Múzeumba költöznek a villamosmatuzsálemek

Megmenekülhetnek a pusztulástól azok a több mint százéves villamosok, amelyek a forgalomból történő kivonásukat követően közel negyven éven át a zugligeti kemping recepciójaként és büféjeként működtek. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy az ipari, közlekedési örökségünk megmaradjon, és be tudjuk mutatni” – jelentette ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Schneller Domonkos, a két szerelvényt elszállító Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Az 1000-es típusú villamoskocsik 1911-ben és 1912-ben készültek, eredetileg favázasként, aztán az 50-es években mindkettő acélvázas lett. A hazai ipar korabeli csúcstechnológiájának számító, különösen erős motorral szerelt villamosok jól bírták az emelkedőt, így tudtak szolgálni évtizedeken keresztül a legendás zugligeti vonalon is. Az 1041-es és 1063-as pályaszámú kocsik restaurálása az Északi Járműjavítóban történik majd, és a tervek szerint eredeti szépségükben lesznek ismét láthatók egy új, állandó kiállításon.Muzeumba_koltoznek_a_villamosmatuzsalemek

Pokorni Zoltán polgármester arra emlékeztetett, hogy 1977-ben szűnt meg a közlekedés az egykori zugligeti villamosvonalon. Azóta is sokan szeretnék, ha újraépülhetne az 58-as pályája, ennek érdekében azonban a Hegyvidéki Önkormányzat csak annyit tud tenni, hogy meghagyja a jövőbeni visszaalakítás lehetőségét, és vigyáz arra, hogy senki ne építhesse el az ehhez szükséges területet.

A polgármester kitért rá, hogy elkészültek a tervek a zugligeti „katlanban” lévő villamos-végállomás favázas műemlék épületének helyreállítására. Ezek szerint ismét étteremként funkcionálhatna az épület, amely körül telente jégpálya üzemelne. A szomszédunkban dúló háború miatt kialakuló nehéz gazdasági helyzetre tekintettel azonban, sok más beruházással együtt, ennek támogatását is felfüggesztette a kormány.

Az önkormányzat most az egykori villamos-végállomás alatti területet rendezi, hogy megfelelő parkolási lehetőséget alakítson ki a Zugligeti Libegőhöz érkező látogatók számára. A murvás terület – a normafai parkolóhoz hasonlóan – fizetőparkolóként működik majd hétvégenként.

sz.