A főváros legrangosabb zarándoklata

„Elsősorban lelkipásztor volt, és nem közéleti szereplő, aki azonban mindig kiállt az ő szeretett egyháza és hazája mellett és az üldözöttek védelmében” – jellemezte Mindszenty Józsefet dr. Bernyák Adrienn. A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület elnökével a magyarok huszadik századi apostoláról, a főváros legrangosabb zarándoklatáról, valamint a Mindszenty-ablakról beszélgettünk.

 • Mi is beszámoltunk 2016-ban a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület megalakulásáról. Akkor mesélt nekünk a céljaikról, valamint nagy álmukról, a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom második világháborúban megsemmisülő Szent Erzsébet-ablakának a pótlásáról. Milyen érzés visszagondolni az elmúlt hat évre?
 • Büszkék vagyunk arra, hogy 2019-ben elkészült a Szent Erzsébet-üvegablak, Fűri Judit üvegtervező, restaurátor munkájának köszönhetően. Ezt követően felújítottuk az életveszélyessé váló Szent Cecília-ablakot és a Jézus Szíve-ablak egyes részleteit is.
 • A templomban jelenleg két ablak még üresen áll. Azoknak mi lesz a sorsa?
 • A templom tervezője, Árkay Bertalan és az üvegablakok megálmodója, Sztehlo Lili eredetileg ezekbe is színes ólomüveg díszítést képzelt el, de a tervek végül nem készültek el. Szerettük volna pótolni, ezért 2019 végén országos képzőművészeti pályázatot írtunk ki a még üresen álló ablakokra. Az egyik témája Mindszenty József bíboros, a másiké „Az Eucharisztia Forrás a világ életéért”.A_fovaros_legrangosabb_zarandoklata
 • Milyen szempontok alapján választották ki a győztest?
 • Napilapokban, szakmai portálokon, a Városmajori Híradóban és természetesen a Hegyvidék lapban is közzétettük a felhívást. Harminc pályázó adta be a munkáit. Lambert Zoltán atya vezette a zsűrit, amely egyhangú döntéssel Csűri Johanna és Szlabey Balázs Mindszenty-ablakát tartotta kiemelkedő alkotásnak, és megvalósításra javasolta. A fiatal művészek különleges témakezeléssel és vizuális megjelenéssel oldották meg a feladatot, ami egyszerre merített ihletet a templom korábbi üvegablakaiból, és teremtett valami egészen eredeti, szerethető képi és színvilágot. Nagy öröm számunkra, hogy a nyertesek tervei szinte mindenkinek nagyon tetszettek.
 • Miért érzik fontosnak, hogy Mindszenty József tiszteletére is állítsanak üvegablakot?
 • Az ötlet Boldvai Józseftől, a Városmajori Kolping Család vezetőjétől származik, amelyet Lambert Zoltán plébános is elfogadott és támogatott. Mindszenty József a katolikus egyház, a magyar történelem kiemelkedő alakja. Fáradhatatlanul dolgozott a társadalmi igazságosság és a munkások emberi méltóságának biztosításáért, különös gondja volt a szegényekre és a kitaszítottakra. Mindig kiállt az ő szeretett egyháza és hazája mellett. Az emberi jogok védelmezőjeként őrzi emlékét a világ. Életszentségét a közelmúltban ismerte el Ferenc pápa, azóta nevezhetjük őt tiszteletreméltó bíborosnak.
 • Mikor láthatjuk az elkészült a Mindszenty-ablakot?
 • Nem tudom...
 • Ezt most nagyon elkeseredetten mondta!
 • Az anyagi keretünk megvolt rá, azonban néhány ügybuzgó amatőr elkezdte támadni a Mindszenty-ablakot, és ezzel megállt a kivitelezés előkészítése. Pedig ez az ablak szép hidat képezne a remetei kegytemplommal: a városmajori plébániatemplomban egy üvegablak, ott pedig egy szobor idézné a bíboros alakját a zarándokok elé. Bízunk abban, hogy sikerül leküzdeni ezt a nem várt nehézséget! Megjegyzem, ha annak idején Kriegs-Au Emil vezető lelkész és a tervezők figyelembe vették volna a kívülről érkező új és újabb javaslatokat, akkor Serédi Jusztián bíboros nem tudja felszentelni a templomot 1933. június 4-én, pünkösdvasárnapon.
 • A nehézségek ellenére már készülnek a főváros legrangosabb zarándoklatára, ami szeptember 17-én indul. Mesélne a részletekről?
 • Most szeptemberben lesz hetvenöt éve, hogy Mindszenty József bíboros százezer férfi gyalogos zarándoklatát vezette a Városmajorból Máriaremetére. A különleges évforduló alkalmából – ahogy a rendszerváltozás óta kezdetben évente, majd ötévente – újra megrendezik a budapesti ájtatosságot, aminek a keretében kereszténységünkért, hazánkért és a hercegprímás boldoggá avatásáért imádkozunk. Az imádságos légkör mellett a családok és a fiatalok részvétele vidám közösségi élménnyé teszi a zarándoklatot.
 • Ahogy hat évvel ezelőtt, most is felteszem a kérdést: milyen megvalósításra váró álmai vannak még a Sztehlo Lili Kulturális Egyesületnek?
 • Az üvegablakot mindenképpen szeretnénk megvalósítani, de tervben van egy hiánypótló, a bíboros életét bemutató útikönyv és dokumentumfilm készítése is. A célunk az, hogy minél többen megismerjék Mindszenty Józsefet, a magyarok huszadik századi apostolát.

B. M.

 

A zarándoklat megszervezését anyagilag is lehet támogatni. Számlaszám: OTP, 11712004-20037934 (a városmajori plébánia bankszámlaszáma). Az átutalásnál a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni: „Mindszenty-zarándoklat”.