Centenariumi_fesztival_es_emlekev_Cziffra_Gyorgy_tiszteletere

Centenáriumi fesztivál és emlékév Cziffra György tiszteletére

Számos nagyszabású rendezvénnyel bővül a hagyományos Cziffra György Fesztivál. A névadó születésének 100. évfordulóját Magyarországon emlékév keretében ünnepeljük, és az UNESCO is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Impozáns számokkal büszkélkedhet a Cziffra György-emlékév: 12 fővárosi helyszínen, 13 hazai vidéki városban, 15 országban összesen több mint 100 zenei esemény valósul meg a magyar zene géniusza tiszteletére.

A Cziffra György Fesztivál sikertörténete a Hegyvidéken kezdődött 2016-ban. A program folyamatosan bővült, gazdagodott, előbb országos hírű, majd nemzetközi rangú rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Mindezt Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester idézte fel a hatodik fesztivál előkészületeit bemutató – éppen november 3-án, a névadó 99. születésnapján rendezett – sajtótájékoztatón a MOM Kulturális Központban. Természetesen a XII. kerület továbbra is „saját gyermekeként” tekint az eseményre – tette hozzá a polgármester.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál alapító művészeti vezetője elmondta, hogy gyermekkora óta példaképe és mestere Cziffra György. Feladatának tekinti, hogy a zongoraművész születésének századik évfordulóját méltó módon ünnepeljük meg itthon és külföldön egyaránt. Beszélt a rendezvénysorozat nemzetközi jelentőségéről és a következő generációk zenei oktatásának fontosságáról is, majd a zongorához ülve egy remek Strauss-parafrázissal örvendeztette meg a jelenlévőket.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Külügyminisztérium aktív szerepet vállal az emlékévben külföldön rendezett kulturális programok előkészítésében. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat nagy eseménye lesz Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenye, amely pontosan a 100. születésnapon Budapesten, majd néhány nappal később Párizsban is látható-hallható lesz. Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára Réthelyi Miklós elnök üzenetét tolmácsolta: az ENSZ kulturális szervezete lehetővé tette, hogy a világszervezet és a tagállamok együtt ünnepeljék a centenáriumot.

Besszer Szilvia, Balázs János felesége, a fesztiválok fáradhatatlan rendezője ismertette az emlékév legfontosabb eseményeit. A hatodik Cziffra György Fesztivál február 9. és 21. között nyolc koncerttel várja a zeneszerető közönséget. Borisz Berezovszkij és Balázs János zongoraművészek játszanak a nyitókoncerten, majd a kanadai Marc-André Hamelin zongoraestje következik ugyancsak a Zeneakadémián. Szintén a patinás terem ad otthont a korábban is nagy sikert arató ZongOpera műsornak, Miklósa Erika és Balázs János közreműködésével.

A fő hegyvidéki fesztiválhelyszín, a MOM Kulturális Központ kínálatából most sem hiányozhat a Bárest a Hot Jazz Banddel és Sárközi Lajos zenekarával, valamint a kerekasztal-beszélgetés, ezúttal a hit és a művészet kapcsolatáról, Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya és Balázs János részvételével. A beszélgetést Bősze Ádám vezeti, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomimprovizációi szórakoztatják majd a hallgatóságot. Ugyancsak a MOMkult vendégei lesznek az eddigi fesztiválok díjazottjai és Pál István népzenész zenekara, a Szalonna és Bandája.Centenariumi_fesztival_es_emlekev_Cziffra_Gyorgy_tiszteletere_2

Az improvizáció, ami szerves része volt Cziffra György művészetének, ezúttal is önálló estet kap, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, valamint két világhírű, külföldön élő hazánkfia, Snétberger Ferenc gitáros és Tony Lakatos szaxofonos közreműködésével. A Mozart öröksége című gálakoncerten Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel.

Februárban további programok is várhatók a XII. kerületben. A Cziffra életét bemutató A virtuóz című film vetítése és a korábban Ifjú Tehetség-díjjal kitüntetett művészek koncertje a Hegyvidéki Kulturális Szalonban lesz, míg aatoth franyo kiállítása a Hegyvidék Galériában, Pagels-Tóth Anna tárlata pedig a MOMkult Reich Károly Lépcsőgalériájában kap helyet.

Az emlékév egyéb koncertjein is világhírű muzsikusok játékát élvezhetjük majd, 2021. március 20-án például Martha Argerich zongoraművész és Mischa Maisky csellista Brahms-, Schumann- és Chopin-műveket ad elő a Zeneakadémián. A külföldi hangversenyeknek a világ legrangosabb zenei színhelyei biztosítanak otthont, köztük olyanok, ahol Cziffra György is fellépett: Senlis, Nizza, Párizs, Genf, Bécs, a londoni Covent Garden és a New York-i Lincoln Center is szerepel a sorban.

Márton Attila

 

További információk: www.cziffrafesztival.hu és www.cziffra100.com