Jó volt újra együtt lenni

Egy év kihagyás után minden ott folytatódott, ahol abbahagytuk: ismét megállás nélkül pörgött a kosaras körhinta, nagyokat nevettünk Albert, a bábjáték-automata gépies hangon mondott viccein, és jó volt újra együtt körbetáncolni a Városháza teret, miközben azon is szívesen elgondolkodtunk, milyennek szeretnénk látni kerületünket 2040-ben. Az újbóli találkozás öröme és a közösen megélt élmények jelentették az ezúttal három helyszínen – a MOMkult kertjében, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban – megtartott Hegyvidéki Ősz legnagyobb varázsát. (Képgalériánk a cikk alján tekinthető meg a fotókra kattintással.)

„Örömmel kell énekelni!”

Százöt éve született Magyarország leghíresebb tenoristája, Simándy József, a Kossuth-díjas operaénekes, főiskolai tanár, a 20. század „igazi Bánk bánja”, a Hegyvidék díszpolgára. Közismert volt a XII. kerülethez való kötődése, több mint harminc évig élt a Mártonhegyen. Tisztelői, rajongói száma azóta sem csökkent, emléke, hangja összeköt bennünket.

„A véletlenek megett mindig az Isten nevet”

A Hegyvidéki Ősz programjaival egy időben a Diana parkban is zajlott az élet: a terményünnepre várta az érdeklődőket a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület és a Budapest Hegyvidék XII. Kerület Német Nemzetiségi Önkormányzat. A népszerű rendezvény a Hegyvidéki Őszhöz hasonlóan a közösségépítést szolgálja, miközben a résztvevők a német népszokásokkal ismerkedhetnek.

Négyesek nagy zenélései a GetCloser jazzfesztiválon

A járvány ellenére „évkihagyás” nélkül folytatódik a rendkívül népszerű, hagyományos hegyvidéki zeneünnep, a GetCloser Jazz Fest. Tavaly tavasszal az utolsó pillanatban, még a karanténidőszak előtt sikerült lebonyolítani, az idén ősszel pedig – minden eddigit meghaladó méretben – három hónapon át tíz zenekar negyven művésze részvételével zajlik a koncertsorozat a MOMkult-ban és a Budapest Kongresszusi Központban. Szeptember utolsó hetében két este a hazai és a nemzetközi szcéna két-két kiemelkedő formációja lépett fel.