Játszva tanulják a KRESZ-t az óvodások

„Biztonságosan az iskolába” címmel a XII. kerületből indult el a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet országos közlekedésbiztonsági programja. Ennek keretében a nagycsoportos óvodások a közlekedési ismereteiket fejlesztő játékokban vehetnek részt, valamint hasznos ajándékokat kapnak. Az összesen ezer hegyvidéki ajándékcsomagban a gyerekek biztonságos közlekedéséhez és az iskolakezdéshez szükséges eszközök találhatók.

– Ki az, aki szerint bukósisakot kell venni biciklizéshez? – hangzott el a kérdés a KIMBI Óvodában, mire az összes gyerek egyszerre tette fel a kezét. Egyetlen kivétellel.

– Szerinted miért nem kell bukósisak? – fordult a játék vezetője a „különvéleménnyel” rendelkező szemüveges kisfiúhoz.

– Mert ügyes vagyok – válaszolta nemes egyszerűséggel a kérdezett.

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet munkatársa, jó pedagógusként, megdicsérte a kisfiút a rátermettségéért, ezzel együtt elmagyarázta neki: lehet bárki bármilyen profi a biciklin, balesetek azért előfordulhatnak, és leginkább a fejet kell védeni a sérülésektől.

„Jó látni, hogy az óvodások milyen lelkesen sajátították el a közlekedési ismereteket. Én is érintett vagyok abban, hogy a nyolcéves gyermekem biztonságosan jusson el az iskolába, a kétéves pedig olyan közegben fejlődjön, ahol szintén biztonságban érezheti magát” – mondta el Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a KTI rendezvénysorozatának első állomásán, miután a Normafa és az Orbánhegyi Óvodából érkező gyerekek sikeresen teljesítették a játékos KRESZ-feladatokat.Jatszva_tanuljak_a_KRESZ-t_az_ovodasok1

A minisztérium támogatásával elindított „Biztonságosan az iskolába” elnevezésű program szükségességét szomorú statisztikákkal támasztotta alá az államtitkár: országos átlagban évente mintegy hatszáz 7 év alatti gyereket ér valamilyen közlekedési baleset. Élen jár a vigyázatlan, hirtelen lelépés az úttestre, továbbá az álló jármű vagy egyéb tárgy takarásából történő kilépés és a kerékpáros gázolás. Úgy véli, „ezek az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb szereplői”.

„A biztonságos közlekedésre nevelést nem lehet elég korán elkezdeni” – jelentette ki Mayer András, a KTI ügyvezetője, aki az intézet egyik alapfeladatának nevezte, hogy a tudományos munkájukat „kivigyék az életbe”, hasznosítsák az elért eredményeket. Ennek érdekében már korábban is biztosítottak különböző programokat, segédanyagokat az óvodák, iskolák számára. A most induló rendezvénysorozat kapcsán reményét fejezte ki, hogy a gyerekek hazaviszik majd az itt szerzett élményeiket, ismereteiket, és figyelmeztetik a szüleiket, hogy adják rájuk a láthatósági mellényt, amikor kerékpároznak, az autóban pedig kössék be a biztonsági övet, és használjanak biztonsági gyermekülést. „A gyermekbalesetek nagy számának egyik oka, hogy a szülők nem mindig veszik figyelembe az előírásokat” – tette hozzá.

A KTI által összeállított ajándékcsomagokat – amikben láthatósági hátizsák és mellény, valamint az iskolakezdéshez szükséges eszközök, például órarend, üzenőfüzet, színes ceruza, hegyező találhatók – a Hegyvidéki Önkormányzat részéről Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester és Péczely Attila képviselő adta át a gyerekeknek. Az ajándékokat minden önkormányzati, valamint több más fenntartású óvodában is megkapják a nagycsoportosok ezekben a napokban.Jatszva_tanuljak_a_KRESZ-t_az_ovodasok2

Pokorni Zoltán megemlítette, hogy az önkormányzati óvodákban eddig is biztosítottak láthatósági mellényeket arra az esetre, ha együtt közlekednek a gyerekek. Kitért a kerület korábbi sikeres közlekedésbiztonsági akciójára, a zebrakampányra, amelyben arra hívták fel az autósok figyelmét, hogy mindig lassítsanak a zebráknál, és adjanak elsőbbséget a gyalogosoknak. A gyermekintézmények közelében a gyalogátkelőhelyeket piros színnel tették még feltűnőbbé, és az önkormányzat most épp azon dolgozik, hogy minél több helyen villogó LED-ekkel egészülhessenek ki a zebrák.

A polgármester arról a speciális hegyvidéki problémáról is beszélt, hogy sok út nem elég széles a megfelelő méretű járda kialakításához. Ezért az önkormányzat „Járjunk együtt!” címmel programot indított annak érdekében, hogy a közlekedőkben tudatosítsa: sokkal jobban oda kell figyelniük egymásra azokon az útszakaszokon, amiket közösen használnak az autósok, gyalogosok, babakocsisok, kerékpárosok.

z.