A járvánnyal és a hideggel is meg kell küzdenie a szeretetszolgálatnak

Most különösen nagy szükség van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájára, mivel a koronavírus-fertőzéstől és a téli hideg veszélyeitől is meg kell óvni a fedél nélkül élőket. Aba Csabát, a Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum vezetőjét a legnagyobb kihívások és sikerek mellett arról is kérdeztük, mit tehetnek azok, akik segíteni szeretnének krízishelyzetben lévő embertársaikon.

Az első havas hétvége a Normafán

A múlt heti havazásnak köszönhetően a Normafa is fehérbe öltözött, hétvégén pedig, ahogy az ilyenkor lenni szokott, sokan mentek fel a hegytetőre szánkózni, síelni, vagy egyszerűen csak megcsodálni a hófedte erdőt. A látogatók nagy száma nem érte felkészületlenül a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményt – mondta el lapunknak Mikó Gergely igazgató.

Átfogó kutatás a Hegyvidék fejlesztési lehetőségeiről

A XII. kerület társadalmi, gazdasági, ingatlanpiaci folyamatait tágabb kontextusban is értelmező, a kerületrészekben élők igényeit és a fejlesztési lehetőségeket sokrétűen feltáró kutatási anyagot állított össze egy szakértői csapat a Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából. Az elemzések eredményei számos esetben még a kutatókat is meglepték – ezekről a tanulmány készítésében részt vevő Kocsis János Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke beszélt lapunknak.

Értékes munkát végeznek a fogyatékossággal élők

Aki már járt a hegyvidéki Bake My Day pékségben vagy az Ízlelő étteremben, tudja, hogy a fogyatékossággal élő emberek értéket teremtenek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, aki bejelentette: a kormány ebben az évben soha nem látott mértékben támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

Írásban tartott közmeghallgatást az önkormányzat

A járványhelyzet miatt, a korábbiaktól eltérően, írásos formában hirdetett közmeghallgatást a Hegyvidéki Önkormányzat a múlt év végén. A számos kérdésből és válaszból – amelyek mind megtalálhatók az önkormányzat honlapján – kitűnik, hogy a XII. kerületben élőket mostanában leginkább a parkolással, közlekedéssel összefüggő problémák, valamint a zöld területekkel kapcsolatos témák foglalkoztatják.

Terv szerint halad az egészségügyi dolgozók beoltása

A Hegyvidéken is megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni védőoltása. Az eddigi tapasztalatokról és a legfontosabb tudnivalókról Janecskó Mária főorvos, a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb oltóközpontjának vezetője beszélt lapunknak.