Kézilabdás kiválósággal sportoltak a diákok

A sport az egészséges életmód elengedhetetlen része, egyúttal az egyik legjobb közösségépítő elfoglaltság – akkor is, ha űzik, akkor is, ha csak nézik. A Fekete István iskola diákjainak életében azonban ennél is többet jelent: a fejlesztésük fontos eszköze. A legutóbbi sportprogramjuk vendége egy élsportoló, Széles Ákos kézilabdázó volt.

Focizni, kosarazni, pingpongozni, futni, kidobóst játszani, úszni alapvetően szeretnek a gyerekek, akkor pedig még nagyobb a motivációjuk, ha ezt egy profi sportolóval közösen tehetik. A Fekete István iskolában sincs ez másként, ahol ráadásul a mozgás az oktató-nevelő munka elengedhetetlen része. Nemcsak a koncentrációt, a motorikus készségeket, képességeket, a tanuláshoz szükséges kompetenciákat javítják így, hanem a sporttal is igyekeznek erősíteni a gyerekek társas és szociális érzékenységét, a versenyszellemüket, valamint erősíteni a kudarctűrő képességüket. Mindez különösen fontos az autista és az értelmileg halmozottan akadályozott diákok esetében.Kezilabdas_kivalosaggal_sportoltak_a_diakok2A mozgásos fejlesztés minden tanórán, az egyéni órákon és a testnevelés során is kitüntetett szerepet kap. Mindig az egyéni igényeket figyelembe véve dolgoznak, amiben a két testnevelő, Marton Eszter és Béres József ad szakértő útmutatást. Korábban az iskola rendszeresen részt vett a Hegyvidéki Olimpián, ám mivel tanulóik nem könnyen jutnak el külső helyszínekre, így inkább az intézmény hív meg sportolókat a programjaira, vagy éppen a szántódi nyári táborba.
A játékos fejlesztést segíti a minden évben megszervezett sportnap, amin a többi között kézilabdázhatnak, kosarazhatnak, focizhatnak, esetleg ügyességi játékokat próbálhatnak ki a feketés diákok. A rossz idő miatt ezúttal beszorultak a terembe, azonban ez sem szegte a kedvüket. Mint elmondták, szeretnek ugyan győzni, mégis inkább a mozgás öröméért sportolnak, mert az az igazi.
Egyetértett ezzel Béres József is, aki kiemelte, hogy a sport az önmegvalósítás egyik eszköze. Sokat segít abban, hogy a gyerekek jobban tudjanak együttműködni, megismerjék egymás tulajdonságait, erősségeit, gyengeségeit, megértőbbek, barátságosabbak legyenek társaikkal.Kezilabdas_kivalosaggal_sportoltak_a_diakokA sportnap vendége volt Széles Ákos kézilabdázó, akit hatalmas szeretettel fogadtak. „Rengeteg ölelést kaptam, ami először furcsa volt, aztán gyorsan átéreztem, mekkora adomány ez. Hadd büszkélkedjek egy kicsit: olyan gyerek is átölelt, akiről kiderült, hogy általában rá sem néz az idegenekre. Azt hiszem, ennél nagyobb megtiszteltetés még nem ért az életben” – osztotta meg élményeit velünk a Budai Farkasok profi sportolója.
Széles Ákos egy aláírt csapatmezt ajándékozott az iskolának, és megígérte, hogy a következő sportnapra is eljön. Mint mondta, korábban nem ismerte ezt az intézményt, s megdöbbent, hogy a pedagógusok milyen emberfeletti munkát végeznek, mekkora türelemmel fordulnak a rájuk bízott gyerekek felé. „Szembejött a valóság – fogalmazott. – Megrázó pillanat volt, mégis nagyszerű élményekkel jöttem el. Megismertem az itt tanuló diákokat, lenyűgözött a sokszínűségük, az őszinteségük, a szeretetük, a belőlük áradó önzetlen jóság.”

MM.