Ha nyár, akkor Hegyvidéki Kulturális Szalon!

Hangulatos koncertek, zenei időutazás, a nagy egyiptomi szfinx titkai, hastánc, előadások, művészeti kiállítások és dallamokban gazdag kalandok – a Hegyvidéki Kulturális Szalon nyáron is sok érdekességet kínál a minőségi kikapcsolódás kedvelőinek. A programokról Menyhárt Éva, az intézmény vezetője beszélt lapunknak.

  • Az elmúlt években igazi családdá formálódott a Hegyvidéki Kulturális Szalon közössége. Hogy vannak mostanában?
  • A visszajelzések most különösen fontosak számunkra, mivel kulturális intézményként lételemünk olyan programokat kínálni, amikre szívesen eljönnek az emberek. Mindig öröm látni az elégedett látogatókat, és jólesnek az elismerő szavak is. A járvány beárnyékolta az életünket, de továbbra is összetart a közösségünk. Ismerős arcokból pedig egyre több van, boldogsággal tölt el minket, hogy folyamatosan bővül a családunk.
  • Végre itt a nyár – ráadásul korlátozások nélkül!
  • Már nagyon vártuk ezt az időszakot, készültünk is rá! Sok más mellett az egyik emblematikus programunk, a Zenélő Budapest is elstartolhat, amely már negyedik éve a szalon teraszán várja az érdeklődőket. Megtisztelő számunkra, hogy mi is helyet adhatunk ennek a nívós eseménysorozatnak. Csütörtök esténként a szvingkorszak gyöngyszemei mellett különböző műfajok is megjelennek nálunk, a könnyűzenétől a klasszikusig, tehát elég széles a repertoár. Július 21-én Zsikó Zsuzsanna és Szokolay Dongó Balázs adnak népzenei koncertet, július 28-án ifj. Sárközy Lajos hegedűn, Csík Gyula cimbalmon, míg augusztus 4-én Fritz József klarinéton, Gáspár Pál bendzsón játszik, majd ellátogat hozzánk a Swing-dixieland is, augusztus 11-én pedig Elek István és Gyárfás István idézi fel a jazz aranykorát. Júliusban minden szombaton 10.30-kor óriás hangszerekkel és mesekoncerttel kedveskedünk a gyerekeknek. Mindeközben a teraszon nyáresti koncertek lesznek: július 29-én Derzsi György színművész és Balogh László gitárművész Hol van az a nyár? című produkcióját élvezhetjük, augusztus 5-én pedig Vázsonyi János szaxofonművész különleges zenei időutazásra hív minket az ókortól egészen a napjainkig. November végéig tart majd a Szalonkönnyű elnevezésű zenei sorozatunk, amin könnyű- és világzenei koncertekkel várjuk az érdeklődőket, többek mellett a Zonda Igor Jazz Együttest is hallhatjuk.Ha_nyar_akkor_Hegyvideki_Kulturalis_Szalon2
  • A Hegyvidéki Kulturális Szalon épületébe is érdemes betérni, rendszeresen különleges programokból válogathat a közönség. A nyáron milyen érdekességekkel készülnek?
  • Nyár végéig Tóth Miklós hobbifestő Színes világ című kiállításának adunk otthont. Igen gazdag, változatos tematikát láthatunk, tájképeket, zsánerképeket és ikonokat is megcsodálhatunk. A kiállítás mottója Ignotus egyik idézete: „A kép nem lehet néma, minden kép beszél, de szóban azért nem lehet pontosan elmondani, hogy mit.” Ezzel párhuzamosan Egervári Gábor kollégánk A megnyugvás ösvényein elnevezésű fotókiállítását is meg lehet tekinteni, lenyűgöző képek várják az elmélyülni vágyókat. Kíváncsi Katával az egyiptomi szfinxet ismerhetjük meg közelebbről, augusztus 23-án a hastánc alapjait lehet elsajátítani, míg augusztus 27-én Rambala Éva az erőszakmentes kommunikációról tart tréninget kicsiknek és nagyoknak.Ha_nyar_akkor_Kulturalis_Szalon1
  • A beszélgetésünk előtt megemlítette, hogy már a nyár utáni programokra is készülnek. Elárulna néhány részletet?
  • Szeptemberben indul a Szalonegyetem, és kiállításokkal is be vagyunk táblázva erre az évre. Közben készülünk a Hegyvidéki Őszre és az Ars Sacra Fesztiválra is. Szeptember 15-től Kautzky-Szemők Adrienn okleveles természetgyógyász, reflexológus vezetésével elindul a Kezedben az egészséged című előadás-sorozat, amin az egészségünkre legártalmasabb vegyületeket és azok szelíd helyettesítőit is megismerhetjük. És ha már egészség! Az év második felében a szabadtéri programok között egy különleges francia labdajáték, a pétanque is fontos szerepet kap. Programokból tehát nem lesz hiány, mindenkit sok szeretettel várunk!

B. M.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon részletes programkínálatát a www.kulturalisszalon.hu oldalon lehet megtekinteni.