Közérthetőbbé válhat a városképi szabályozás

A városképi illeszkedés, valamint a helyi védelem szabályait rögzíti a Hegyvidék településképi rendelete, amihez egy arculati kézikönyv is kapcsolódik – ez utóbbi képekkel és rajzokkal illusztrálva mutatja be a harmonikus város- és utcakép megteremtését elősegítő, pozitív példákat. A rendeletet és a kibővített kézikönyvet bő másfél évvel ezelőtt fogadta el az önkormányzat, a gyakorlati tapasztalatok alapján most ezek pontosítása következik.

„A módosítások fő célja, hogy könnyebben értelmezhetők legyenek a szabályok” – mondta el lapunknak Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész. Kitért rá, hogy a módosítandó településképi rendeletben külön fejezet foglalkozna a cégjelzésekkel, a közterületi árusítással és a reklámokkal.

A részleteket illetően megemlítette, hogy kifejezetten tiltottak a homlokzatokon a reklámcélú molinók, építési reklámhálót pedig a bejelentést követően csak az építési állványra lehet helyezni, arra az időre, amíg ténylegesen zajlik a felújítás. A cégjelzéseknél, üzletfeliratoknál – amelyek jó példáit az arculati kézikönyv az eddigieknél bővebben, szintén külön fejezetben mutatja be majd – egyebek mellett tilosak a futófények, a kápráztatóan világító feliratok, míg a közterületi árusítás kapcsán olyan szabályok készülnek, amik a standok egységesebb megjelenését segíthetik elő.Kozerthetobbe_valhat_a_varoskepi_szabalyozas

Harmincöt épülettel bővülne a kerületi védett épületek köre a rendelet módosításával. Emellett pontosítaná az önkormányzat a településképi követelményeket annak érdekében, hogy a védelemmel érintett épületek tulajdonosai számára egyértelmű legyen, milyen esetekben van szükség tervtanácsi vagy főépítészi konzultációra. A főépítész példaként hozta fel, hogy egy ablakcserét a jövőben nem kell tervtanács elé vinni, de a homlokzatfelújítás már ebbe a körbe tartozik.

„Minden homlokzati változtatás esetén érdemes konzultálni a városrendezési és főépítészi irodával. Munkatársaim nemcsak a szabályok között segítenek eligazodni, hanem a megfelelő műszaki megoldás kiválasztásához is tanácsot tudnak adni” – hívta fel az ingatlantulajdonosok figyelmét Hapszné Tarcsafalvi Eszter. Mint mondta, igény szerint a védett, valamint az értékvédelmi folyamattal érintett házak helyreállítását célzó értékvédelmi pályázat összeállításában is segítséget nyújt az iroda. Arról is szólt, hogy az idei értékvédelmi pályázatnál már nincs beadási határidő, a keret kimerüléséig folyamatosan benyújthatók a támogatási kérelmek.

n.

 

A településképi rendelet és arculati kézikönyv módosításának tervezetei május végétől a hegyvidek.hu/onkormanyzat/koncepciok-strategiak/keszulo-telepulestervek weboldalon olvashatók, valamint az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszerben (E-TÉR) is megtalálhatók lesznek. Ezekkel kapcsolatban 15 napon keresztül van lehetőség észrevételeket tenni az E-TÉR-en, további felvilágosítást a partnerseg.tkr@hegyvidek.hu címen kaphatnak az érdeklődők.