Munkába állt az új járdatakarító gép

Környezetbarát, hatékony, nemcsak seper, hanem vízzel is tisztít, ráadásul könnyen navigálható, és a szűkebb hegyvidéki járdákon sem akad el a Hegyvidéki Önkormányzat új takarítógépe. Az eszközt Fonti Krisztina alpolgármester indította el első „hivatalos” útjára a Városháza téren.
Az önkormányzat évek óta működtet járdatakarító gépet a XII. kerület alsó részén, azonban a berendezés elromlott, és mivel már nem lehetett gazdaságosan megjavítani, a pozitív üzemeltetetési tapasztalatokra való tekintettel újat vásárolt. A közbeszerzésen legkedvezőbb árú eszköz megvétele után a járdatakarítás a már megszokott rendben folytatódhat – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester. Mint emlékeztetett, valójában ez nem egy kötelező feladat az önkormányzat számára, hiszen a járdákat az azokhoz csatlakozó társasházaknak vagy az ott működő, portállal rendelkező üzleteknek kell tisztán tartaniuk.
„Tulajdonképpen arról van szó, hogy besegítünk a társasházaknak. Azért tesszük ezt a sűrűn lakott részen, mert itt jelentős a kerületen kívülről érkező gyalogosforgalom, sokkal többen járnak erre, mint a kertvárosi övezetben” – folytatta az alpolgármester.Munkaba_allt_az_uj_jardatakarito_gepA gép a már megszokott, Böszörményi út, Kék Golyó utca, Jagelló út, Alkotás utca, Avar utca által határolt területen dolgozik. Nemcsak a port, az eldobált szemetet, hanem a kutyaürüléket is képes eltávolítani – szerencsére ez utóbbiból egyre kevesebbet látni az utcákon –, sőt a megfelelő kiegészítő használatával akár hókotrásra is alkalmas.
Bár kis helyen is képes manőverezni, néhány oszlopot így is át kell helyezni, és megvágni a járda fölé nyúló bokrokat, hogy akadálymentesen tudjon haladni a jármű. A takarítógép egy hét alatt járja be a teljes területet, és ennyi idő alatt mintegy 20 ezer négyzetméter járdát tisztít meg.

mm.