Április 1-jén indulhat újra a fogaskerekű

Bár a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi ígérete szerint már az őszi felújítást követően járnia kellett volna a fogaskerekűnek, a cég a téli hónapokban is szüneteltette a járatokat, nagy gondot okozva ezzel a közlekedési eszközt rendszeresen használó hegyvidékieknek, különösen az időseknek. A BKK most azt ígérte, április 1-jén már tényleg teljesülhet a hegyvidékiek vágya, és újra járhat a város legrégibb kötöttpályás közlekedési eszköze a Városmajor és a Széchenyi-hegy között.

A 60-as jelzésű járat munkanapi menetrendje változatlan marad, a hétvégi napokon pedig 15 percenként közlekedik. A BKK tájékoztatása szerint a szerelvények a kora hajnali és a késő esti órákban a TeleFogas rendszerben járnak majd. Ez azt jelenti, hogy csak akkor indulnak el, ha erre előtte bejelentett utazási igény érkezik. Ily módon ebben az időszakban csökkenhet a fogaskerekű melletti lakóterületek zajterhelése.

A jó idő beköszöntével hétvégenként – amennyiben az utasforgalom tartósan indokolja – a szolgáltató sűrűbben indítja majd a szerelvényeket. A részletes menetrendi információk 2023. március közepétől lesznek elérhetők a BKK felületein.

Az elmúlt hónapokban sok hegyvidéki lakos írt panaszos levelet az önkormányzatnak a fogaskerekű téli leállása és a járatokat helyettesítő pótlóbuszok szervezetlensége miatt, még aláírásgyűjtés is indult a fogaskerekű megmentéséért. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester személyesen tárgyaltak a BKK vezetésével, és a fővárosi közgyűlésben is napirendre került az ügy. Fonti Krisztina több nyílt levelet írt Budapest főpolgármesterének a probléma megoldása érdekében. Az áprilisra ígért újraindítás azt jelzi, hogy a fogaskerekű érdekében indított akciók eredményesek voltak. (Forrás: hegyvidek.hu)