Hozzátartozói csoport indul

Segítő csoport indul demenciával élők hozzátartozóinak április 13-tól a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodája és a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével. Időpont: kéthetente csütörtök 10.00–11.30. Helyszín: Félsziget Közös Pont, 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 28/a. Jelentkezési határidő: 2023. március 19. 

A program ingyenes! A részvételi szándékot az alábbi e-mail-címen vagy telefonszámon lehet jelezni: kocsis.juditilona@hegyvidek.hu, 06-70/938-9626. A csoportba való felvételt egyeztetett, személyes interjú előzi meg.

 

*

Magyarországon mintegy 200 000 demenciában szenvedő beteg él. A tévhittel ellentétben a demencia nem egy konkrét betegség, hanem gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, amiknek a hátterében különböző betegségek állhatnak (pl.: Alzheimer-kór).

A tünetek az alábbiak lehetnek:

- memóriazavar,

- gondolkodási, problémamegoldási zavarok,

- beszédproblémák.

Az érintettek körében gyakori a hangulatváltozás, ami befolyásolja a viselkedésüket. A demencia nem az öregedés természetes velejárója! Ezek a változások általában kezdetben kicsik, de idővel a tünetek felerősödhetnek annyira, hogy befolyásolják a beteg mindennapi életét, végül pedig rövidítik az ember élethosszát.

A változások nagy terhet raknak a hozzátartozók vállára, emiatt fontosnak tartjuk, hogy legyen egy tér, ahol megoszthatják tapasztalataikat egymással. A csoportot olyanoknak ajánljuk, akik érzelmileg megterhelőnek érzik a hozzátartozóikról való gondoskodást, a kapcsolattartást. A csoport arra épül, hogy hasonló helyzetű emberek egymást támogatják.

Kocsis Judit idősügyi referens