Különleges értékek a Hegyvidéki Ízlelőben

Önbecsülés, profizmus és hit – ezeknek az erényeknek az ábrázolása is helyet kap abban a készülő fotóalbumban, ami az Érték vagy! program részeként a művészet nyelvén mesél megváltozott munkaképességű embertársaink mindennapjairól. A különleges kötet válogatott képeibe elsőként a Hegyvidéki Ízlelőben nyerhettünk bepillantást. Az étterem három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a polgármesteri hivatalban, és a fogyatékkal élő munkatársak azóta is örömmel dolgoznak az elégedett vendégek mosolyáért.
„Még mindig emlékszem polgármester úr szavaira. Az első megbeszélésünk alkalmával azt mondta nekem, hogy a hegyvidékiek nyitottak és befogadók, ezért jó helyünk lesz itt. Ez valóban így is történt. Fantasztikus eredményeket értünk el, a valóság még a legoptimistább forgatókönyvünket is túlszárnyalta – idézte fel a kezdeteket Mészáros Andrea, az éttermet üzemeltető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője, aki a koronavírus-járvány okozta kihívásokról is beszélt az albumbemutatón. – A legfontosabb a kollégáink biztonsága volt, ezért arra kértük őket, hogy maradjanak otthon. Nem sokkal később a hozzátartozók aggódva kérleltek minket, hogy engedjük dolgozni a szeretteiket, mert sokan mély depresszióba zuhantak; voltak, akik felöltözni, fürdeni, sőt még enni sem akartak. Ekkor döbbentem rá, hogy a fogyatékkal élő kollégáink számára a munka nem a megélhetésről, sokkal inkább a »fontos vagyok« érzésről szól.”Kulonleges_ertekek_a_Hegyvdideki_Izleloben1„Büszkék vagyunk a Hegyvidéki Ízlelőre, ahogy a Böszörményi úti Bake My Day kézműves pékségre is, amelyek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester, majd a jelenlegi nehézségekről is szólt. – Most nem a vírus, hanem az emelkedő energiaárak fenyegetnek. Fontos lenne, hogy a COVID okozta kihívásokat túlélő kisvállalkozások is bekerüljenek azon százezer cég közé, amelynél alacsonyan maradnak a rezsiköltségek!”
Mint a polgármester fogalmazott, az önkormányzat kiemelt feladatai közé tartozik a Hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon üzemeltetése, valamint a támogatott lakhatás biztosítása is. A sikerek közt említette azt a helyet is, ahol most már nyolc sérült ember élhet teljes életet. „A szomszédok meggyőzése nem volt egyszerű feladat, de végül egy nagyon jó felszereltségű, magas színvonalú lakással tudtunk otthont teremteni fogyatékkal élő embertársaink számára” – tette hozzá.
A családbarát étteremben bemutatott művészi album egyedülálló fotókkal épít hidat a fogyatékkal élők és ép embertársaik közé. „Nekem mindig egy fókuszom van: az ember. Ezekkel a képekkel azt szerettem volna megmutatni, hogy a fogyatékkal élők semmiben nem különböznek tőlünk, a munka világában pedig ők is kiemelt értékeket képviselnek” – mondta lapunknak Szeidl Marian fotóművész.
„Nemcsak az volt a célunk, hogy segítsük a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását, hanem az is, hogy a gazdasági szereplők ne féljenek megváltozott munkaképességű kollégákat foglalkoztatni. Ők a munkán kívül a művészetben, a sportban és az élet számos más területén is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A Hegyvidéki Ízlelő is kiváló példa erre” – magyarázta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki kiemelte: a megváltozott munkaképességűek segítésében a kormánynak, az önkormányzatoknak, a civil társadalomnak, az egyházaknak és a gazdasági szereplőknek is részt kell vállalniuk.Kulonleges_ertekek_a_Hegyvdideki_Izleloben2A politikus kitért arra is, hogy a program részeként elindult az ertekvagy.hu elnevezésű álláskereső portál, amelyre már több mint 600 cég és 3600 álláskereső regisztrált. „Azt gondolom, hogy az itt látható képek minden szónál többet mondanak – értékelte az egynapos kiállítást Fülöp Attila. – Esélyt adnak arra, hogy mindenkihez eljuttassuk az üzenetünket: fogyatékkal élő embertársainkban nem a hiányokat, hanem az értéket kell meglátnunk.”

B. M.