A természet mint ihletforrás

Borza Teréz, Donát Lajos, Holló Katalin, Kapolyi Márta, Kádár Katalin, Károlyi András, Láng-Miticzky Katalin, Maczkó Erzsébet, Németh Andrea, Orient Enikő, Rainer Péter, Ruttka Andrea, Szamos Iván, Széchy Beáta, Székács Zoltán, Tóth József Füles, Véghseő Klára, Vida Zsuzsa és Vízy László – az ő munkáikat láthatjuk egész nyáron a Galéria 12 Egyesület kiállítóhelyén, a Hajnóczy József utcában. A Nyár–Zene–Tánc című közös tárlatukat néhány mondattal saját maguk nyitották meg a jelen lévő alkotók.

A művészek egyik ihletforrása a természet. Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy Az élet kenyere című művét egy gyönyörű búzatábla ihlette. Felidézte az élményt: a búzamező csodálatosan hullámzik a szélben, kéthetente más a látvány, először halványzöld, aztán erősebb zöld, majd sárgás... A kalászokat zölden szedte le, és megszárítva tette bele a merített papírba.

A_termeszet_mint_ihletforras1
Véghseő Klára: Carmina burana

Láng-Miticzky Katalin a Balaton fényeit szőtte munkájába. Holló Katalinnak Helen Borten gyerekkönyvei, a Hallod, amit én hallok? és a Látod, amit én látok? adták a kiindulópontot hűsítő, kék színű festményéhez, amelynek a Látod, amit Én látok? címet adta. „Minden alkotásban mindenki valami mást lát, érdekes, hogy ki mit. Egy kép a művész érzelmeinek lenyomata. Tulajdonképpen az alkotás is valamifajta írás, »leírja«, amit az alkotó érez, gondol, vagy ami éppen akkor foglalkoztatja” – fogalmazott.

Borza Teréz kedvenc eleme a víz, ő egy filmre, A nagy kékségre asszociált. Holló Katalin is gondolt arra, hogy a sokszínű festmények között jól jön a kánikulában ez a hűvös szín.

Székács Zoltán, rá jellemzően, „fáradt” okkeres festményt hozott. A matériás, struktúrás, vakolattal készült képre a betűket különböző módon karcolta, pecsételte, festette, amelyekből aztán egy kompozíciós rendben megszülettek a Táncoló betűk.

A_termeszet_mint_ihletforras5
Orient Enikő: Duett

Kádár Katalin adriai emlékeket örökített meg, az egyik mű kollázsszerű, a másik a mediterrán boldogságot tükrözi. Széchy Beáta Barnagi levendulásának alapja egy vászonra nyomtatott saját fotó, nézője egy arany ablakkereten át láthat rá a területre. Ruttka Andrea fekete tűképpel van jelen a kiállításon: ez a Sétatér.

A nemrégiben Prokop Péter-díjjal kitüntetett Orient Enikő textilművész most kiállított művét a Kodály-évfordulóra készítette. A Duett I–IV. témája a zene, egy sorozat része, amelyben a virágszirmok találkozásából először egy bimbó, végül egy hosszú hajú leányzó arca lesz: ahogy nyílik a virág, szinte énekelni kezd, látható az ötvonalas kotta is. Végül hangszerré, zenévé változik a kép.A_termeszet_mint_ihletforras2

Vida Zsuzsa üvegművész két kis festményt és egy üvegtárgyat mutat be. Az egyik festménye kísérlet a tánc mozgásának megragadására: a fekete ecsetvonás jelzi a tartást, amikor valaki irányít. A másikon strandhangulatot ábrázol, nagy meleget és pucér testeket. A tárgy elkészítéséhez egy csehországi szimpóziumon megtapasztalt üvegfúvási technika adta neki az ötletet. „Jaj, úgy élvezem én a strandot” címmel fürdőzős képet állított ki Tóth József Füles fotóművész is.

Véghseő Klárának négy régebbi, balettos munkája látható, Carmina Burana I–IV. címmel. Kapolyi Márta textilművésztől akrilfestékkel készített művet szemlélhetünk a tárlaton.

A középső vitrinben kapott helyet Szamos Iván két alkotása. Az egyiken szélben mozgó búzakalászok vannak, kollázsszerűen, egy horgolással kiegészítve. A másikhoz tengeri kagylók lenyomatait is felhasználta. Elmesélte, hogy munka közben szeret zenét hallgatni; ezúttal Bennet La Mer című világhírű száma szólt a háttérben, és úgy gondolta, ez illik majd a kiállítás témáihoz, mert benne van a zene, a mozgás, a tengerzúgás és Vénusz születése is.

A_termeszet_mint_ihletforras3
Kádár Katalin: Adriai kaleidoszkóp (részlet)

Nyár a címe Vízy László kompozíciójának, alcíme pedig: Utazások 1963–2022. Művéhez hozzáfűzte, hogy pályakezdőként a Zuglói kör avantgárd festői társaságából látott ki a világra, de hatvan év távlatából – a képekre nézve – úgy érzi, nemcsak álmodozott róla, meg is valósultak utazásai.

Németh Andrea fotóművész a Tánczene című képét hozta el, amelyet a Hortobágyon készített, egy alkotótáborban. Fő témája a mozgalmasan lebbenő rakott szoknya.

Az est hangulatát Réman Zsófi fuvolaművész és Szkibó Gergő gitárművész játéka emelte. A két zenész Johann Sebastian Bach e-moll fuvolaszonátájának Andante tételét és három dél-amerikai táncot adott elő.

A_termeszet_mint_ihletforras4
Székács Zoltán: Táncoló betűk

SzD

 

A Nyár–Zene–Tánc című kiállítás augusztus 28-ig megtekinthető, naponta 16.00–22.00 óráig (szerdán és vasárnap zárva). Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár – XII., Hajnóczy József utca 21.

A_termeszet_mint_ihletforras6
Szamos Iván: Virágos mező