Standby – kortárs magyar művészek szabadtéri kiállítása

A művészet mindig utat talál: amikor a múzeumok, kiállítótermek, galériák zárva tartanak, akkor szabadtéren – most éppen a MOM Kulturális Központ mellett. A koronavírus-járvány szülte kortárs reflexiókból született Standby tárlaton több mint negyven magyar alkotó fotó- és képzőművészeti reprodukciója tekinthető meg.

Rófusz Ferenc és az Oscar-díjas sikersztori

„A filmjeim alapján mindenki azt hiszi, hogy én egy depressziós, szorongó ember vagyok. Pedig ez egyáltalán nem igaz” – mondja Rófusz Ferenc, aki A légy című animációs rövidfilmjével írta be magát a műfaj történelemkönyvébe. Az ízig-vérig hegyvidéki Oscar-díjas alkotó az Auguszt Pavilonban mesélte el sikerének storyboardját.

A szépség és a szabadság örök eszméje

Mindig a szobrászat klasszikus hagyományait tekintette mércének, számos író, költő, szobrász tartja őt a példaképének. Ferenczy Béni szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából Bodonyi Emőke művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum kurátora tartott előadást októberben a Hegyvidék Galériában.

Művészet hittel, alázattal és áldozattal

A győri Püspökvár udvarában talált otthonra Borza Teréz ünnepélyes keretek között felavatott szoborkompozíciója. A Ferenczy Noémi-díjas alkotóművésszel, a Galéria 12 Egyesület vezetőjével beszélgettünk.