusú koronavírus első gazdaszervezete a denevér volt, és egy köztes gazda révén került át az emberre. Az influenzaszerű tünetekkel jelentkező vírus kiindulópontja – a kínai egészségügyi hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján – a vuhani halpiachoz köthető, ahol vadon élő állatok húsát árusítják, azonban jelen állás szerint korántsem biztos, hogy onnan indult a rekordsebességgel terjedő járvány.

A 11 milliós Vuhant – miután robbanásszerűen nőtt a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma – január 23-án vesztegzár alá helyezték, a koronavírust azonban, amely főleg az idős, valamint a valamilyen alapbetegségben szenvedő embertársainkat fenyegeti, már nem lehetett megállítani, annak ellenére sem, hogy több ország is utazási korlátozásokat vezetett be. Az ázsiai helyzetet látva nem sokkal később Magyarország kormánya felállította a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset, valamint elindította a www.koronavirus.gov.hu weboldalt, amelyen a koronavírussal kapcsolatos összes naprakész és hiteles információ megtalálható.

A WHO március 11-re több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a COVID-19 koronavírus-fertőzést, amely a bejelentés idejében – a szervezet adatai alapján – már több mint 110 ezer embert fertőzött meg, és 4000-nél is több halálos áldozatot követelt. Európában jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, az országot március 9-én vesztegzár alá vonták.

A járvány időközben hazánkat is elérte: Orbán Viktor miniszterelnök március 4-én a közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarországon két iráni diáknál is kimutatták a koronavírust – Olaszország és Kína után Iránban a legrosszabb a helyzet. Március 5-én egy Milánóban dolgozó debreceni férfinak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, március 15-én egy 75 éves férfi elsőként halt bele itthon a koronavírus okozta megbetegedésbe. Március 19-ig hazánkban a 73 fertőzöttből két iráni állampolgárt is gyógyultnak nyilvánítottak, de az új esetek számának növekedése indokolttá tette a hatóságok további intézkedéseit.

„Újabb szintet lépett a járvány. Az első szakasza az egyedi fertőzésekkel befejeződött, a következő napokban a csoportos fertőzések szakaszába lépünk” – mondta március 16-án dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki hangsúlyozta: ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el a vírust. Az új koronavírus-járvány terjedését az influenzajárványhoz hasonlította.

Mint Müller Cecília fogalmazott, láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk, Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie, az életünk ugyanis nem olyan lesz a közeljövőben, mint ahogyan azt eddig megszoktuk. Az emberi élet, főleg idős szeretteink, valamint krónikus alapbetegségben szenvedő embertársaink védelme érdekében a magyar kormány fontos rendeleteket és intézkedéseket hozott, ám – miképpen azt a szakemberek is kiemelik – a koronavírus elleni harcot csak közös erővel vívhatjuk meg.

BM.