Rendelésre jön a fogaskerekű

Hajnalban és késő este már csak akkor indul el a fogaskerekű, ha hívjuk. A fogashoz hasonlóan a 155-ös és a 156-os buszokon is lehetővé vált a kerékpárszállítás, a Normafa buszos kiszolgálásának bővítése kapcsán pedig társadalmi egyeztetést kezdett a Budapesti Közlekedési Központ.

Másfél hónapos üzemszünet után, a pályakarbantartási munkák befejeztével ismét jár a fogaskerekű, de nem úgy, ahogy eddig megszokhattuk. A menetrend és az üzemidő ugyan nem változott, ám hajnalban és a késő esti órákban már csak akkor indul el, ha előzetesen megrendeljük.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által most bevezetett, úgynevezett Telefogas-rendszerben hétköznap reggelente 5.30-ig, hétvégén és ünnepnap 7.30-ig, valamint mindennap késő este 22.00 óra után csak akkor indulnak el a szerelvények, ha azt az utasok kérik. Hívás esetén a fogaskerekű addig a megállóig megy, ameddig az igénylő utazni szeretne, onnan visszatér a Városmajor végállomásra. Az új rendszer előnye, hogy a járat nem közlekedik feleslegesen az alacsony forgalmú időszakokban, így éjszaka kisebb lesz a zajterhelés a környéken.

Az utazási igényt a menetrendi indulás előtt legkésőbb 30 perccel kell bejelenteni a BKK ügyfélszolgálati telefonszámán (+36-3/255-255) vagy a telefogas.bkk.hu weboldalon. A városmajori végállomáson a diszpécsernél is jelezhetjük, ha utazni szeretnénk. Ebben az esetben nem szükséges 30 perccel korábban bejelentést tenni, akár közvetlenül a menetrendi indulási időpont előtt is szólhatunk. A már közlekedő vonatnál a járművezetőt is értesíthetjük további utazási szándékunkról.

 

*

A fogaskerekű szerelvényein már közel harminc éve lehet kerékpárokat szállítani. Ezt a lehetőséget az elmúlt években több más hegyvidéki járatra – például az 59-es villamosra, valamint a 21-es és a 212-es buszokra – is kiterjesztette a BKK, amely a napokban két újabb vonalon tette lehetővé a bringaszállítást.

Most már a Kútvölgyi út térségét kiszolgáló 155-ös és 156-os buszokra is fel lehet szállni biciklivel, az erre kijelölt járműveket külön piktogram jelzi. Egy buszon egyszerre csak egy kerékpár szállítható, amelyet biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. Mivel ez a rész megegyezik a babakocsik és a kerekesszékesek számára fenntartott területtel, ezért a BKK azt kéri a kerékpárosoktól, hogy legyenek előzékenyek a kisgyerekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és szükség szerint adják át nekik a helyet. A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.

Míg hétköznap egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, valamint kerékpárbérlettel lehet bringát szállítani, ez a lehetőség hétvégenként ingyenesen vehető igénybe az erre kijelölt vonalakon. A személyszállításért természetesen továbbra is fizetni kell, tehát a kerékpárral közlekedőnek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A kisméretű, legfeljebb 41 centiméter (16”) külső kerékátmérőjű bicikli, valamint a roller és – mérethatár nélkül – az összecsukott kerékpár továbbra is díjtalanul, minden járaton kézipoggyászként szállítható.

 

*

A BKK társadalmi egyeztetést indított a Normafa buszos kiszolgálásának bővítéséről. A tervek szerint 2022 júliusától a 212-es autóbusz minden időszakban meghosszabbított útvonalon, azaz hétköznap, valamint hétvégén reggel és este is a Normafáig közlekedne. Csúcsidőszakban, az utasforgalomhoz igazodva, 212A jelzéssel sűrítőjáratok indulhatnak a Boráros tértől a Svábhegyig.

A 21-es autóbuszcsalád is a 212-es járatokhoz hasonló módon, az utasforgalmi igényeknek megfelelően közlekedhet. A Széll Kálmán tértől 21B jelzéssel Csillebércig, 21-es jelzéssel a Normafáig, csúcsidőben pedig 21A jelzésű sűrítőjáratokkal a Svábhegyig járnak majd a buszok. A 21B hétvégén kora hajnalban és késő este a KFKI-nál lévő végállomás és a Gyermekvasút megálló között Telebusz-rendszerben lesz elérhető, azaz csak akkor megy végig az útvonalán, ha hívják.

A fejlesztés eredményeképpen a Svábhegy és a Normafa között, változatlan járatsűrűség mellett, nagymértékben bővülnek a környéken élők közvetlen városi kapcsolatai, és egyszerűbbé válik a Normafa megközelítése több területről is. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es autóbuszcsalád a jelenleginél sűrűbben jár majd.

A Budapesti Közlekedési Központ a tervezett változtatásokkal kapcsolatban május 10-ig várja az utazók észrevételeit a bkk.hu honlapon, a „Társadalmi egyeztetés” menüpont alatt.

k.