Galérianyitóval zárult a jubileumi tanév

A legváratlanabb módon és formákban bukkant fel a jubileumra emlékeztető szám az idén 165 éves Svábhegyi Jókai iskola falai között, valamint azon kívül is a tanév folyamán. A magyar kultúra napján a diákok által választott 165 irodalmi idézet került ki a faliújságra, tavasszal pedig a 165-ös számot formázó tulipánágyást alakítottak ki a gyerekek az előkertben.

Az alsósok a „165 éves a Jókai” című pályázatra alkothattak rajzokat, amik az iskola kerítésének díszei lettek. A kerítés négyzetrácsára látványos hímzéseket is készítettek a diákok, ezek pixelszerűen jelenítik meg a 165-ös szám mellett a Jókai iskola, valamint a német nemzetiségi oktatásra utaló Schule feliratot.

A jubileumi tanév része volt a felsősök Jókai-projektnapja, továbbá a Jókai-bál, amelyet a szülői közösség szervezett a pedagógusoknak és a szülőtársaknak. Az oktatási intézmény legutóbbi nagyszabású megmozdulása keretében gálaműsort adtak a tanulók, valamint az öregdiákok és a nyugdíjas pedagógusok találkoztak, több mint kétszázan. A volt jókaisok közül a legfiatalabb még csak tavaly ballagott, míg a legidősebb hatvanhat éve, 1957-ben búcsúzott el az alma materétől.Galerianyitoval_zarult_a_jubileumi_tanev

A gálához és a találkozóhoz kapcsolódva nyitotta meg Hellnerné Nádor Ildikó igazgató a Napóra Galériát, ahol elsőként „Az iskola, ahogy én látom” címmel meghirdetett tanulói, tanári és szülői fotópályázatra beérkező képek kaptak helyet. A kiállító- és közösségi tér Szalma Ágnes iparművész-rajztanár ihletésével és tervezésével, Zsarnai Gábor mérnök-technikatanár műszaki segítségével, továbbá néhány diák önkéntes részvételével és a HON Alapítvány támogatásával jött létre a földszinten.

„Azért éreztük fontosnak az iskolagaléria létrehozását, mert időről időre szeretnénk bemutatni a gyerekeknek, szüleiknek és minden érdeklődőnek a vizuális kultúra területén zajló izgalmas munkát” – mondta az ötletgazda, Szalma Ágnes. Nem titkolt célja – tette hozzá –, hogy a továbbiakban professzionális művészek alkotásait is elhozza az iskolába. Tervei szerint ősszel a hivatásszerűen alkotó volt jókais diákok művei lennének láthatók az új kiállítóhelyen.

z.